Çocukların Hakları

Gün, çocuk haklarını koruma günü!

Çocukların tüm hakları; Eğitim hakları, sağlık hakları, mutluluk hakları, huzur hakları, özgür düşünme hakları, hayal kurma hakları, oyun hakları, büyüme hakları, insan olma hakları, yaşama hakları….

Bütün bunlar sağlandıysa, bırak elindeki çekici çocuk, sil yüzündeki yağlı karayı. Bütün bunlar sağlandıysa çocuk, zorlanmaktan alnın terlemesin, sırtın bedeninin iki katı yükün altında incinmesin. Gece yatağına yattığında yediğin dayağın acısı bedenini, işittiğin hakaretler kalbini sızlatmasın. Kurtul hoyratlıklardan, hor görülmekten, örselenmekten. Kurtul senin küçücük çocuk bedenine giydirilen gelinlikten, eline yakılan kınadan, sana verilen kadın adından. Sakın büyüme sokakta oyunlar oynamadan, büyüme hayal kurmadan.

Birilerinden korkmadan, kör mayın patlamadan, serseri kurşuna hedef olmadan, sapık tacizlere uğramadan çocukluğunu yaşa çocuk!

Yüreğin acımasın çocuk, elin sanata düşsün. Ölüm sana hiç düşmesin çocuk.

İster Asyalı ol, ister Afrikalı, Avrupalı, gözlerin ister çekik olsun, ister yuvarlak, tenin sarı, beyaz, siyah olsun, saçın kıvırcık ya da düz olsun ne çıkar çocuk, sana mutlu huzurlu, güvenli bir çocukluk olsun.

Büyürken unutma bir yanın hep çocuk kalsın, çocuk yanın hep sevgiyle sevinçle, coşkuyla mutluluk saçsın.

Sevgini, sevincini biriktir ceplerinde, oyuncaklarının arasına sakla gizlice. Sonra onları misketlerini dağıtır gibi serp her yere, aynen tohumu atar gibi özgürce.

Senin sevgin, sevincin herkese dağılsın, her yeri sarsın sessizce.

Canın istedi haydi koş, zıpla, dans et, sevincini serp etrafa. Yüzündeki gülümseme aydınlatsın her yeri, gözlerin muzip baksın.

Gülen yüzün, sıcak ellerin ısıtsın nasır tutmuş yürekleri. Her yıl doğduğun günü kutla pastalarla, hediyelerle, korkmadan utanmadan bağırarak şarkılar söyle.

En masum hayallerin hoyrat ellerde eriyip yok olmasın. Daha küçücük çocuk bedenini kimse örselemesin. Hayallerin yarım kalmasın yeşersin kocaman olsun meyveler versin.

Resim çiz kocaman kâğıtlara, boya duvarları renk renk, çamurlardan çanaklar yap, dans et koşar adımlarla, gül doyasıya, zıpla istediğin kadar bulutlara çık, kitap oku eğlenerek, haykır tüm nefesinle.

Nazım’ın dediği gibi senin yolunu gözleyen kuşpalazından, boğmacadan, yürek enfarktından, kanserden, savaşlardan uzak ol çocuğum. Yaşama sırası sende!

Bu gün senin günün çocuk! Her gün senin olsun. Mermiden daha keskin bakışlarını koy avuçlarına, haykır dünyaya çocukluğunu, haykır büyük hayallerini.

Bu gün, yarın ertesi gün, hepsi senin olsun çocuğum!

Bunları da sevebilirsiniz