Cumhuriyetin Yetiştirdiği Kadınlar

Cumhuriyet Devrimi , kadınların canlarından can katarak yaratılmasına emek verdiği bir devrimdir. Cumhuriyet devrimi kadının birey olmasını , toplumda bir yer edinmesini sağladığı için kadınlar açısından çok önemlidir. Cumhuriyetin yetiştirdiği kadınlar devrimlerden beslendikleri için başı dik ve özgür yaşamlar kurmuş , özgür evlatlar yetiştirmişlerdir.

Bu Cumhuriyetin kurulması şüphesiz kolay olmadı. Kurtuluş Savaşı boyunca isimlerini bile bilmediğimiz pek çok kadınımız gelecek kuşakların vatansız ve onursuz kalmalarını engellemek adına kendilerini feda ettiler. Her 29 Ekim geldiğinde onları şükran duygularımla anarım. Açtıkları yoldan ilerlemek için öğrenmeğe ,çalışmaya hiç ara vermem. Şartlar ne kadar zor olursa olsun onlar yollarımızı aydınlatıyorlar. Bazı kurtuluş savaşı kadınları silah ellerinde düşman üstüne atılarak hayatlarını feda ettiler. Tayyar Rahime düşmanın üstüne bir tayyare gibi atıldığı için almış bu ismi. Gördesli Makbule’nin efelerin önüne geçip nasıl savaşılacağını göstermesi ise bir başka onur biz kadınlara.20 yaşında mezarı bile olmayan bu genç kız için yüreklerimizde kocaman bir yer var. Bu kadınlarımız ve daha pek çokları durumdan vazife çıkarıp ellerine ne geçtiyse onunla savaşarak vatanın bağımsızlığı ve milletin egemenliği için bayrak üzerinde kan kırmızı oldular. İçlerinde biri var ki şartlar gereği önüne çıkanla savaşmak dışında bir şey yaptı. Adı Fatma Seher. O, diğer sevgili kadınlardan farklı 1919 Mustafa Kemal ile görüşmek için Sivas’a gitti.300’ü aşkın birliği ile İnönü Meydan Muharebesinde ,Sakarya Meydan Muharebesinde ,Dumlupınar da çarpıştı. Fatma Seher çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen olarak emekli oldu. Kendisine bağlanmak istenen emekli maaşını da kabul etmeyerek bu dünyadan yoksulluk içinde geçip gitti. İşte bu Fatma Seher benim örnek aldığım bir Türk kadınıdır. Komutanlık etmeyi seçmesi benim için çok önemlidir. Hayatın akışı içine kapılıp kalmadan ben de varım demek. Basında kadınların askerlik yapmasının Türk halkı tarafından istenmediği yazılıyor birkaç gündür. Şüphesiz kadınlar üretendir . Öldürmek savaşmak kadınca bir şey değil gibi gelir bana her zaman. Ancak güzelim Fatma Seher örneği kadınların, vatan söz konusu olduğunda nasıl ülkesine kol kanat gereceğini , nasıl savaşacağını bildiğini gösteriyor.

Bu Cumhuriyetin korunması da hiç kolay değil. Öyle günlerden geçiyoruz ki ülkemiz yine ateş ve kanla sınanıyor. Yaşadığımız derin ekonomik kriz , eğitim ve sağlıkta yaşanan Cumhuriyet devrimlerini inkar eden gerici gelişmeler , komşularımızı bize düşman eden dış politikalar bütün kadınları bir seçime zorluyor. Şikayet edip , ağlamak , çocuklarının geleceğinden endişelenmek ,korkmak ve korkudan kıpırdamamak bir seçim. Bu seçime bağlı olarak gözü kapalı, kulakları sağır , oturup durmak. Atatürk ve devrimleri için öğrenmek ve örgütlenmek diğer bir seçim. İnsan hayatında yol ayrımları var. Bu yolların ayrımında doğrudan, güzelden, vatandan yana bir yola girmek ancak örgütlenerek mümkün. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını Fatma Seherlerin torunları olarak kutlamak için , onların bize bıraktığı bu cennet vatanı yeniden güldürmek için el ele vermekten başka çaremiz olmadığını görmeliyiz.

Bunları da sevebilirsiniz