CLIPPER DÜNYA TURU YARIŞLARI AVUSTRALYA ETABI 7. YARIŞ

AVUSTRALYA ETABI 7. YARIŞLA SONA ERDİ

AVUSTRALYA’DAN GÜNEY ÇİN DENİZİNE …THE FOREVER TROPICAL PARADISE RACE

Clipper Dünya Turu Yarışlarının 7. Etabı Avustralya’nın doğusunda Whitsundays’den 30 Ocakta başladı ve Güney Çin Denizi’ndeki Hainan Adası’nın Sanya turistik şehrinde 23 Şubatta 4300 deniz mili katederek son buldu. Hainan Adası Çin’in güneyinde yer alan tropikal iklimi olan 35 bin kmkarelik yemyeşil bir ada. Sanya ise adanın güneyinde Çin’in son yıllarda en çok parlattığı turistik merkezlerden biri, harika iklimi, masmavi denizi, pırıl pırıl gökyüzü ve 22 kilometre devam eden kumsalıyla Güney doğu Asya’nın en önemli turizm merkezi. 9 milyon nüfuslu adanın başkenti Haikou şehri. Özellikle kış aylarında tropikal ikliminden dolayı Rus turistlerin, ve son zamanlarda Çinli turistlerin akınına uğrayan adayı boydan boya gezmek modern hızlı tren ağı sayesinde çok kolay ve rahat. Sanya Serenity Coast Marina ise Clipper Yarışlarında denizcileri ağırlayan Asya’nın tek 5 ALTIN ÇAPA akreditasyonu olan marinası.

23 gün süren 7. Yarışta Cennet Sanya’ya Clipper filosunun varması o kadar görüldüğü gibi kolay olmadı. İlkönce Doldrum Koridorundan geçen filo, daha sonra havanın iyice ısınması ile Ekvator’a yaklaştı ve Ekvator Geçişini Kral Neptün Törenleriyle gerçekleştirdi. Daha sonra Scoring Gate mücadelesine giren filo, Elliot Brown Sprint ile finale yaklaştı ve rüzgar deliklerine takılan bazı ekiplerin mücadeleleri yararsız kalınca son anlarda peşpeşe koşturma halinde olan filonun sıralamalarında değişiklikler oldu ve son 21 saat içinde önder 6 ekip sırayla yarışı yakın mesafelerle 22 ve 23 şubat günleri bitirdiler, arkadadan takip edenler ise yarışı 23 Şubat’ta gün içinde sonlandırdılar.

YARIŞ BÜYÜK MERCAN KAYALIKLARI SIĞLIKLARINI GEÇİNCE BAŞLADI

30 Ocak günü 7. Yarış Hydrographers Passage, denilen geçitten geçilince, daha doğrusu Büyük Mercan Kayalıklarının sığ suları bitince S19.42, E150.31.7 koordinatlarında yerel saatle saat 14.00 de , 7-8 knot civarında hafif rüzgarlı ve güneşli bir havada başladı. İlk 5 dakika içinde Unicef iyi start alarak lider durumundaydı, ancak kısa bir süre sonra Dare To Lead liderliğe geçti ve arkasından Liverpool 2018 onu takip etti.

Filo ilk kuzeye Solomon Denizine ilerleyecek, sonra batıya yönelerek Papua Yeni Gine’yi geçecek ve ekvatora doğru yükselecekti. Bu arada da doldurumlardan dolayı hava gittikçe ısınacak ve nem artacaktı.

YARIŞIN İLK GÜN PİYANGOSU HAFİF RÜZGAR

Yarışın ilk günü giderek yükselen hava sıcaklığıyla birlikte hafif bir rüzgarda filo ilerlemeye çalışıyordu. Sanya Serenity Coast liderliği ele geçirerek Dare To Lead ekibini geride bıraktı. Kaptan Wendy, “Hava çok sıcak oldu, Code 1 isimli en hafif balonumuzu ortaya çıkardık, arada bir de onu indirip Windseeker yelkenimizi kullanarak ilerlemeye çalışıyoruz” dedi. Üçüncü sırada PSP Logistics Dare To Lead’in peşinden gidiyordu, hemen arkasında Unicef ve Visit Seattle ilerlemekteydi. Qingdao ise altıncı sıraya gelmişti. Meteoroloji uzmanı Simon Rowell’in açıklamasına göre büyük rüzgarları getiren tropik depresyon daha doğuya doğru kaymıştı, rüzgarsızlığın nedeni buydu. Yarışın ikinci günü de yine rüzgar beklemekle geçti ve zaman zaman teknelerin sıraları değişti.

Yarışın 3 ve 4. Günü artık doldurumlara yaklaşılmaktaydı, rüzgar artmıştı ancak bu yanıltıcıydı, yeni taktik kararlar almanın zamanı da gelmişti. Isınan hava, boğucu bir nem ve sağanaklar herkesi zorlamaya başlamıştı bile.

DOLDRUM KORİDORUNDA TAKTİKLER

Yarışın 5. Gününde ilk defa PSP Logistic lider durumuna geçti ve Sanya Serenity Coast’u ikinci, Visit Seattle’ı da üçüncü pozisyona itti. Filo tipik doldrum şartlarında, şiddetli sağanak yağmur ve zaman zaman iyice yavaşlayan rüzgarda ilerliyordu ancak doldrumlar da artık taktik kararlar almak zorundaydılar. Bir önceki günkü kuvvetli rüzgardan ümit verici olsa da sonrasının öyle olmayacağı kesindi. Ekipler Doldrum Koridoru Kuralını uygulama kararı aldı. Bu kurala göre tekneler 4 derece paralelinde yada bu bölgede 36 saatlik zaman diliminde rüzgar 7 knotun altına düştüğünde motor kullanarak seyir yapabileceklerdi. Tabi bu karar rüzgarın giderek durma noktasında azalacağı varsayılarak alınıyordu ama bunun da tamamen kumar olabileceği söylenebilirdi. Ya rüzgar bitmezse, devam ederse… Sanya Serenity Coast Kaptanı Wendy, bu kararı almanın çok zor olduğunu, yanılabileceklerini ancak bunu yapmak zorunda olduklarını açıkladı. Filonun bu kararı almasından daha 2 veya 3 saat geçmeden rüzgar tamamen durdu ve bu kararı aldıklarından dolayı bütün filo rahat etti, hem mürettebat için biraz dinlenme fırsatı çıktı hem de yarışın diğer kısmı için ekipler hazırlıklarını tamamladılar. Yine de doldrumlarda ilerlemek motorla bile olsa rahat bir seyir kesinlikle değildi. Sık sık oluşan boralar, ne yapacağı belli olmayan bir hava herkesi tetikte bekletiyordu. Sekizinci sıradaki Unicef Kaptanı Bob Beggs, “Aniden ortaya çıkan, 1. derece boralar bize zor anlar yaşattı, bir keresinde harita masamız devrildi, Yankee 1 yelkenini indirebilmek için mürettebat yerlerde süründü, teknede herşey alabora oldu. Aldıgımız dersten sonra Garmin radarımızı kullanmaya başladık, radarımızda bu boraları önceden tesbit edebilmek için en canlı kırmızı işaretleri göstergede kullanmaya başladık. Önceden tesbit şart oldu. “

Bu arada su yapıcı aletleri bozulan Liverpool 2018’e yardıma giden Dare To Lead ekibi eksik parçalarını onlara transfer edebilmek için kısa bir süre yarışa ara verdi. Liverpool 2018 kaptanı Lance Shepherd, 4 bidon su ve su yapıcı makinenin transferini bir dingi yardımıyla başarıyla gerçekleştirdiklerini bildirdi.

DOLDRUM KORİDORUNDAN ÇIKIŞ VE KUZEY YARIKÜREYE GERİ DÖNÜŞ

Yarışın 6. Günü filo 4. Paralel civarında Kuzey Yarıküreye geçmeye hazırlanırken en öndeki tekne ile en arkadaki arasındaki mesafe 167 deniz miliydi. Öndeki lider grup kuvvetli rüzgarı yakalamış, bunun tadını çıkararak kuzeye doğru ilerlerken kimileri bu durumun yakında rüzgarsız bir alanda ekvator geçişini yapabileceklerinin de habercisi olduğunu tahmin ediyordu. Garmin uygun rotada emin ilerlerken PSP Logistics ve Sanya Serenity Coast daha kuzeyde yelken yapmaktaydı. Beşinci sıradaki Dare To Lead kaptanı, “son 24 saattir son derece artan rüzgar bize zor anlar yaşattı. Doldrum Koridorundan çıkar çıkmaz, birkaç adayı atlatınca şiddetli bir boraya yakalandık. “ dedi. Ekiplerin bir kısmı kötü hava şartlarını ve beklenmedik boraları avantaja dönüştürmeyi başarırken kimi de bu zor şartlarda konumlarını kaybettiler. Great Britain kaptanı yakında önemli taktik kararlar alacaklarını söylerken, “Şans cesur olana yardım eder” dedi.

Yarışın 7. Günü tekneler birer birer kuzey yarıküreye yaklaşmaya başladılar, Kral Neptün merasimleri için müzip fikirler geliştirdiler.

EKVATOR GEÇİŞİ

8. Günde lider tekneler EKVATOR GEÇİŞİ’ni yapmaya başladılar. Son 24 saatte lider olan Sanya Serenity Coast, hemen arkasında Nasdaq ve üçüncü sırada Garmin ilerlemekteydi. Ekipler Ekvator geçişinin geleneksel Kral Neptun Merasimini uygulayarak bu önemli olayı kutladılar. Sanya Serenity Coast ekibi Çin takımını temsil ettiği için bu merasimde Çin Denizi Ejderhası ve Çin Deniz Tanrısı Magu’yu Kral Neptün yerine tercih etti. Garmin ekibi de enteresan bir seçim yaptı, Kral Neptün’ü Spider Man ve Deli Denizkızı kılığında oynadılar. Bu arada Scoring Gate için de ekiplerin kararlarını almaları gerekiyordu. Ya Scoring Gate için rotalarını değiştirip ona göre hareket edecekler, yada hiç Scoring Gate puanı için uğraşmayıp pozisyonlarını korumaya çalışacaklardı. Her ekip kendi içinde durum değerlendirmesi yaparak kararlarını aldılar.

9. günde hala filo hafif rüzgarla mücadele etmekteydi. Bütün tekneler Ekvator geçişlerini tamamladılar.

SCORING GATE PUANLARI SÜRPRİZLİ

10. günde Scoring Gate için 3 ekip mücadele etmekteydi. Bu ekiplerden ikisi ilk defa Scoring Gate için mücadele etmekteydi. İlk Scoring Gate hattını geçen Visit Seattle oldu, 3 puanı aldı, bu zafer Visit Seattle’ın dördüncü kere Scoring Gate kazanmasıydı. İlk defa Scoring Gate puanını kazanan Garmin ikinci olarak hattı geçtiği için 2 puan kazandı, yine arkasından Nasdaq ekibi de ilk defa Clipper Race Scoring Gate Bonus puanını kazandı. Nasdaq Kaptanı Rob Graham, “Scoring Gate hattına 50 mil kala rüzgar çok hafifledi, zaman zaman çok değişti, çok uğraştık ancak Visit Seattle ve Garmin’e bir türlü yetişemedik, çok iyi seyir yaptılar” dedi. Önderlikte değişiklikler yine oldu, Qingdao birinci sırada ilerlerken ikinci olarak Dare To Lead ve arkasında Sanya Serenity Coast ilerliyordu. HotelPlanner.com dördüncü sıraya gelerek şimdiye kadarki en iyi konumunu elde etti. Yedinci konumda olan PSP Logistics ise en kuzeydoğudaki ekipti, 12 saatte iyi yol alarak Gizli Moddan çıktığını bildirdi. Liverpool 2018 de tekrar Gizli Modda seyir yapma kararı aldı.

RÜZGAR NİHAYET KENDİNİ GÖSTERİYOR

11. günde nihayet Kuzeydoğu Ticaret rüzgarları esmeye başladı ve filonun yüzü güldü. Bir önceki günden beri lider durumunda olan Qingdao’yla ikinci sırada olan Dare To Lead’ı sadece 2 deniz mili ayırmaktaydı. Qingdao Kaptanı Chris Kobusch, “beklediğimiz rüzgarlar nihayet geldi, hemen balonlarımızı ortaya çıkardık, 10 knotu geçen rüzgarda yelken yapıyoruz. Önümüzdeki 300 deniz millik yolda birkçok adanın yanından, mercan kayalıklarından, sığlıklardan geçeceğiz, umarım bir gün tekrar buralara gelir, bu güzel bölgeleri keşfederiz. Buralarda dalmak müthiş olmalı” dedi. Bu iki teknenin hemen 26 denizmili gerisinde ilerleyen Sanya Serenity Coast Kaptanı Wendy ise, “oh, nihayet rüzgarımız geldi, gerçi hava çok sıcak ve nemli ama harika ilerliyoruz, yine de squall dediğimiz küçük boralara çok dikkat etmemiz gerekiyor, gerimizdeki alçak basınç sistemi ilkönce bütün havayı emdi hiç rüzgar bırakmadı, şimdi de zaman zaman boralarla şiddetini artırıyor, havanın ne yapacağı belli olmuyor” dedi. Daha kuzeye doğru ilerleyen Unicef ve Liverpool 2018 ise bu seçimleri sayesinde 12 saatte 100 denizmili katederek 8. ve 9. sıralardan dördüncü ve beşinci sıralara yükseldiler. Kuzeye kayan diğer bir ekip de PSP Logistics idi ve Gizli Moda girdi, bir önceki gün arka arkaya yakalandıkları boralar yüzünden fazla yola alamadıklarından yakındılar. Daha batıda kalan Visit Seattle ve Garmin rüzgarı yakalayamadıklarından ve havanın sıcaklığından raporlarında bahsettiler. Sekizinci sıradaki Nasdaq ise çok hafif bir rüzgarın oldukları bölgeye düştüklerini, her mili alabilmek için büyük gayret içinde olduklarını belirttiler. Sonlara doğru HotelPlanner.com ve Great Britain ise az yol aldıklarını ama rüzgarı yakalamak üzere olduklarını bildirdiler. 12. gün kuzeydoğudan esen Ticaret Rüzgarları filoyu hızlandırdı. Bütün ekipler Sanya’ya doğru güzel yol aldılar.

13 Şubatta yarışın 14. Gününde güzel rüzgarda harika seyir yapan filo finiş hattına doğru iyi yol alarak ilerledi. Ekipler arası yarış kızışmaya başladı. Qingdao tekrar liderliği PSP Logistics’ten geri aldı, kaptanları Kobusch, “Çok iyi rüzgar koşullarında balonumuz açık uçarak ilerliyoruz. Bu şekilde Elliott Brown Ocean Sprint’in başlangıç noktasına yaklaşıyoruz.” Sanya Serenity Coast için de verimli bir gün oldu ve iyi hız yaparak yol aldılar. PSP logistics de Filipinlerin uç noktasına kadar iyi ilerlediklerini, birkaç tane bora atlattıklarını ancak böyle giderlerse Ocean Sprint’e çabuk yaklaşacaklarını bildirdi. Ocean Sprint hattı Filipinlerin doğusunda dikey iki hat, o iki hat arasında hangi tekne en büyük hızı yapabilirse o Ocean Sprint puanlarını alacak, bu yüzden şu anda iyi ilerleyen tekneler için en büyük korku, oraya yaklaşıldığında rüzgarın azalması yada durması. Hava raporları da rüzgarın değişebileceğini söyleyerek ekiplerin bu korkularını pekiştiriyordu, rüzgar bu maraton için gerekliydi.

ELLIOT BROWN OCEAN SPRINT

15 Şubatta yarışın 16. Gününde Qingdao üçüncü gündür liderliği bırakmıyordu,Ocean Sprint’in başlamasına az kalmıştı. Kaptan Kobusch “Balonumuz açık, harika seyir yapıyoruz, önümüzdeki 1200 denizmilini koşturacağız” dedi. Sanya Serenity Coast kaptanı da aynı şekilde balonları açık seyir yaptıklarını ancak bu rüzgarda istedikleri yönde ilerleyemediklerini, akşama başlayacak olan Ocean Sprint için çok umutlu olmadıklarını söylüyordu. İyice kuzeyde kalan PSP Logistics ve Unicef ise üçüncü ve dördüncü sırada ilerliyordu, PSP Logistics kaptanı 24 saatlik ıslak ve iyi bir koşturmadan sonra yavaş yavaş bulutların temizlendiğini, bunun rüzgarın yavaşlayacağı anlamına geldiğini bildirdi ancak yine de 11 knot civarında hız yapıyorlardı. İyice güneyde seyreden Dare To Lead ekibi gece sularında broş tehlikesi geçirdiklerini bildirirken altıncı sıradaki Liverpool 2018 de yoyo oynar gibi sürekli yelken indirip bastıklarını, çok yorucu bir seyir yaptıklarını söylüyordu. Visit Seattle kaptanı ise çok zor bir gece geçirdiklerini, “ all hands on deck” diyerek herkesin geceyi ayakta birlikte çalışarak sürekli yelken değiştirerek geçirdiklerini ifade etti. Sekizinci ve dokuzuncu sırada olan HotelPlanner.com ve Garmin’in de hikayeleri pek farklı değildi. Nasdaq onuncu sıraya düşmüş, akşam saatlerinde şiddetli sağanağa yakalanmışlar, balonlarının düşmesi gibi ufak bir iki kaza geçirmişlerdi. En geride kalan Great Britain ise gayet güzel ilerlediklerini 20 knot hız yapabildiklerini, 30 knota kadar varan rüzgarda, en agır balonlarını açarak seyir yaptıklarını söylüyordu. 15 Şubatta bütün ekipler Çin Yeni Yılına girdiler ve bunu kutladılar.

16 Şubatta, yarışın 15. Gününde filonun bayram ettiği rüzgarlar yer yer yavaşladı ve yine tekneler birbirlerinin ardında dizilerek sürüklenmeye başladılar.

18 Şubatta yarışın 19. Gününde yarışın bitmesine 700 denizmili kala Qingdao hala altıncı gündür lider pozisyonundaydı. Bütün ekipler tüm dikkatlerini pozisyonlarına vermişler, birbirlerini geçebilme mücadelesi içindeydiler. Qingdao hemen arkasında PSP Logistics, Sanya Serenity Coast ve Dare To Lead ekiplerinin ona yetiştiklerini ve arayı hızla kapattıklarını bildiriyordu. Ekipler Filipinlerin kuzey ucuna yaklaştıklarını, iyi rüzgarda balonları açık yol aldıklarını belirtmekle birlikte kimin kimi nasıl geçeceğinin hiç belli olmayacağını, kavança açılarının da biraz bunu belirleyeceğini söylüyorlardı. Kovalamaca içinde olan öncü ekipler Ocean Sprintin tam ortasındaydılar. Nasdaq, Great Britain, Garmin ve diğerleri geride olduklarından Ocean Sprinte daha yeni başlayacaklardı ama sürpriz de onlardaydı. En hızlı seyir yaparak Ocean Sprint 3 puanını alan Nasdaq oldu, bu başarısıyla hem Ocean sprint hem de scoring gate puanlarını ilk defa alarak durumunu düzeltti. İkinci en hızlı ekip ise Great BRITAIN oldu ve 2 puanı elde etti.

HAINAN ADASINA YAKLAŞTIKÇA RÜZGAR BİTİYOR

Yarışın 21 günü Hainan adasına yaklaştıkça rüzgar iyice gerilemeye başladı, kaptan raporlarında rüzgarın 1 knota düştüğü ve hatta daha da düşebileceği belirtildi. Rüzgar deliğine ulaşan öncü ekipler durma noktasına gelirken geriden gelenler de bu şekilde arayı kapamaya devam ettiler, aralarındaki en yakın mesafe 30 deniz miline kadar indi.

FİNİŞE DOĞRU BÜTÜN SİNİRLER GERİLİYOR

22 Şubata girerken bütün filonun sinirleri sınanmaya başladı, yavaşlayan rüzgarda arda arda dizilen bütün ekipler sinir harbi içinde ellerinden geleni yapıyorlardı ama sonuç kimin lehinde gelişecek o belli değildi. PSP Logistics ekibi Qingdao’nun 40 mil önünde ilerliyordu ve serinin ilk zaferini kazancaklarından son derece emindiler. Kaptan Matt Mitchell raporunda, “Rüzgar çok düzensiz esiyor, ama yine de durumumuzu koruyabiliyoruz, Finiş hattına 55 deniz mili kaldı, yarışı ilk bitireceğimizi umuyoruz” dedi. Qingdao kaptanı Kobusch ise, “ Zafer hem çok yakın hem de çok uzak. Yine rüzgar yok, Dare To Lead ve Unicef’in bize yaklaştıklarını görebiliyoruz. Sanya Serenity Coast hala Gizli Modda ilerliyor, muhtemelen onlar da yakınımızda, bu durumda şu andaki konumumuzu koruyabilsek, o bile bize yeter” dedi. Dare To Lead kaptanı Dale Smyth ise, “Korkutucu bir durum yaşıyoruz, filo son 48 saattir sürekli birbirine yaklaşıyor, kıç kıça ilerlemeye başladık, son anda liderliklerin değişeceği kesin gözüküyor” diye açıklama yaptı. Visit Seattle’ın genç kaptanı Nikki Henderson’un ise bu mücadeleye bakışı tamamen farklı, bir hafta önce lider grupla arasında 180 deniz mili varken, şu anda bu farkın 30 deniz miline indiğini, yakın takiplerini sürdürdüklerini, bunun çok eğlenceli bir mücadeleye dönüştüğünü, en yakınlarındaki Unicef’i geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Pozisyonunu Visit Seattle’a kaptıran Liverpool 2018 ise aldıkları bazı yanlış kararların sonuçlarını ödediklerini ve rüzgarsızlık yüzünden bu duruma düştüklerini düşünüyorlardı. Geriden gelen diğer tekneler de rüzgarın son anda yaptığı bu oyun yüzünden birbirlerini yakından takip ediyor, kim iyi trim yapabilir ve kavancayı uygun zamanda atabilirse digerinin önüne geçebiliyordu. Ve en sonunda yakın takip finişe doğru PSP Logistics’in kararlılıkla ilerlemesiyle sonuçlandı…

PSP LOGİSTİCS EKİBİNE KAHRAMAN KARŞILAMASI

Son 3 gün rüzgarsız alana giren Qingdao’nun gerilemesinden faydalanıp liderliği kapan PSP Logistics bu konumu elinden kaçırmamak için vargücüyle uğraştı ve sonunda ekip 22 Şubat Perşembe günü yerel saatle 20.24.20 ‘de(UTC 12.41.20) 4300 deniz mili olan 7. yarışı 23 gün 8 saat 41 dakika ve 20 saniyede birincilikle bitirdi. Sanya Serenity Coast Marina açıklarında kahramanlara mahsus müthiş bir karşılanmayla sahile Sanya halkı ve yakınların takibinde geldi. Mürettebat ve kaptanları Matt Mitchell bu karşılamanın çok özel ve renkli olduğunu, çok gururlandıklarını belirtti.

Qingdao 7. Yarışı ikincilikle bitiren ekipti ancak Dare To Lead takımının redress zaman uygulamasından dolayı Liverpool 2018 ekibine yardım için harcadıkları 1 saat 24 dakika onlara geri verilince podyuma üçüncü olarak çıktılar, önlerine ikincilikte Dare To Lead ekibi geçti. Sanya Serenity Coast yarışı dördüncü Unicef ise beşinci bitirdiler. Bütün takımlar Sanya halkının gösterdiği ilgi ve duyarlılıktan dolayı çok etkilendiklerini belirttiler.

SANYA SERENITY COAST TAKIMININ UNUTULMAZ VARIŞI

Temsil ettikleri Sanya şehrine maalesef Sanya Serenity Coast ekibi birinci olarak giremedi, ev sahibi oldukları kente dördüncü pozisyonla girdiler. Yine de Sanya limanına sabahın erken saatlerinde varışları inanılmaz bir karşılamayla gerçekleşti. Sanya Serenity Coast teknesi 23 Cuma günü sabaha karşı daha yıldızlar gökyüzünü parlatırken üçüncü sırada yarışı bitiren Dare To Lead takımından dört dakika sonra limana girdi. Redress uygulamasından dolayı daha sonra Dare To Lead takımı ikinci olarak podyumda gözüktü. Tabii bu sonuç Sanya Serenity Coast’un temsil ettikleri limana girişleri için hayal ettikleri sonuç değildi, ancak yarışın başından beri lider grupta ön sıralarda ilerlemelerine rağmen rüzgar deliklerinde kaybettikleri zaman onları dördüncü pozisyonda bıraktı. Kaptan Wendy finişte bu yüzden asıl planlarının Unicef teknesini geçmek olduğunu, bunu da finalde başarabildikleri için mutlu olduklarını belirtti.

Takımdaki mürettebattan 26 yaşındaki elektrik mühendisi Victor Ansart giriş anını unutamadığını şöyle anlatıyor “Daha hava aydınlanmamışken limana yaklaşırken bir dolu tekne karşılamak için denizde bizi bekliyorlardı. Sanya Halkının bu kadar yakın ilgi gösterip bizi tezahüratla karşılaması, önümüzü ışıklarla aydınlatmaları, havadaki havai fişekler görülecek şeydi. “ Bu yarış Wendy ve takımına 9 puan kazandırdı, ayrıca tabii Joker Kartı kullandıkları için puanları ikiye katlanacaktı.

Liverpool 2018, Nasdaq, Garmin, HotelPlanner.com, Great Britain önder grubun ardından 23 Şubat günü gündüz saatlerinde sırayla yarışı tamamladılar.

Çin yılbaşısı nedeniyle büyük törenlerle yapılan podyum gösterilerinde en ilgi çeken gösteri meşhur LION DANCE denen dans gösterisiydi. Ardından Pazar günü 8 milliyetten oluşan 40 mürettebat Sanya Nanshang Turistik Bölgesine ve Binlang Vadisini ziyaret ettiler, Zorb Ball oyun alanlarında vakit geçirdiler.

Bunları da sevebilirsiniz