Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum Projesi

“Önce tanımak sonra korumak”. Ortaokul öğrencileri ile yaptığımız bir çalışma. Çalışmanın özünde denizi merak etme var. Temcit pilavı gibi tekrar edilen “Türkiye’nin dört tarafı denizlerle çevrilidir” cümlesinin basma kalıplığından çıkıp, daha derinlere dalarak “Denizlerimizde Neler Var? Neler Oluyor? Nasıl Oluyor?” sorularına cevap aramak için kolları sıvamak.

                                   Ortaokul Öğrencileri Deniz Bilimleri Enstitüsünde

Bir hafta süren bu etkinliğe İzmir’in düşük gelirli ailelerinin çocuklarının gittiği, ortaokullarından gelen 125 öğrenci katılıyor. Sabahleyin minibüs ile enstitümüze gelen öğrencilerin çekingenliğini görmelisiniz. İlk defa bir üniversitenin duvarlarından içeri girmek. Öğretmenlerin tedirginliği ise biraz farklı idi. Niye mi? Öğretmenler “25 öğrenci ile bütün günü nasıl geçirecekler”? soruları ile geldiklerini daha sonra bize anlatıyorlar. Çekingen olan öğrenciler özellikle ekosistem oyunundan sonra rahatlıyorlar. Soru sorup, cevap aldıklarını veya kendilerinin cevabı bulmalarını istediğimizde artık merak denilen o tılsımlı sözcükle denizin derinliklerine dalmış oluyorlar. Dediğim gibi çocuklar geldiklerinde çok çekingen oluyorlar. Önce bir tanışıyoruz. Enstitüde neler yaptığımızı anlatıyoruz? Daha sonra ekosistem oyunu oynadıktan sonra rahat bir ortama geldiklerini görüyorlar. Oyunun ana prensibi suda yaşayan canlıları sınıflayarak anlatmak. Daha sonra gruplara ayırarak o canlıları bulmak. Aynı tombala oyunu gibi birinci çinko, ikinci çinko ve çinko diye grupları tamamlayan çocuklar bağırıyorlar. Oyunda kazanan yok. Oyunun sonunda herkese denizle ilgili hazırladığımız kitapçığı veriyoruz. Uzmanlara göre en iyi öğrenme şekli, çocukların kafalarındaki yanlış fikirleri sorgulamalarıdır. Ve öğretmenlerin bu aşamadaki rolü de öğrencinin doğruyu kendisinin bulmasında yol gösterici olmaktır. Böylece doğru yanıt kafalarında sağlam bir temele oturur. Öğrenciler, öğretmenleri ile beraber ekosistem oyununu, mikroskopta denizel canlıları keşfettikleri, Çakalburnu Dalyanında dürbünle flamingoları gördüklerinde, deniz kestanesini ellerine aldıklarında, balıkların midelerini gördüklerinde,  deniz çayırlarına dokunduklarında ve günün sonunda boyadıkları tişörtleri giyip de fotoğraf çektirdiklerinde yüzlerindeki o mutlu ifadeyi kaçırmanızın imkanı yok. 

Proje Nasıl Başladı?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü´nün 4 yıl önce hayata geçirdiği ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen ´Denizi Tanıyorum ve Koruyorum ´ adlı bilim ve toplum projesi, olumlu tepkiler alınca İstanbul, Trabzon ve İzmir´de de uygulanmaya başlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü olarak 2 yıldır biz de bu çalışmaya katkı veriyor. Projenin amacı merak uyandırmak, tanımak ve korumak… İlerde gelecekte üniversite ve araştırma enstitülüleri gibi kurumların bilim ve doğa eğitimi ulusal boyuta taşıyarak üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizlerimizin bugünü ve geleceği için önemli bir ihtiyaç olan ulusal bir deniz bilimleri eğitimi ağının geliştirmeyi hedeflemekte. Bu ulvi amaçların yanında bizler fark ettik ki ortaokul müfredatında deniz bilimleri ile ilgili bölüm yok ama uzay var. 

Öğrenme ve Eğlenme

Öğrencilerin Geri Bildirimleri

Öğrencilerden günün sonunda geri bildirimlerini istediğimizde bize aşağıdaki cümlelerle kendilerini ifade ettiler.

Bu çalışmanın olması bence çok iyi olmuş, çünkü deniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olduk. Bu çalışma için teşekkür ederim. (A.H.A.B.O.O). Bugün çok güzeldi. Farklı canlılar öğrendik. Doğayı korumanın ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu proje çok önemli bence. Teşekkürler./ Gerçekten çok güzel bir gündü. Çok eğlenceli aktiviteler yaptık. Ben çok eğlendim (Ş.G.H.T.O.O). Bugün oldukça iyi bir gündü. Eğlence ve bilgi bakımından çok zengin (B.K.D.O.O). Bugün çok eğlenceli geçti ve çok şey öğrendim(A.H.A.B.O.O). Çok güzel bir etkinlikti. Yeniden gelmek isterim. Düşündüğümden iyi geçti (B.K.D.O.O). Çok eğitici ve öğretici bir program./ Herşey çok güzeldi. Denizdeki canlıların önemini anladım. Çok teşekkürler (G.O.O). Bu günümüz çok güzel geçti. Eğlenceli ve bilgilendiriciydi. Etkinlikler çok güzeldi. Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz (G.O.O). Günüm çok güzel geçti. Birçok bilgi öğrendim. Çok eğlendim. Önemli bilgiler öğrendim. Bize bilgi veren herkese teşekkür ediyorum. Planktonları öğrendim, çok iyiydi./ Bilgilendirici güzel bir etkinlik oldu. İyi ki gelmişim . herkese teşekkür ederim (A.H.A.B.O.O). Benceb u proje çok faydalı… / Burayı çok beğendim. Iyi ki gelmişiz. Burada bize verdikleri bilgiler çok zevkli bilgilerdi. Teşekkürler (A.H.A.B.O.O). Bence bugün çok güzeldi. Böyle bir etkinlik hem çok bilgilendirici hem de çok eğlenceliydi (B.K.DO.O). Bu günüm çok tatlı ve güzel geçti.

 

Öğrencilerin geri bildirimleri böyle uzayıp gidiyor. Sade onlar değil bizler de onlarla birlikte öğrenip, eğlendik. Öğrenme deneyimini eğlenceli hale getirmenin o kadar da zor olmadığını yaşadık. Ekim ayının birinci haftası İzmir İlinin farklı ilçelerinden gelen ortaokul öğrencileri ile denizi tanımaya devam edeceğiz.

Bunları da sevebilirsiniz