Facebook Flick adında yeni bir zaman birimi icat etti

Özgün Başlık: Facebook invents new unit of time called a flick


Yazar: BBC News


Kaynak: http://www.bbc.com/news/technology-42787529


Facebook’tan bir mühendis “Flick” adı verilen yeni bir zaman birimi icat etti.


Kod paylaşım sitesi GitHub’daki tanımlamaya göre “flick”, geliştiricilerin video efektlerinin senkronizasyonun korumasında geliştiricilere yardımcı olması için tasarlandı.


“Frame-tick” [Çerçeve-Tik takı] söz öbeğinden gelen “flick”, saniyenin 705.600.000’de biridir – nanosaniyeden sonraki zaman birimi.


Oxford Üniversitesi’nden bir araştırmacı “flick”in çok genel bir etkisi olmayacağını ancak daha iyi sanal gerçeklik deneyimi yaratmada yardımcı olabileceğini söyledi.


“Flick”ler, sinema, televizyon ve diğer medya türleri için görsel efekt oluşturmakta kullanılan C++ programlama dilinde tanımlı.


“Flick”ler programcılara küsurat kullanmadan medya çerçeveleri [media frames] arasındaki zamanı ölçme imkânı tanıyor.


BBC Araştırma ve Geliştirme’de baş araştırma mühendisi Matt Hammond, bunun çizgelemede tekleme gibi hataları azaltabileceğini söylüyor.


“Kullanılan sayılar tam sayı olmadığı zaman, hatalar kademeli olarak bilgisayar hesaplamalarına sızabiliyor. Bu hatalar zamanla birikebiliyor, nihayetinde de fark edilebilir sapmaların oluşmasına yol açıyor.” diye ekliyor.


Git-Hub’ın açıklamasına göre “Flick”in yaratıcısı Christopher Horvath fikrini 2017’nin başlarında Facebook’ta alenen paylaşmıştı. Daha sonra da yorumlardan gelen geri bildirimler doğrultusunda bu yeni ölçüm sisteminde değişiklikler yapmıştı.


Adının açıklanmasını istemeyen Oxofrd Üniversitesi araştırmacısı “flick”lerin sanal gerçeklik geliştiricilerine gecikmeler veya ertelemelerle başa çıkmada yardımcı olabileceğini belirtti.


BBC’ye yaptığı açıklamada şöyle devam etti. “Akademik literatürde sıklıkla mevcudiyet ve tutulma kavramları geçer.”


“Tutulma, bir bilgisayar oyununa karşı hissettiğiniz bağlılık. Mevcudiyet ise beyninizin orada olduğunu hissetmesi kavramı.


“Mevcudiyeti bozması çok çok kolay. Belki de bu zaman basamaklarını nitelendirmenin oldukça sabit bir yolu olmasının gecikme sorunlarıyla baş etmede ve videoların senkronize kalmasını sağlamada geliştiricilere biraz daha esneklik sağlayacağını düşünüyorum.”


“Flick” büyük bir kurumun bulduğu ilk zaman birimi değil. Swatch 1998’de, günü 1000 “.beats”e [vuruş] bölen İnternet Saat’ini ortaya atmıştı.


1 dakika 26,4 saniyeye denk gelen ölçüm, zaman dilimlerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmak için tasarlanmıştı. Fikir, dünya çapında tutulmadı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın