2017-2018 Clipper Dünya Turu Yarışları



2. YARIŞ

GÜNEY AMERİKA’DAN AFRİKA’YA

40,796 deniz mili yarışacak olan amatörler CLIPPER Dünya Turunun ikinci etabında Güney Amerika’dan Afrika kıtasına seyrettiler. Her anı inanılmaz zorluklar ve enerji içinde geçen yarışın ilk defa yarışan amatörler için ne büyük bir macera olduğunu tahmin edebilirsiniz.



Clipper Dünya Turu Yarışlarının ikinci ayağı olan STORMHOEK RACE TO THE CAPE OF STORMS adlı yarış 5 Ekimde Uruguay’dan başlayarak Güney Afrika’da 18-27 Kasımda son buldu. Diger yarış ise 1 Kasım’da başladı.





2. Yarışta Start hattını ilk geçen Liverpool 2018 olmasına rağmen liderliği kısa sürede Dare To Lead takımı aralarında 2 deniz mili farkla ele geçirdi, Liverpool 2018 ikinci sırada kaldı. Liderlikte üçüncü sırada 2 deniz mili geride olan Qingdao yer aldı.

Yarışın startından hemen sonra ilk gün liderliği sürdüren Dare to Lead takımının Güney Afrikalı kaptanı Dale Symth JOKER kartını açtığını ilan etti. Daha önceki yarışlardan farklı olarak bu seride Joker Kartı kullanılabiliyor. Bu kartı kullanan takım Finiş Hattındaki puanlarını ikiye katlıyor. Biliyorsunuz geçen ayki yarışta Greenings yarışın başında Joker kartını kullanacağını ilan etmişti ve yarışın sonunda aniden bu karar yarışın sonucunda önemli bir değişiklik yaptı ve Greenings takımı ansızın birincilik pozisyonuna oturdu. Bu sefer de Dare To Lead takımı Joker Kartı kullandığı için Cape Town Finish Hattında yarış sırasında kazandığı bütün puanlarını ikiye katlıyacak.

Dale Symth ilk günkü izlenimlerini şöyle aksettirdi, “İlk gecemiz çok zordu, arkadaşlarımızın bir çoğunu deniz tuttu. Yarış 40 knot rüzgarda start yaptı ve bizim kötü yanlışlıklarımız oldu ama sonunda kendimizi topladık, bu son derece vahşi geceden yüz akıyla çıktık. “ Üçüncü sırada olan Qingdao kaptanı Chris Kobusch’un ise kendi takımının bugüne kadar büyük bir gelişme gösterdiğini, takımıyla gurur duyduğunu söyledi “Thomas Winkler’in taktikleri ve Bernd Weigell’in dümende gösterdiği başarı sayesinde start hattını ilk geçenler arasında yer alabildik”. Visit Seattle takımı bir ara Qingdao’nun önüne geçmesine rağmen liderlikte dördüncü sırada devam etti. Arkasından beşinci olarak Greenings, sonra sırasıyla Garmin, Sanya Serenity Coast, Great BRITAIN, Nasdaq, HotelPlanner.com, Unicef ve PSP Logistics takip etti.


PSP LOGISTICS TEKNESİNE BALİNA ÇARPTI

5 Ekim gecesi, yarış başladıktan sonra PSP Logistics teknesine gece saatlerinde bir balina çarptı, yaralanan olmadı, ancak dümenlerinin bir tanesi arızalandı. Bunun üzerine PSP Logistics kaptanı durumu yarış komitesine bildirdi. Yarış Komitesi takımın derhal yarışı terkederek gerekli tamiratın yapılabilmesi için motorla Uruguay’a geri dönmesini önerdi. PSP Logistics kaptanı Roy Taylor, takımın yarıştan çekilme kararı yüzünden büyük düş kırıklığı geçirmediğini, aksine büyük bir olgunluk göstererek Yarış Komitesinin kararını benimsediğini söyledi. Kaptan takımının yarışın başından beri hep doğru ve yaratıcı önerileri olduğunu, bunun ISAF eğitiminin yararlarını açıkca ortaya koyduğunu belirtti. Uruguay’a doğru geriye dümen kıran takım Del Este yakınlarındaki Piriapolis’e 3. günde vardılar.


SIRALAMALAR DEĞİŞİYOR

2. gün değişik taktiklerle sıralamalarda önemli değişiklikler oldu. Dare To Lead ve Liverpool 2018 sık sık birbirlerinin önüne geçtiler ve kendi aralarında inanılmaz bir kovalamaca içinde seyirlerine devam ettiler. Visit Seattle üçüncü sıraya geldi, Greenings Garmin’le arasında 4 deniz mili bırakarak dördüncü sıraya çıktı. Greenings kaptanı Andy Woodruff raporunda Visit Seattle’a yetişebilmek için 25-35 knot arasında değişen rüzgarda 15 knottan 23.5 knota kadar hızlarını artırabildiklerini ve sonunda aralarında çok fazla bir mesafe Scoring Gate için üç tekne savaşmaya başladı. raporunda bildirdi. Qingdao maalesef üçüncü sıradaki yerini koruyamadı ve altıncı sıraya hızla düştü. Sanya Serenity Coast biraz daha kuzeye kayarak 7. ve hemen 1 deniz mili arkasında Great BRITAIN 8. sırada seyrettiler. HotelPlanner.com, Nasdaq ve Unicef’in durumları değişmedi ancak Unicef’in iyice güneye inmesi bakalım daha sonraki günlerde onlara avantaj mı dezavantaj mı getirecek!

4. gün güneye doğru inmeye başlayan Dare To Lead kaptanı Dale Symth ilk 4 günde 1000 deniz mili yol katetmeyi başardıklarını, depresyonun batı kısmında soğuk havayla ve yağmurla aniden karşılaştıklarını, bu yüzden güneye kayarak güney rüzgarlarında kalabildikleri kadar kalmaya çalıştıklarını bildirdi. Garmin ikinci sıraya, Dare To Lead’ın 21 deniz mili arkasına geldi ancak hemen 2 deniz mili arkasında 11-20 knot hızla Greenings onun bu pozisyonunu tehdit etmeye başladı. Scoring Gate için üç tekne savaşmaya başladı. Scoring Gate’den 200 deniz mili uzakta olarak 3 tekne sırasıyla Visit Seattle, Liverpool 2018 ve Qingdao kuzeye Scoring Gate’e doğru yöneldiler. 7. Sırada 72 deniz mili geride kalan Sanya Serenity Coast kaptanı Wendy Tuck bu pozisyonların çok yakında değişeceğini, şu anda digerlerinin hepsinin aynı seyirde devam ettikleri için onları geçmenin zor olduğunu, ancak hava şartları değiştiğinde, kaotik bir durum ortaya çıktığında şansları olacağını söyledi.

YÜKSEK BASINÇ SİSTEMİ FİLOYU YAVAŞLATTI

Yarışın 5. Günü yüksek basınç sistemi filonun seyrini etkiledi. Ilk sıradaki Dare To Lead yavaşladı, son 12 saatte sadece 30 deniz mili yol alabildi. Hemen arkasından Garmin ve Greenings takip ediyordu. Kuzeye doğru Scoring Gate savaşı hız kazandı. Bütün filonun yavaşlamasına neden olan yüksek basınç sistemi doğuya doğru kaymaya başladı ancak Clipper Yarışı Hava Uzmanı Simon Rowell bu durumun fırtınalara yol açacağını, ağır hava şartları olacağını, bol sağanaklarla squall denen boraların sık sık görüleceğini bildirdi.


PSP LOGISTICS YARIŞA DÖNÜYOR

Ilk gün balina çarpması yüzünden dümenleri hasar gören PSP Logistics takımı yarıştan çekilerek Uruguay’a dönüp orada yardım için bekleyen Clipper Yarışı Tamirat Ekibiyle buluşmuştu. Montevideo’ya gerekli dümen ve parçaları yollanmış, teknenin dümeni baştan takılarak test edilmiş ve gerekli müdahale yapılmıştı. 5 gün sonra tekrar yarışa dönmek üzere hazırlanan ekibin kaptanı Rod Taylor, “Teknemizin tekrar eski haline döndürülmesi için inanilmaz bir hızla ve özveriyle çalışan tamirat ekibinden Dan Smith, Justin Haller ve Matt Pettit’e teşekkür ediyorum. Onların sayesinde 3. Yarışın startından önce Güney Afrika’ya varabileceğiz ve yarışa o noktadan devam edeceğiz” dedi. PSP Logistics tamirat ve donanım işlemi biter bitmez motorla yarışı bıraktıkları noktaya kadar gittiler ve tam da noktadan tekrar yelkenleri açarak Cape Town’a doğru yarışa katıldılar, geride kalmalarına ragmen hala Eliott Brown Ocean Sprint için mücadele edebilir ve 1-3 puan alabilirler. Takımın her durumda pozitif davranması ve mücadeleci bir ruha sahip olması PSP Logistics Kurucusu ve idari Müdürü Frank Dixie’nin gözünden kaçmadı, onlara hem şans diledi hem de teşekkür etti.


KÜÇÜLTÜLEN YELKENLER AÇILIYOR

Yüksek basınç sistemi geçer geçmez başlayan sert hava şartları, 60 knotlara kadar varan sert rüzgarla birlikte inanilmaz sağanaklar filonun önlem alarak yelkenlerinin küçültülmesine neden olmuş, zorlu şartlarda yarışan filo son günlerde epey yorulmuştu.

9.günde yedinci sıradaki HotelPlanner.com Kaptanı Conall Morrison raporunda, “İnanilmaz kuvvetli surf şartlarında hepimiz dümendeki becerilerimizi geliştirdik. En hızlı dümende surf yapan Adrian Hemmes 23.5 knot yaparak hepimizi geçti. Bu çok kuvvetli rüzgarda güvertede bulunmak, dalgaların gücünü görmek, balonu idare etmek, dümene sahip çıkmak hepsi nefes kesecek derecede heyecanlı ve zordu. “

Bir gece önce altıncı sıradan sekizinci sıraya düşen Great BRITAIN Kaptanı Andy Burns de, “Güney Atlantik denizinin yüksek dalgalarının, 60 knota varan rüzgar serpintilerinin ve 45 knotta etrafımızda kalan rüzgarın, tepemizdeki alçak gri blutların tadını çıkarttık. İşin enteresan tarafı bu zor şartlara ragmen mürettebatın yüzünden gülümseme hiç eksik olmadı” dedi.

Güneyden seyreden teknelerin karşısına Gough Adası çıktı. Sanya Serenity Coast Kaptanı Wendy Tuck, “Gough Adası tam karşımızda, biraz daha yaklaşınca rüzgarın durumuna göre hangi tarafından geçeceğimize karar vereceğiz” dedi.


2.YARIŞ STROMHOEK SOSYAL RUH ÖDÜLÜ

Takımlar Güney Atlantik Denizi’nde ilerlerken bir yandan yarışın izleyicileri her 13 ayrı yarış için hangi teknenin sosyal ve takım ruhuna sahip olduğuna dair oy kullanıyorlar. İzleyiciler Stormhoek Şarapları facebook sayfasında takımlardan en iyi takım ruhuna sahip olanı seçecekler ve sonunda 22 Kasım’da 2. Yarışın Stormhoek Takım Ruhu ödülü Güney Afrika şirketi Stormhoek Şarapları tarafından verilecek. Yelken Dünyası okuyucuları da izlenimlerini oylarla bu şekilde ifade edebilirler. Bu arada bütün yarışlara katılanlar günlük anı ve enteresan deneyimlerini Clipper web sayfasındaki Crew Diaries and Skipper Blogs pencerelerinden izleyicilerle paylaşıyorlar.


ELLIOT BROWN 2 OCEAN SPRINT YAKLAŞIYOR

Yarışın 10. Gününde gittikçe hızlanan mücadelenin sonunda Elliot Brown 2 Ocean Sprint bonus puanlarını 3 takım en hızlı zamanda belli bir yolu aldıkları için paylaşacaklar. İlerledikçe filodaki sıralamaların hızla yer değiştirdiği görülmekte ve bonus puanı elde etme savaşı yatlar arasında büyük bir heyecan dalgasının esmesine neden olmakta. Dare to Lead ve Greenings için en büyük son anlarda Liverpool 2018 oldu. Bir günde 6 pozisyon birden değiştiren ve üçüncülüge sıçrayan Liverpool 2018 bütün takımları şaşırttı.

Yarışın 11. Gününde Garmin dördüncü sıraya gelebildi. Onu Visit Seattle takip etti. ETA’ya göre, 19 Kasımdaki tahmini varış sıralaması şöyle, Dare To Lead, Greenings, Garmin, Liverpool 2018, Sanya Serenity Coast, Visit Seattle, Qingdao, Nasdaq, GREAT Britain, HotelPlanner.com ve daha sonraki günlerde Unicef ve PSP Logistics.

Yarışın son günlerinde Cape Town’a 130 deniz mili kala Dale to Lead ve Greenings arasındaki liderlik mücadelesi kızıştı, aralarındaki az mesafeyle yarıştılar, zaman zaman birbirlerini geçtiler.


GREENINGS CAPE TOWN’A İLK GİREREK İKİNCİ KEZ CLIPPER YARIŞINI KAZANDI

14 gün süren 3560 deniz mili olan Stormhoek Yarışının sonunda yarış finali çok sert bir mücadeleye şahit oldu, Aralarında aşagı yukarı 2 millik bir arayla iki takım finiş mücadelesi verdi ve sonunda Greenings takımı 18 Kasım günü 21.20.55 Güney Afrika yerel saatiyle finiş hattını geçerek 1. olarak Cape Town’a girmeyi başardı. Dare to Lead takımı ise 17 dakika 45 saniye gecikmeyle Finiş hattına vardı. Bir önceki yarışta yaralanan Greenings eski Kaptanı David Hartshorn, “çok gururlandım, 1. Yarışta olan aksiliklerden sonra takımımın her iki yarıştaki başarısı beni çok sevindirdi. Olayları büyütmeden, sakin sakin, hem de zevk alarak yarıştılar, kendilerini son anlarda zorladılar ve taktik kararlarının etkili olduğu durumlarda avantaj sagladılar.” dedi.

Greenings’in ikinci başarısı ise yarışın 9. Gününde 24 saat içinde 329 deniz mili yol alarak rekor kırmasıydı.

Yarışta ikinci olan Dale to Lead takımının kent sponsoru Cape Town idi ve kaptanı da Güney Afrikalı olmasından dolayı yarışın başında joker kartı oynamışlardı, bu yüzden yarış sonuçları ilan edilidiğinde bütün aldıkları puanlar ikiye katlanarak sonuçlarda yer alacaklar.

Yarışı üçüncü olarak bitiren Garmin ise finiş hattını tam 2,5 saat sonra geçti. Kaptanları Gaetan Thomas, “Podyuma çıkmamız çok güzel, çok zorlu bir mücadeleden sonra bu duygu harika.” dedi.



YARIŞ SONUÇLARI

  1. Greenings 2. Dale to Lead

  1. Garmin, 4. Visit Seattle 5. Liverpool 2018 6. Qingdao, 7. Sanya Serenity Coast, 8. Nasdaq

9. HotelPlanner.com 10. Great Britain 11. Unicef 12. PSP Logistics



Bunları da sevebilirsiniz