Alaçatı’da Ağustosun Rüzgarları Sörfçüleri Uçurdu

Alaçatı İzmir’e 70 km uzaklıktaki harika bir sahil beldesi, dünyanın en gözde sörf merkezlerinden birisi. Her yıl rüzgarı bol olan bu bölge dünya şampiyonalarına ve türlü yarışlara ev sahipligi etmekte.

Bu yıl Alaçatı’da Dünya Şurf Şampiyonası yapılırken bunun yanı sıra Rüzgar Sörfü Slalom Türkiye Ligi de yapıldı, ben özellikle bu yarışlardan bahsetmek istiyorum.

Rüzgar Sörfü Slalom Türkiye Ligi Seferihisar, Dikili, Urla ve Çeşme’de yapıldı. Güzel Türkiye’mizin Çeşme ve Alaçatı beldeleri dışında Ege’nin diğer bölgelerinde de rüzgarın elverişli olması bu sporun birçok yerde yapılmasına neden oluyor. Rüzgar sörfü sporu Türkiye’de son yıllarda iyice yaygınlaşmaya başladı, bunu gözlemlerimizle görüyoruz. Belediyelerin, Türkiye Yelken Federasyonunun , kuruluşların organizasyonlarıyla ve bireysel çabalarla Türkiye’de iyice tutunan bu spor gençler arasında da populerliğini artırıyor. Bu her bakımdan çok sevindirici, özellikle çok küçük yaştaki çocukların ailelerinin çabalarıyla eğitilmeleri ve bu sporun da yaygınlaşmasına katkıda bulunmaları övgüye değer.

NASIL ŞAMPİYON OLUNUR

Bu yazımda bu övgüye değer çabalardan bir tanesini sizlere aktarmaya çalışacağım. 4 yaşından beri ebeveynlerinin çabasıyla rüzgar sörfü çalışan Ali Gunem nihayet çalışmalarının meyvelerini 12 yaşında toplamaya başladı. Az buz değil, gerçek bir sporcunun yetişmesi gördüğünüz gibi neredeyse 8 yıl alıyor.

12-13 Ağustos tarihlerinde Alaçatı’da Çağla Kubat Rüzgar Sörfü Yelken Kulubünde düzenlenen ve Urla’da kurulmakta olan yardıma muhtaç çocuklar köyüne destek amaçlı 120 çocuğun katılımıyla gerçekleşen II. Koruncuk Sörf Festivalinde U13’ de (13 yaş altı çocuklar) şampiyonluk kazandı.

Bu başarının ardından genç sporcu dört günlük ortalama 6 saat süren ağır antreman programı ile Türkiye Yelken Federasyonu’nun düzenlediği Rüzgar Sörfü Slalom Türkiye Şampiyonasına hazırlandı. Zaten normalde ailesiyle birlikte her gün sörf yapan Ali 4-5 saat sürekli ara vermeden sörf yapıyor, tam bir sörf tutkunu.

Türkiye Yelken Federasyonu ile Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ortak çalışmasıyla ve Çeşme Belediyesi ev sahipliginde düzenlenen RÜZGAR SÖRFÜ SLALOM TÜRKİYE LİGİ’nin 4. Ayağı ve TÜRKİYE ŞAMPİYONASI Çeşme Alaçatı’da Çağla Kubat Rüzgar Sörfü Yelken Kulübü’nde 17-20 Agustos tarihlerinde gerçekleştirildi.

15 yaş altı kategorisinin yarışlarında yarışmacılar büyüklere taş çıkarttılar.

YARIŞ GÜNCESİ

Yarış güncesini sporcular şöyle özetledi:

17 Ağustos 1. Gün

Yarışmacılar için kurulan yarış parkurunda Hakem Botu’ndan alınan bayraklı talimatlar eşliginde start, hemen sonar parkur tanıtımı ve deneme yarışları yapılarak yarışmacıların parkura ve yarışa ısınması sağlandı.

18 Ağustos 2. Gün

Tüm yarışcılar 9.30 ‘da yerlerini aldılar, rüzgarın istenilen açı ve şiddette esmesi, şamandıraların atılması epey zaman aldı. Hakem talimatlarıyla yarışların başlaması öglen saatlerini buldu. Birinci yarışta Ali 6.3 metrekare North yelken, 90 litre Fanatic board ve özel yapım 31 cm Z fin ile ikinciliği aldı. Yarışın 2. turunda yapılan taktik ve 31,5 özel yapım Jazz fin değişiklikleri ile istediği sonuca ulaşan genç sporcu sonunda birinci oldu.

19 Agustos 3. Gün

Üçüncü gün heyecanlı bekleyişlerle yarış 12.30 da başladı. Rüzgarın değişmesiyle sporcular malzemelerinde değişiklik yaptılar. Örnek olarak Ali’ye bu değişikliği sorduk ve yelkenini büyüttüğünü söyledi, bu sefer 7.0 metrekare North yelken, bordu ise buna uygun olarak 99 lt Fanatic ve fini de Z fin olmuş. Yapılan iki yarışın çok çekişmeli geçmesi kıyıda izleyenlere heyecanlı saatler yaşattı.

Gün sonu yapılan iki yarışın sonucunda da Ali Gunem birinci oldu.

20 Ağustos 4. Gün

Son günün heyecanı her zaman başka olur, artık biraz sonuçlar da tahmin edilebiliyordur ama yine de çekişmeli geçen yarışlarda son gün belirleyicidir. Konstantrasyonun çok önemli olduğu bu yarışlarda doğru start ve yarış içi değişen stratejiler genelde başarıyı getirir. Bu yarışlarda da Ali Gunem hayli büyük kondisyonla yarıştı ve yine birinci oldu.

Gün sonunda Ali Gunem ilk defa katıldığı Türkiye Şampiyonasında Birincilik ödülü alırken, bir de hakem heyeti tarafından çok iyi kavanca – jibe atması nedeni ile tebrik edildi.

BAŞARMAK İÇİN NELER GEREKİR

Bu kadar büyük bir başarıyı ilk hamlesinde kazanan bu sporcumuz bakın neler dedi,

“Türkiye Şampiyonasında yarış atmosferi çok farklı idi, yarışcılar o kadar hırslıydılar ki kimi zaman yarışta ciddi tartışmalar ve protestolar yaşandı.

Ben 15 yaş altı kategorisinde yarıştım ama daha 12 yaşındayım, diğer yarışmacılar arasında benden yaşca büyük olanlar, 20 cm daha uzun ve hatta 20 kg daha ağır windsurfcüler vardı. Babam bana hep bunun yarışta önemi olmadığını söyledi. Onun bana öğütledigi strateji match-race yani “sadece ana rakibine göre yarış” oldu. Bence bu strateji çok doğru. İlk yarıştan sonra kimlerle mücadele edeceğim zaten belirlenmişti. Toplam 5 yarış oldu, ilk yarışta benden daha iyi start alanlar oldu, bu yüzden beni geçtiler. Ama Jimmy Diaz ve babam bana hemen taktik verdiler, diğer yarışlarda hep ben kazandım ve sonunda istedigim oldu, TÜRKİYE ŞAMPİYONU oldum.”

Bu hikaye işte böyle… Bir şampiyonun yetişmesi zor ama imkansız değil. Sporların gelişmesi ülkemizde devlet desteği sınırlı olduğundan herkesin bu konulara el atmasıyla mümkün oluyor, yarışlar ve sonuçları gelecek için çok ümit verici.

Yukarda bahsettigim yarışlarda 9 ayrı kategoride toplam 95 sporcu 3 gün boyunca rüzgar eşliğinde mücadele etti. Bu mücadele sonunda ortaya çıkan dereceler söyleydi:



Kadınlar: 1. Fulya Ünlü, 2. Çağla Kubat Diaz, 3. Lena Aylin Erdil

Erkekler: 1. Erkan Morgan, 2. Osman Atakan Sönmez, 3. Süha Kavi



Junior Erkek U15

  1. Ali Gunem

  2. Halil Özbey

  3. Alp Maga

Junior Kız U15

1.İdil Babaoğlu

2.Ayça Nur Subulan

3.Sevginur Kurt



Junior Erkek U17

1.Berk Özcan

2.Toprak Ege Hazer

3.Sarp Önkahraman



Junior Kız U17

1.Aylin Özay

2.İpek Kaçan

3.Melisa Dora Yıldırım



20 yaş altı genç kızlar: 1. Yağmur Güneri, 2. Nazlı Deniz Ürenli, 3. İpek Kaçan

20 yaş altı genç erkekler: 1. Ali Maga, 2. Kutay Levent, 3. Emir Gürsoy

Masterlar: 1. Ali Sinan Gerzile, 2. Tayfun Önür, 3. Özfer Uralp

Bunları da sevebilirsiniz