Sensin BAĞYAN!

Merhaba. Ben çok yoruldum. Fiziksel değil mental olarak. Çünkü yıl olmuş 2018 halen daha “Kadın değil bayan” söylemini savunan insanlar var. Onlara söyleyecek tek bir lafım var “İnan sana değil kastım cahille muhabbeti kestim.”.

“Özgecim sen bunu neden bu kadar takıyorsun ki ha bayan ha kadın” diyenler de var. Demeyin.

İşte dev bir amme hizmeti ile karşınızdayım.

“Neden bayan değil kadın?”

Önce ayrımcılık terminolojisinden başlayayım. Mikroagresyon; ayrımcılık yapma amacı güdülmeden kimi sözleri benimseyerek ayrımcılık kültürüne katkıda bulunmadır. Örnekle destekleyelim; dilimizde aşağılama içeren tüm küfürler kadın üzerinden ilerler. Korkak birine “karı kılıklı” demek gibi. Zafer belirtmek amacıyla “amına koyduk” demek gibi. Kadın ve kadın cinselliğine dair ne varsa aşağılayıcı gösteren bir kültürümüz var ve bu kültür ne yazık ki dilimize yerleşmiş durumda. Bu yerleşiklik devam ettikçe kültür de devam edecektir ve kadın olmaya dair aşağılanmalar da beraberinde gelecektir. “Kadın”ın bu kadar agresif ve küçük düşürücü kullanımı, kadına kadın denmesini bile güç duruma getiriyor. Bu sebeple kadın olmak kötü bir şeymiş gibi lanse ediliyor. Bu durumda canım ülkemin canım insanları enteresan bir çözüm bulmuşlar. “Bayan”. Çünkü bayan kelimesi aşağılama içermiyor ve bekaretini kaybetmiş kız kelimesine denk gelen kadın kelimesinden bağımsız bir anlamda duruyor.

Bakın eğer cinsiyetçi bir gezegende yaşıyor olmasaydık aramızda bir kelimenin lafı tabii ki olmazdı. Ama kazın ayağı öyle değil. Özellikle cennet vatanımızda kadın cinayetleri hızla artarken, kadına şiddetin önü alınamazken ve kadına hak ettiği değer verilmezken; kusura bakmayın ama bir kelimenin lafı hep olacak.

Kadın demek ayıp değil. Ayıp olan şey şu; kadın kelimesinin çağrıştırdığı şeyleri ayıp bulup kadına kadın dememek. Bir cinsiyeti kibarlaştırmaya çalışmak ayıp. Bayan kelimesini pek çok kişinin kullanma amacı zaten bu kibarlaştırmadan geliyor. Kadın kelimesi artık nasıl bir ayıba karşılık geliyor ki bunu yumuşatıp ayıbı örtmek için bayan kelimesi kullanılıyor. Korkmayın kadın kelimesi küfür değil.

“Bayan derken kötü bir niyetim yoktu”culara sesleniyorum. Vallahi benim sizinle bir alıp veremediğim yok canım kardeşlerim. Benim derdim toplumsal bilinçaltı denen karanlık kuyuyla. Benim derdim kadın kelimesinin “kirlenmişliği” ile. Benim derdim kadın mıdır kız mıdır cümlesinde yatan zihniyetle. Benim derdim aslında sizin de derdiniz.

Sizi seviyorum.



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın