Rus Basınında Türkiye

02.10.2011

Botaş Gazprom’a gaz anlaşmasının sonlandırıldığını bildirdi

Türk doğal gaz şirketi Botaş, Rus enerji devi Gazprom’a Türkiye’ye batı hattından gelen doğal gaz sevkiyatı anlaşmasının sonlandırılacağını bildirdi.

Rusya Türk tarafını tatmin edecek adımı atma şansını yitirdi. Bunun sonucu olarak, Botaş Rusya’ya doğal gaz anlaşmanın uzatılmayacağını resmi olarak bildirdi.

Türkiye yüzde 20 oranında fiyat indirimi için ısrar etmişti.

Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Aralık ayında süresi dolacak olan Moskova’yla arasındaki 25 yıllık doğal gaz arzı anlaşmasını uzatmayacağını bildirdi.

Yıldız daha önce, Gazprom’un fiyat indirimini reddetmesi karşılığında, Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya üzerinden gelen yıllık 6 milyar metreküplük doğal gaz sevkiyatı anlaşmasının tekrar gözden geçirilebileceğini ifade etmişti.

Yıldız’ın ilk açıklamasından sonra Gazprom anlaşmayı yaptığı partneri Botaş’tan gelecek bilgiyi bekleyeceklerini açıklamıştı.

Rusya aynı zamanda Türkiye’ye Karadeniz’deki Mavi Akım Boru Hattı aracılığıyla doğrudan doğal gaz sevkiyatı gerçekleştiriyor. 2010 yılında, Türkiye’nin toplam doğal gaz tüketiminin yüzde 60’ına denk gelen 18 milyar metreküplük sevkiyat gerçekleştirdi.

Ria Novosti

03.10.2011

NATO’nun Avrupa füze kalkanına iyimser yaklaşımı

İttifak Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO’nun Avrupa füze kalkanı projesinin nihayet bir gerçeklik haline geldiğini belirtti.

Rasmussen, Polonya, Romanya ve Türkiye’nin geleceğin füze savunma ağının anahtar bileşenlerinin kendi toprakları üzerinde konuşlandırılmasını hali hazırda kabul ettiklerini ve yakın gelecekte Avrupa füze kalkanı için daha fazla destek beklediğini ifade etti.

Rasmussen Brüksel’de, «NATO’nun karasal füze savunma sistemi adım adım bir gerçeklik haline gelmeye başladı. Beklentim o ki Chicago’da ( 2012 NATO zirvesinin planlandığı şehir) operasyonel kapasitemizi açıklayacağız” diye belirtti.

Rusya, NATO sisteminin Moskova’ya karşı olmayacağını garantileyecek tam katılımlı ortak bir sistem için ısrar ediyor. İttifak, bununla birlikte, bilgi paylaşımını sağlayacak birbirinden bağımsız iki sistem için olumlu yaklaşıyor.

ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Beyrle, Kommersant’a verdiği bir mülakatta Rusya ve Birleşik Devletler’in Chicago’da yapılacak NATO zirvesi sırasında Avrupa füze kalkanı sisteminden edilecek bilginin paylaşımıyla ilgili bir anlaşma imzalayacaklarını belirtti.

Büyükelçi, bilgi paylaşımı sisteminin iki ayrı komuta merkezinin dünya üzerindeki füze rampalarının izlenmesini ve tehdit analizini mümkün kılacak bir de teknoloji paylaşımını kapsayacağını belirtti.

Ria Novosti

08.10.2011

Tahran Ankara’yı NATO füze kalkanını kabul ettiği için ağır şekilde eleştiriyor

İran, Türkiye’nin NATO füze savunma birimlerinin kendi toprakları üzerinde konuşlandırılması yönünde aldığı kararı tartışıyor.

Tümgeneral Yahya Safavi, Türkiye’nin yanlış yolda olduğunu söyledi. Türkiye’nin kararı hem İran’a hem de Rusya’ya, «ama daha çok İran’a”, temiz bir mesaj gönderen «stratejik bir hata”.

Tümgeneral mesajın ne olduğunu söylemedi. Eylül ayında, Türkiye NATO füze savunma sisteminin bir parçası olan erken uyarı radarlarını güneydoğu topraklarında konuşlandırmayı kabul etmişti. Sistem, İran’dan gelecek balistik füze tehditlerini algılama kabiliyetine sahip.

Ria Novosti

09.10.2011

Lavrov: Rusya, NATO füze sistemine rağmen kendi güvenliği konusunda rahat.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, «Rusya, Avrupa füze savunma kalkanı üzerinde NATO’yla olan ihtilafa rağmen ülkeyi rahatlatacak kendi savunma sistemlerine sahip” dedi.

Russia’s Profile’a verdiği bir mülakatta «Rusya hiçbir durumda kaygılanmamızı gerektirmeyecek yeterli savunma projelerine sahip ve ciddi ilave harcamalara ihtiyaç yok” seklinde konuşan Lavrov, projelerin ayrıntılarına girmedi.

Ria Novosti

13.10.2011

AB ve Türkmenistan Avrupa’ya gaz akışını sağlayacak yasal bir çerçeve kuruyor

Türkmenistan Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Avrupa Birliği ve Türkmenistan’ın, Türkmen gazının Avrupa’ya sevkiyatını sağlayacak ahdi ve yasal bir çerçeve oluşturacaklarını açıkladı.

Aynı toplantı sırasında Avusturyalı meslektaşı Heinz Fischer; «Çıkar grupları ve enerji yapıları uzmanları ve liderlerinden oluşan özel bir çalışma grubu söz konusu proje için oluşturuldu” dedi.

Fischer Batı destekli Nabucco Boru Hattı Projesi’ni, Türkmenistan ve Azerbaycan’la tartıştığını dile getirdi. Kağıt üstünde kalan bir proje olan Nabucco ile Hazar bölgesinden getirilecek gaz, Türkiye ve Balkanlar aracılığıyla Rusya’yı bypass ederek Avusturya’nın merkezine taşınacak.

Ria Novosti

19.10.2011

Kürt teröristler (rebels-Ria) 24 Türk askerini öldürdü

Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre Türkiye’nin güneydoğusundaki Hakkâri ilinde 24 Türk askeri Kürt teröristler (rebels-Ria) tarafından gerçekleştirilen saldırıda öldürüldü.

Saldırılar çarşamba gecesi Irak sınırındaki Çukurca mevkiinde meydana geldi.

Ria Novosti

Türkiye Irak’a baskın gerçekleştiriyor

Türk ordusu Kürt teröristlere (militant- Russia Today) karşı Irak topraklarına hava ve kara harekâtları gerçekleştiriyor. Haber kaynakları 15 Kürt teröristin Irak sınırı yakınında öldürüldüğünü belirtiyor.

Başbakan Recep Erdoğan devam eden operasyonlar hakkında medya kaynaklarını doğruları, ancak hiçbir detaya değinmedi. Askeri operasyonun uluslararası hukuka uygun olarak gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu saldırı karşısında intikam yemini etti. Gül’e göre, intikamı «çok büyük” olacak.

Kürt kontrolü altındaki Irak’ın kuzey bölgesi Bağdat hükümetinden büyük oranda bağımsız. Kürt teröristler Türkiye’ye karşı saldırılarında bu bölgeden sığınak ve destek sağlıyorlar.

Russia Today

20.10.2011

Rus siyasetçi hapisteki Kürt terörist başını (militan lideri-Ria) destekliyor

Sürekli ihtilaf çıkaran bir Rus siyasetçi ve aynı zamanda Duma’nın eski ağır toplarından olan Aleksey Mitrofanov Rusya’da Kürt terörist başı Apo’yu destekleyecek bir halk hareketinin kuruluşunu ilan etti.

Siyasetin dışında renkli maskaralıklarıyla bilinen Aleksey Mirofanov, yeni pro-Öcalan «komitesi”nin öncelikli amacının «dünyanın bir numaralı mahkumu”nun salıverilmesi ve aynı zamanda Türk hükümeti ve Kürt teröristler arasındaki çatışmanın insani yönüne kamuoyunun ilgisini çekmek olduğunu açıkladı.

Açıklama 24 Türk askerinin öldürüldüğü Öcalan’ın Kürdistan İşçi Partisi (PKK) tarafından gerçekleştirilen, Türk askerinin 1980’lerden beri PKK ile yürüttüğü mücadelede bir seferde en fazla kayıplarından birini verdiği saldırıların ardından geldi.

Türklerin çoğunluğu tarafından «terörist” olarak görülen Öcalan (63) binlerce asker ve sivilin ölümden sorumlu tutuluyor ve İstanbul’un yakınlarında bir adada ömür boyu hapis cezasını çekiyor. 1999 yılında Kenya’da yakalandıktan sonra idam cezasına çarptırılmıştı. Hakkındaki hüküm 3 yıl sonra, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde idam cezasını kaldırmasının ardından ömür boyu hapse çevrildi.

Öcalan, Türkiye, ABD ve AB’nin terörist bir organizasyon olarak gördüğü PKK’yı 1978 yılında kurdu, örgüt 6 yıl sonra bağımsız Kürt devleti için mücadelen eden tam teşekkülü silahlı bir örgüt halini aldı. Çatışma Türk ve Kürtlerin çoğunluğu siviller olmak üzere 40 binden fazla kayıp vermesine neden oldu.

Türk yetkililer tarafından Mitrofanov’un girişimine herhangi bir reaksiyon verilmiş değil.

Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden siyaset analisti Viktor Nadein-Rayevsky Türkiye’nin bu tarz girişimlere «oldukça olumsuz” karşılık verdiğini belirtirken, «Türkler, Kürtleri destekleyenleri oldukça sert tehdit ediyor” diye ekledi.

Türkiye Rusya’nın büyük ticaret ortağı ve Almanya’dan sonra Rus doğal gazının ikinci büyük ithalatçısı. Ankara, Rusya’ya Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgesinde Güney Akım Boru Hattı çalışmaları için izin vermişti.

Nadein-Rayevsky, «Eski Sovyetler Birliği Kürt teröristleri (rebel-Ria) destekliyordu, çünkü PKK üyeleri Sovyetler Birliği çökmeden önce Rusya’da oldukça aktifti” dedi. Ancak Rus liderler Moskova ve Kürtler arasında mesafe koyuyor ve PKK saldırılarını kınıyor.

Türkiye’nin baskıları sonucu 1998’de Suriye’den çıkarılan terörist başı Rusya’ya gelmek istemiş ancak Rusya bunu reddetmişti.

Mitrofanov ileride Orta Doğu’da büyük nüfuz sahibi olacak Kürt faktörünü yeterince anlayamayan Rus liderlerden yakındı. Orta Doğu uzmanı Yevgeny Satanovsky Rusya’da 500 bin kadar Kürt olduğu iddialarını yalanladı ve ülkedeki Kürt diasporasının 15 binden fazla olmadığını belirtti.

Ria Novosti


Bunları da sevebilirsiniz