Clıpper Dünya Turu Yarışları Avustralya Etabı



AVUSTRALYA ETABI 6. YARIŞLA DEVAM EDİYOR…





Avustralya etabında 1600 deniz mili olan 6. YARIŞ Avustralya’nın Tasmanya adasının güney doğusundaki Hobart, Whitsundays’den başlayarak Queensland, Airlie Beach’te son bulacaktı. Bu yarışın zor bir yarış olacağı kesindi, hem coğrafi nedenlerden hem de iklim şartlarından dolayı. Queensland, Avustralya’nın doğusunda tropik özelliklere sahip bir sahil şeridi, bu kıyı şeridinde Büyük Mercan Resifine dahil mercan kayalıkları ve birçok ada bulunuyor. Yarışmacılar ayrıca bu yarış sırasında Doğu Avustralya Akıntısını büyük ölçüde hesaba katmak zorundaydılar. Bu akıntı tropik Mercan denizinden ısınmış suların güneye doğru akmasıyla oluşuyor ve Güney Pasifik Okyanusunun en kuvvetli akıntılarından. Yarışmacılar bu akıntıyı zaman zaman avantaj olarak kullanabilecekleri gibi rüzgarın durumuna göre bu dezavantaj da olabilecekti. Bütün bunlara bir de yaz mevsiminin kuzeye ilerledikçe ısınan havasını ekleyebilirsiniz.

MÜKEMMEL START WENDO’NUN
5 Ocak Cuma günü yerel saatle 16.00 sularında başlayan Wondrous Whitsundays Yarışı’nda Sanya Serenity Coast Avustralyalı Wendy Tuck liderliğinde en mükemmel startı gerçekleştirdi. Onu yakın seyirle Visit Seattle ve Dare To Lead takip etti. Ancak Dennes Point ve Iron Pot’a gelindiğinde her nasılsa PSP Logistics liderliğe geçmeyi başardı. Visit Seattle ikinci, Sanya Serenity Coast ise üçüncü sırada kaldı. Rüzgar tahminlerdeki gibi kuzey, kuzeydoğu yönünde kuvvetli esmekteydi ve giderek kuvvetlendi.
ilk gün 24 saatte rüzgarüstü yelken şartları bütün filoyu fena halde sınadı. Tasmanya kıyısı boyunca yükselirken teknelerdeki mürettebat teknenin üstünde sürekli ıslanarak içerde sıcaktan bunalarak ve bir yandan da deniz tutmasıyla mücadele etti. Liderlikteki 4 teknenin aralarında 1 er mil mesafe varken, baştaki tekneyle sondaki teknenin arasında sadece 30 mil bulunuyordu. Yarışta Joker Kart hakkını kullanan tek takım Garmin oldu. Yarışın sonunda alacağı her puan ikiye katlanacaktı.

Kuvvetlenen rüzgar, zorlu hava şartları devam ederken kaptanlar ve mürettebat durumlarını gözden geçirdiler. Takımlar, yarış hattından oldukça açıkta bulunan Scoring Gate için mücadele edip etmemek konusunda karar almalıydılar.

Metereolojist Simon Rowell bu kötü havanın Bass Geçidine kadar bir iki gün daha devam edebileceğini, daha sonra normal şartlara döneceğini bildirdi.
7 Ocakta yarışın 2.günü karmakarışık hava şartları bütün filoyu gün boyunca fazlasıyla meşgul etti. Birbirine yakın seyreden 11 tekne match race durumunda yarıştılar. Scoring Gate için yarış hattından ayrılan tekneler diğerlerinden 37 deniz mili ayrıldı. Gözler Joker Kartı oynayan ve en önde giden Garmin’e çevrildi, Garmin Kaptanı Gaetan Thomas, “Şu anda taktikler çok karmaşık, az sayıda tekne Scoring Gate için yön değiştirdi, ancak biz Joker hakkımızı kullandığımız için sadece final sonuçlarına yönelik hareket etmemiz lazım, her kazanacağımız pozisyon skorumuzu ikiye katlayacak. Eğer Scoring Gate yüzünden almayı düşündüğümüz pozisyonu elde edemezsek onun puanı bizi kurtarmaz. Ayrıca önümüzde Elliot Brown Ocean Sprint de var, sıra ona geldiğinde rüzgar delikleri olabilir, bunları da hesaba katmak lazım” dedi.
İkinci konumda ilerleyen Sanya Serenity Coast’un aklı Scoring Gate puanındaydı ama kaptanları Wendy Tuck, “Scoring Gate puanını kapmak isteyenler var ama bu o kadar görüldüğü gibi kolay da değil, tam bu puanı elde edeceğimiz sırada rüzgarın ölmesi mümkün. Böyle olursa da ilginç bir durum ortaya çıkar…” diyerek bu konuda pek iyimser olmadığını ifade etti. Filoda liderlikte Liverpool 2018 üçüncü konuma çıkarken, PSP Logistics taktik bir sıçramayla Scoring Gate kararı alarak doğuya doğru yöneldi. Bu durumda Dare To Lead dördüncü pozisyona, Visit Seattle beşinci, Nasdaq altıncı pozisyona geldi. Qingdao önde gidenlerin diğer yarısında yedinci pozisyonda, HotelPlanner.com sekinci pozisyonda ilerlediler. Son 24 saatte gürleyen rüzgarların arada bir balon açmaya da müsaade ettiği görüldü. Bu değişikliklerle teknelerde bol miktarda yelken değişimi güverteleri hareketlendirdi. Great Britain dokuzuncu ve Unicef de onuncu pozisyonda kaldılar. Unicef kaptanı Bob Beggs “Sürekli yön ve hız değiştiren rüzgardan dolayı ilginç ve yorucu bir gece geçirdik, camadanla yelkenleri katlayıp sonra açmak, yelken değiştirmek, sonra birden yine rüzgarın değişmesiyle rüzgarüstünden rüzgaraltı durumunda seyretmek oldukça enteresan” dedi.

SCORING GATE İÇİN KIÇKIÇA MÜCADELE
8 Ocakta yarışın 3. Günü Sanya Serenity Coast Scoring Gate için ön sıralarda yarışarak, Scoring Gate puanını son 3 yarışta olduğu gibi yine kazandı, 3 bonus puanını hak etti. Scoring Gate hattını ikinci geçen liderlikte beşinci sırada olan Visit Seattle oldu, 2 bonus puanı kazandı ve arkasından da liderlikte dördüncü sırada olan Qingdao geçerek 1 bonus puanını hak etti. Qingdao Kaptanı Chris Kobusch, “Zincir kırılmadığı için çok memnunum, yarışın başından beri hep Scoring Gate puanı aldık, bugün de beşinci defa Scoring Gate alarak bu geleneğimizi kırmadık. Bu sefer yarışırken diğer teknelerle birbirimize çok yakındık. Uzun rüzgaraltı seyri sonunda filoya da yetiştik, fakat tam Scoring Gate hattına ulaştığımızda rüzgar bitti ve Scoring Gate hattına ulaşmak için gerçek bir mücadele verdik” dedi. Çok ince bir farkla Scoring Gate puanını kaçıran Liverpool 2018 liderlikte üçüncü sıraya oturdu. Kaptanları Lance Shepherd, “öne geçmek için çok mücadele ettik, ama son anda bundan vazgeçtik, rüzgarı takip etmek yerine biraz Scoring Gate hattının kuzeydoğusuna doğru seyrimizi zorladık, böylelikle filodaki pozisyonumuzu da korumuş olacaktık, bu zor bir seçimdi. Yine de belki de iyi oldu, filoda ön sırada kaldık”dedi. Bir taktik kararı alarak, rüzgar deliğine rastgelmemek için iyice doğuya doğru seyreden PSP Logistics rüzgarsız bölgeye düşmekten kurtulamadı ve filodan uzağa düştü. Bu arada Filo azgın rüzgarların yerini alan hafif rüzgarda ilerlemeye de başladı.

DOĞU AVUSTRALYA’NIN RÜZGARLARI DENGESİZ
9 Ocak’ta 6. Yarışın dördüncü günü rüzgar çok dengesiz esmeye başladı. En önde giden Kaptan Wendy Tuck, “mürettebat aralıksız çalışıyor, bir yelkenleri küçültüyoruz, bir açıyoruz, sonra tekrar arkadan rüzgarın esmeye başlamasını bekliyoruz. Ama şu anda şiddetli rüzgaraltı durumundayız. Avustralya’nın doğusunda yelken yapmak işte böyle bir spor, rüzgarlar herşeyden biraz tattırıyor insana“dedi. İkinci sırada ilerleyen Visit Seattle ve dördüncü Qingdao’nun her iki kaptanı da raporlarında 40 knota varan sağanakların olduğunu, çok yelken değiştirmek zorunda kaldıklarını bildirdi. Üçüncü olarak seyreden Garmin’in kaptanı Gaetan Thomas da fazla farklı bir şey söylemiyordu, “Tekrar rüzgarüstüne döndük şimdi, duvar gibi dalgalara tırmanıyoruz, büyük açılarla seyrediyoruz. Bu sabah erken saatlerde 40 knot esen rüzgarda yelken değiştirmek gerçek bir spor oldu bizim için, hepimiz iyi bir banyo aldık”. Bu arada beşinci sırada Dare To Lead kaptanı Dale Smyth ise raporunda kuzeye doğru gittikçe kuvvetli akıntılara yakalandıklarından bahsediyordu. Unicef son 24 saattir Gizli Mod*’da( Stealth mode) ilerledikten sonra ortaya çıktı ve PSP Logistics’in arkasında onuncu sıraya oturdu. Gece saatlerinde rüzgar tekrar yavaşladı ve dümencilerin becerileri sınandı. Onbirinci sıradaki Hotelplanner 0 knottan 40 knota kadar her türlü rüzgarda mücadele ettiklerini, o anda hızlarının 7 knot olduğunu söyledi.

OCEAN SPRINT MÜCADELESİ
10 Ocakta yarışın 5. Günü Ocean Sprint mücadelesi için Visit Seattle ön safta ilerliyordu. Ancak dünün lideri Sanya Serenity Coast Gizli Mod’da ilerlediği için konumu bilinemiyordu. Ocean Sprint mücadelesinin UTC 12.00 sıralarında denizdeki trafiğin artması yüzünden bu moddan çıkmak zorunda kalan Sanya Serenity Coast ile Visit Seattle arasında gerçekleşeceği görülüyordu. Bu arada ikinci sıradaki Liverpool 2018 ile Gizli Mod’a giren Qingdao bütün dikkatlerini Elliot Brown Ocean Sprint puanını almaya vermişti. Joker kartını kullanan üçüncü sıradaki Garmin de bu gruba katıldı.

11 ocak yarışın 6. Günü takımlar arasındaki mücadele kızışmaya başladı, filo giderek birbirine yakın seyreder hale geldi. Ilk dört takımı sadece 10 deniz mili ayırıyordu. İkinci pozisyonda ilerleyen Liverpool 2018 önde ilerliyor, Kaptan Lance Shepherd “Şu anda çok hafif rüzgarda ilerliyoruz ve Windseeker yelkenimizi açtık. Evans Head kıyısının açığındaki hafif rüzgarlarından kurtulunca Sanya Serenity Coast’u yakalayacağımızı umuyoruz” dedi. Visit Seattle kıyıdan açıkta üçüncü pozisyonda seyrederken Qingdao sabah saatlerinde Gizli Mod’dan çıktı ve dördüncü sıraya oturdu. Daha doğuda PSP Logistic ve Dare To Lead sırasıyla beşinci ve yedinci pozisyonda kaldılar. Kıyıya yakın seyreden sekizinci Great Britain ve dokuzuncu Nasdaq kaptanları ise raporlarında havanın kuzeye doğru ilerledikçe giderek çok sıcaklaştığından ve mürettebatından tuzlu suyla güvertede durabilmek için ara ara duş almak zorunda kaldığından sözettiler.

DOĞU AVUSTRALYA AKINTISI FİLOYU GERİYE SÜRÜKLÜYOR
12 Ocak Yarışın 7nci günü filo bir yandan kuvvetli Doğu Avustralya akıntısına karşı savaş verirken bir yandan da rüzgar delikleriyle uğraşıyordu. Bu mücadelede yenilip akıntının çok güçlü rüzgarın ise zayıf olduğu yerlerde geri giden tekneler bile vardı. En iyi taktik mücadeleyi veren Liverpool 2018 Gizli Moda geçerek izini yok etti. Görünürde en önde giden Sanya Serenity Coast takımıydı ancak kaptanları geceden beri kıpırdamadıklarını söylüyor, aynı yerde durduklarından şikayet ediyordu. İkinci durumdaki Visit Seattle kaptanı Nikki Henderson ise, “Yelken yapmak öyle bir spor ki en zor mücadelenin ne zaman biteceğini kimse bilemez, bir hafta sonra yada bunun iki katı zaman sonra da olabilir” diyerek ümitsizliklerini açıklıyordu. Üçüncü durumdaki Qingdao’nun ise yarış lideriyle arasında 10 deniz mili kalmıştı. Liverpool 2018 daha karaya yakın bir seyir yapıyordu. PSP Logistics kaptanı Matt Mitchell ise raporunda bazı teknelerle birlikte akıntı yüzünden ve rüzgarsızlıktan geriye doğru gittiklerinden bahsediyordu. Unicef ve Garmin daha iyi bir seyir yaparak durumlarını düzelttiler ve sırayla beşinci, altıncı pozisyonlara oturdular. Great Britain yedinci sırada ve Dare To Lead is kıyıdan daha uzakta sekizinci sırada seyrettiler, Kaptan Dale Smyth raporunda akıntıdan kurtulmak için çok açığa gittiklerini, bu sefer de hiç rüzgar olmadığını, bir gece önce 17 mil geriye doğru sürüklendiklerinden söz etti.

13 Ocakta da aynı asap bozucu koşullar devam etti. Liverpool 2018 24 saat ortadan kaybolduktan sonra birdenbire ortaya çıkarak birinci pozisyona oturdu. Sanya Serenity Coast Güney Queensland’a doğru onların tam 6 mil gerisinde ikinci pozisyondaydı. Bütün bu sinir bozucu koşullara rağmen PSP Logistics üçüncü sıraya yükselmeyi başardı. Liverpool 2018’in sevinci uzun sürmedi, Wendo ve ekibi sakin sakin Liverpool 2018’i rüzgarı yakalayıp geçti ve yine birinci sıraya oturdu.

Böylece Ocean Sprint mücadelesi son bulurken teknelerin çoğu durumdan hoşnut değildi, kimi değil hız yaparak ilerlemek, geri bile gitmişti. Sürprizli bir sonuç çıkabilirdi. Sonuçlar açıklandığında, Ocean Sprint, en kısa zamanda en çok yol alma mücadelesinde Unicef 3 puanı kaptı. PSP Logistics 2 puan ve Great Britain 1 puanı hak etmişlerdi ve aralarındaki fark tekneler yavaş seyir halinde oldukları için 12 dakikaydı.

YARIŞTA MORALLER BOZUK
14 Ocak yarışın 9ncu günü, hava gittikçe ısınıyordu. Liverpool 2018 ve Sanya Serenity Coast arasındaki mücadele kızışmıştı, sıralamaları her an yer değiştiriyordu. Diğer takımların da sıralamalarında yer değiştirmeler oluyordu ancak can sıkıcı şartlar henüz değişmediği için takımlar pozitif olmaya gayret gösteriyor, morallerini bozmamaya gayret gösteriyorlardı. PSP Logistics üçüncü sırada, dördüncü sırada ise Visit Seattle ilerliyordu.

VISIT SEATTLE KISA MESAFELİ YARIŞIN ÖNÜNDE…
10 gündür değişmeyen dramatik hava sistemleri 6. Yarışın çoğunluğunu belirlerken 15 Ocakta durum değişti, tekrar rüzgaraltı seyri başladı. Uzun zaman beklenilen rüzgarlar geldi. Bu sefer de öyle bir geldi ki, meşhur ‘Southerly Buster’ denilen 78 knota kadar çıkabilen, elektrik dolu, sağanaklı, deli rüzgarlar. Visit Seattle bu durumu bir avantaja döndürdü. İkinci durumdaki Liverpool 2018 Kaptanı Lance Shepherd, “90 dakika fırtınaya takılıp kalınca bütün diğer tekneler bizi yakaladı ve şimdi PSP Logistics, Visit Seattle ve tabii Sanya Serenity Coast ile kısa mesafeli bir şekilde yarışacağız”dedi. Joker Kartı kullanan Garmin Kaptanı Gaetan Thomas ise mercan kayalıklarının ve adaların arasından zigzag yaparak ilerlediklerini, yarışı kazanmada ümitli olduklarını söyledi. Yarış sona yaklaşırken, takımlar kendilerini zorlayan şartlarda bütün güçlerini kullanmaya gayret gösterdiler.

16 Ocak yarışın sonuna yaklaşırken 11. Gün Visit Seattle öndeki üç takımın içinden kuvvetli bir çıkış yaparak yarışı kazandı. Gencecik kadın kaptan 24 yaşındaki Nikki Henderson’un liderliğindeki Visit Seattle yerel saatle 15.05.36’da 1600 millik yarışı Airlie Beach kıyısındaki finiş hattını geçerek bitirdi. Bu takım Hobart’ta da finiş hattını ikinci olarak bitirmişti.
PSP Logistics yarışı 2nci olarak bitirdi ve UK Liverpool dan Uruguay’a, Güney Afrika’dan Framentle Avusturalya’ya olan yarışlarda podyuma çıktıktan sonra üçüncü kere podyuma çıkmış oldu. Sanya Serenity Coast yarışı üçüncülükle bitirdi, Liverpool 2018 ise dördüncülük aldı.

Clipper tekneleri Abel Point Marina’da demirlediler. Whitsundays Clipper Race Karnavali ile yarışçıların gelişleri kutlanmaya başlandı, iki hafta sürecek olan bu karnavalda çeşitli eğlenceler tertip edilecek, yarışmacılar halkla buluşacak ve toplu aktiviteler düzenlenecekti.

Bunları da sevebilirsiniz