Greta Thunberg: Çevrenin Sevimli Yüzü


Greta Thunberg. Tek kişilik dev kadro adeta. Çevre konularına duyarlı kesimlerin iyi bildiği, özellikle en son Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde yaptığı öfkeli konuşma nedeniyle sosyal medyada fenomen olan genç aktivist.
Dünyanın en refah ülkelerinden birinde yaşayan genç aktivist, 8 yaşında küresel iklim sorunlarını görmeye başlamış ve bu sorunların insan eliyle yapıldığını, bunu önlemek için de özellikle yetkililer tarafından hiçbir şey yapılmadığını fark etmiş. İskandinav ülkelerinden biri olan ve evcil hayvanınız bile doğum yaptığında 6 ay izin hakkınızın bulunduğu İsveç, birçok alanda vatandaşlarına tanıdığı haklarla, dünyadaki diğer ülkelerin çok çok üstünde.(1) İşte böyle bir refah ülkede yaşayan Greta yaşanan iklim sorunlarını görmezden gelmeyerek geçen yıl 20 Ağustos’ta ‘Cumalar geleceğimiz için’ sloganı ile büyük bir kampanyaya dönüşecek eylemini İsveç parlamentosu önünde gerçekleştirdi. Yapmış olduğu bu eylemin etkisi, sosyal medya aracılığı ile diğer ülkelerdeki gençlere de yansıdı ve birçok ülkedeki gençleri harekete geçirdi.
Greta’yı diğer gençlerden ayıran özellikleri arasında duyarlı ve aktivist olmasının yanı sıra aslında çevreci karakterine de katkı sağlayan başka bir özelliği daha var. Greta’ya otizmin bir türü olan asperger sendromu teşhisi konulmuş. Yalan söyleyemiyor ve söylediğinin aksini yapamıyor, bu özellikler ise onu daha güçlü ve farklı kılıyor.(2)
Greta söylemlerinin gereklerini de hayatına yansıtıyor ve o şekilde yaşamaya özen gösteriyor. New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Eylem Zirvesi’ne gitmek için doğaya zarar vermemek adına uçağa binmeyip iki haftalık yelkenli ile yolculuk yapmayı tercih edecek kadar, söylediklerinin arkasında.(3)
Yaptığı konuşma ile zirvenin gündemine oturan genç kız söyledikleri ile olması gerekeni söylüyor: “Tüm bu olanlar çok yanlış. Şu anda burada olmamalıydım. Okyanus’un diğer yakasında okulumda olmalıydım. Ama hepiniz umut almak için biz, gençlere geliyorsunuz. Hangi yüzle yapıyorsunuz bunu?” Aslında kendisinin orada olmasına gerek olmadan bir şeylerin yapılıyor olması gerektiğini vurgulayan genç aktivist, liderlerin yüzsüzlüklerini tüm dünyaya haykırıyor.(4)
Greta Thunberg ve arkadaşları aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeleri iklim değişikliğine karşı yeterince önlem almayarak Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçladı. Türkiye’nin şikayet edilen ülkeler arasında yer almasının nedeni Ankara’nın hâlen Paris İklim Anlaşması’nı meclisten geçirmemesi ve kömüre yatırımlarını artırması olarak görülüyor. Ayrıca Türkiye ve şikayet edilen diğer dört ülke ( Almanya, Arjantin, Brezilya ve Fransa) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan ülkeler arasında yer alıyor.(5) Yani sözleşmeyi imzalıyorlar fakat gereklerini yerine getirmiyorlar.
Genç aktivistin yaptıkları ve yaratmaya çalıştığı farkındalık gerçekten takdire şayan. Gelecek kuşakları yok sayarak doğanın dengesi ile oynayan, biraz daha kazanmak uğruna birçok şeyi yok sayan yetişkinlere inat, gelecek kuşaklar, yaşayacakları dünyaya sahip çıkmaya çaba gösteriyor. Fakat bu etkinin devamlılığı için Greta’ya ve onun kuşağının geleceğine herkesin sahip çıkması gerekiyor. Her anlamda artan tüketim çılgınlığının ve daha fazlasını arzulamanın anlamsızlığının farkına varılması gerekiyor.
Doğanın verilen hiçbir zarara sessiz kalmayacağını ve şimdi olmasa bile çokta uzak olmayan bir zamanda insanoğlunun verdiği zararın karşılığını alacağı hiç şüphesiz. Bindiği dalı kesmeye çabalayanlar, umarım harekete geçmek için geç kalmış olmazlar.
Çıkarları uğruna başta doğa olmak üzere her şeyi kolaylıkla yok sayan ve her türlü zararı vermekte beis görmeyen yetişkinlere yeter diyebilecek genç bir neslin var olduğunu bilmek gerçekten umut verici. Bir tarafta doymayan ve tatmin olmayan bir güruh, öte tarafta geleceğine sahip çıkmaya çabalayan ışıl ışıl bir gençlik. Gençliğin ışığı ve enerjisi daim olsun….

1. https://onedio.com/haber/hemen-bugun-isvec-e-yerlesmek-icin-30-sebep-284691
2. https://tr.euronews.com/2019/09/24/video-16-yasinda-greta-thunberg-kim-kuresel-iklim-hareketi-sembolu-yelkenliyle-abd-yolunda
3. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/1597287/Greta_Thunberg__Dunya_liderlerine_kafa_tutan_kiz_cocugunun_hikayesi.html
4. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49804068
5. https://www.dw.com/tr/greta-thunberg-neden-t%C3%BCrkiyeyi-bmye-%C5%9Fikayet-etti/a-50565900

Bunları da sevebilirsiniz