Tokyo Üniversitesi yakın zamanda yapılan çalışmalarda bulunan sahte veriler ile ilgili inceleme başlattı. Bir çok üniversite araştırma grubuna yönelik bu incelemede, daha çok biyomedikal ile ilgili popüler yayınlarda bulunan yazılar tespit edildi. Yazarların bulunduğu ve farklı kurumda çalışan araştırmacılar tarafından yazarları destekleyen ve karşıt birçok görüş paylaşılmaya devam ediyor.(1)
Türkiye’de Bilimin Güvenilirliği
Dünya’nın her yerinde farklı nedenlerde bilimin üretimleri sorgulanırken Türkiye’de kuşkusuz en büyük sorun intihal. Farklı bir bilim insanının araştırmalarının çalınmasını ifade eden kavram, ülkemizde sıradanlaşmış durumda denilebilecek durumdadır. Sayılarla bu durumu incelemek istersek yakın zamanda yapılan bir haber bize ışık tutuyor. “Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yüksek lisans ve doktora tezlerinin yüzde 34’ünde “ağır intihal” yani bilimsel hırsızlık yapıldığını ortaya koydu. Vakıf üniversitelerinde intihal oranı yüzde 46 seviyesine çıkarken kamu üniversitelerinde bu oran yüzde 31 oldu. Bilimsel çalışmaların “orjinal” olup olmadığını gösteren benzerlik indeksinde de dünya ortalaması yüzde 15 iken Türkiye’de bu oran yüzde 28.5 çıktı.” diyor Kemal Göktaş.(2)
Korkunç seviyeye gelmiş sayıları yorumlamaya çalışırsak, üniversitelerimizde en parlak fikirlerin üretilmesini beklediğimiz yüksek lisans ve doktora tezlerinin üçte birinin çalıntı olduğunu görüyoruz. Ayrıca vakıf üniversitelerinde durum çok daha kötü durumda. Maddi çıkar veya iş kaygıyısı güden bir bilim anlayışının sonucunu yakın zamanda göreceğimiz aşikar.
Farklı amaçlarla gerçekleştirilen bilimde sahteciliğin derin etkileri oluyor. Yeni nesillerin bilimden soğumasına neden olabilecek bu davranışın, ne kadar caydırıcı bir şekilde cezalandırıldığı ise oranlardan anlaşılabiliyor. Bilimin geleceğini kurtarabilmemiz için, günümüz tablosunun ortaya çıkmasının nedenlerini araştırıp bir an önce çözüm üretmemiz gerekiyor. Gerçekler yanlış algıya göre şekillenmeyip, yanlış algılayanları algıları boyutunda şekillendirecektir.
Kaynaklar: