Hong Kong Rıhtım Grevcileri

Bir Mayıs yürüyüşlerine tüm sorumluluğu üstlenen Hong Kong rıhtım grevcilerinin öncülüğünde binlerce insan katılıyor

Kaynak:http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1227766/may-day-marches-draw-thousands

Yazar: Phila Siu ve Emily Tsang

Makalenin Özgün Başlığı: May Day marches draw thousands with Hong Kong dock strikers leading the charge

Çeviren: Ümit Yapıcı – Boğaziçi Çeviri Merkezi

Kamyon şoförleri, hizmetçiler, grevdeki liman işçileri.. Hepsi farklı toplumsal tabakalardan geliyor, ama dünkü iki işçi bayramı yürüyüşüne katılan milyonların talepleri aynı: daha iyi çalışma koşulları.

İşçi Sendikaları Konfederasyonu zengin işadamı Li Ka-Shing’e ait olan Cheung Kong merkezinde sona ermeden önce Viktorya Parkı’ndan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki hükümet genel merkezine kadarki yürüyüşte 5,000 kişi saydıklarını söylerken, polis bu sayının 3,700 olduğunu iddia ediyor.

Birçok işaret ve pankart standart çalışma saatleri üzerine toplu sözleşme yapılmasını ve minimum maaşın yıllık olarak düzenlenmesini kapsayan bir kanun yapılması çağrısında bulunuyor.

Konfederasyon’un genel sekreteri Lee Cheuk-yan «Katılımcı sayısı bu sene fazlaydı çünkü liman işçilerinin grevi Hong Kong insanında işçilere nasıl muamele edildiğine dair farkındalık yarattı. Tuvalet veya yemek molasının olmamasını hayal edebiliyor musunuz?” diyor.

«Hong Kong’da toplu sözleşme kanununa ihtiyacımız var. Eğer bunu gerçekleştirebilseydik, grev ortaya çıkmazdı zaten. Sendika çok daha erken liman işçilerinin işverenleriyle olan anlaşmazlıklarını müzakerelerle çözüme ulaştırdı.”

Yürüyüşün önderliğini edenler Kwai Tsing konteyner terminalinde 36 gün önce iş bırakan 450 liman işçisiydi. Ödemelerinin yaklaşık yüzde 20’lik bir artış istiyorlar.

Onlardan birisi karısı Wang Xiu-ying ve sekiz yaşındaki oğlu Li Cheuk-fung ile birlikte gelen Li-Pak-kung’du. «Onların desteği olmadan grevde bu kadar süre dayanamazdım. Hatta 60 gün daha burada kalabilirim, hiç de problem değil” diyor Li.

Filipinler’den katılan hizmetçi Roasaiio Bicon sekiz saatlik standart çalışma saatlerini ve mesaiye kalınması halinde normal ücretin 1.5 katı kadar fazla ödeme yapılmasını desteklemek için burada bulunuyor. «Biz hizmetçiler olarak günde 24 saat ayaktayız. Her zaman günde 12 saat çalışma mecburiyetimiz var ve bu çok yorucu” diyor. Ayrıca, hizmetçilerin aylık gelirlerinin 3,930 Hong Kong Doları’ndan 4,500’e çıkarılmasını istiyor.

Beton taşıyan kamyon şoförü Sung Hon-kuen standart çalışma saatlerinin gerekli olduğunu kabul ediyordu, fakat şehirdeki zengin işadamlarının kurduğu tekeli de protesto etmek için de yürüyüşte yerini almıştı.” Li Ka-shing’e bir bakın, çok fazla işletmesi var. Açıkça gündelik yaşamımızı kontrol ediyor” diyor Sung.

Bu arada, İşçi Sendikaları Konfederasyonu Wan Chai’deki Southorn Oyun alanı ile hükümet genel merkezi arasında yürüyüşte 5,000 kişinin yer aldığını söylüyor.

Federasyon başkanı Stanley Ng Chau-pei yakın zamanda konulmuş olan standart çalışma saatleri iş gücü, halkın katılımını sağlamak için planlanmış üç yıl yerine 18 ay içerisinde bir rapor yayınlamalı diyor.

Bir hükümet sözcüsü bunun çalışan haklarını ve menfaatlerini geliştirmek için Hong Kong’un sosyo-ekonomik kalkınmasıyla uyumlu bir adım olduğunu söyledi.

«Böylelikle, çalışan ve işveren çıkarları arasında akla yatkın bir denge kurabileceğiz” dedi.

Makau’da altı farklı grup tarafından örgütlenen protesto 2,000 kişiyi şehirdeki hükümet genel merkezlerine yürüttü. Hükümetten demokrasinin genişletilmesini, yasadışı işçilere karşı önlem alınmasını ve barınma sorununun çözümünü talep ediyorlardı.

Bunları da sevebilirsiniz