Dünya Basınından Türkiye / Rusya

Sputnik – 1 Aralık 2017

Türkiye’nin S-400 ile ilgili kararı, İngiliz basınını kızdırdı

İngiltere’de yayımlanan haftalık Economist’in makalesi “Yolunu şaşırmış füzeler” üst başlığını taşıyor.

Makalede, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi almak üzere Moskova ile yaptığı 2 milyar dolarlık anlaşmanın, Türkiye’nin NATO üyesi olmasından ötürü engellerle ve yaptırımlarla karşılaşabileceği savunuluyor.

“Bu, NATO yetkililerine kötü bir şaka olmalı. Türkiye’nin resmi haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemiyle ilgili bir infografik yayınladı. Yaklaşık 400 km menzile sahip sistemin düşman jetlerini ve füzelerini vurma maharetleri öven grafikte, S-400’ün düşürebileceği uçaklar gösteriliyordu ve grafikteki her bir uçak Amerikan uçağıydı.”

Economist, NATO yetkililerinin Türkiye’nin istediği yerden askeri donanım alma özgürlüğü olduğunu söylemesine rağmen, Rusya’dan füze savunma sistemi almasına sıcak yaklaşmadığını yazdı ve şu ifadelere yer verdi:

“NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Türkiye’nin satın almayı gerçekleştirmesi durumunda bunun ‘bazı sonuçları’ olacağı uyarısında bulundu. 25 Ekim’de yaptığı açıklamada, Rus füzelerinin Türkiye topraklarında bulunmasının, o ülke topraklarında olması muhtemel NATO uçakları için zorluk yaratacağını söyledi. Buna rağmen Türkiye Savunma Bakanı (Nurettin Canikli) 11 Kasım’daki açıklamasında satın alma işleminin tamamlandığını duyurdu.”

Economist, Türkiye’nin satın alma anlaşmasının ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına ters düştüğü belirtiliyor. Makalede, ekim ayında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya’dan askeri ekipman alan ülkelerin cezalandırılabileceğini açıkladığı hatırlatıldı ve şöyle devam edildi:

“ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kara listesine S-400’ü yapan firma da eklendi. Ülkeler bu yaptırımlardan muaf tutulma başvurusunda bulunabiliyor. Ancak kötü insan hakları karnesi ve ABD ile arasındaki tansiyonun eşi benzeri görülmemiş şekilde artmış olması, Türkiye’ye bu konuda pek de yardımcı olmuyor.



Sputnik – 7 Aralık 2017

Erdoğan ile Putin telefonda Kudüs’ü görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararıyla ilgili görüştü.

İsrail’in 1980 yılında aldığı Kudüs’ü ilhak kararının uluslararası toplum ve BM tarafından reddedilmiş olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yönetiminin attığı son adımın bölgedeki barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Rusya Başkanı Putin de aynı görüşleri paylaştığını ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi nezdinde bu hususların takipçisi olacaklarını belirtti. İki lider, ikili ve uluslararası konularda görüş alışverişi için yakın temasta olma konusunda da anlaştılar.

Erdoğan, Putin’i 13 Aralık’ta İstanbul’da İslam İşbirliği Örgütü’nün Kudüs’ün statüsünü görüşmek üzere toplanacağı konusunda bilgilendirdi.



Sputnik – 11 Aralık 2017

Putin ve Erdoğan’dan bir yılda 7. buluşma: ‘Suriye’de sıkı işbirliği devam ediyor’



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl içerisindeki 7. yüz yüze görüşmeleri için başkent Ankara’da bir araya geldi. Liderler Suriye’deki işbirliğinin devam edeceğini söylerken, Kudüs gerilimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Putin ve Erdoğan, Ankara’daki görüşmelerinde Suriye krizinin siyasal çözümü için atılabilecek adımları ele aldı. Liderler ayrıca, Suriyeli muhalif gruplar ve hükümet yetkililerini bir araya getirmeyi planladığı bir toplantı olan Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını da görüştü.

Liderler arasındaki görüşmenin sıcak bir havada geçmesi dikkat çekti. Ortak basın toplantısından sonra Erdoğan’ın Putin’e Rusça teşekkür etmesi objektiflere yansıdı.



Putin’in Ankara’da Erdoğan’la görüşmesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ardından bölgede gerilimin devam ettiği bir döneme denk geldi. Bu nedenle Ankara’da iki liderin, Trump’ın bu adımını da ele almaları bekleniyordu. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Kudüs gerilimi de gündemdeydi.



Sputnik – 14 Aralık 2017

Putin, yıl sonu basın toplantısını düzenledi: Suriye krizinin acısını en çok çeken ülke Türkiye

Rusya Devlet Başkanı Putin, her yıl sonu düzenlediği büyük basın toplantısını bugün yaptı. Putin 3 saat 45 dakikalık toplantıda 2018’deki devlet başkanlığı seçimi, Ukrayna meselesi, ABD ile ilişkiler ve Suriye krizinden Kuzey Kore’nin füze denemeleri, IKBY’deki bağımsızlık referandumu ve dopinge kadar geniş bir yelpazede gelen soruları yanıtladı.

Suriye krizini Şam’ın tek başına çözemeyeceğinin altını çizen Putin, bu krizin en çok etkilediği ülkenin de Türkiye olduğunun altını çizdi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’la birbirlerine isimleriyle hitap ettiklerini anlatan Putin, ABD’nin terörle mücadele çabalarını eleştirdi, savunmaya ABD kadar harcama yapmayacaklarını vurguladı ama ilişkilerin düzeleceğine inandığını söyledi.


Bununla birlikte adaylığını açıkladığı 2018’deki devlet başkanlığı seçimiyle ilgili de konuşan Putin, bağımsız aday olarak katılacağını duyurdu. Putin, Aleksey Navalniy üzerinden sorulan muhalefet sorularına da “Rusya iktidarı, kimseden korkmadı ve korkmuyor. Ancak Rusya’nın 1990’lı yıllardaki haline dönmesine ve Ukrayna’daki mevcut durumun burada tekrarlanmasına izin veremeyiz” yanıtını verdi.



Sputnik – 22 Aralık 2017

Erdoğan’dan Putin’e Kudüs teşekkürü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Kudüs tasarısına verdiği destek dolayısıyla teşekkür etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre telefon Erdoğan ile Putin’in görüşmesinde ikili konular ve bölgesel meseleler konuşuldu.

Erdoğan, gerek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde gerek BM Genel Kurulu’nda Kudüs konusunda sunulan karar tasarılarına desteklerinden dolayı Putin’e teşekkür etti. Görüşmede, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dün alınan kararla, ABD’nin Kudüs konusundaki beyanının ‘gayri hukukiliğinin ortaya konulmasının memnuniyet verici olduğu’ vurgulandı. 

İki lider, bölgenin barış ve istikrarı açısından da büyük önem taşıyan Kudüs konusunda BM kararlarına ve uluslararası hukuka bağlı kalınmasının önemine dikkati çektiler.

Enerji ve savunma sanayi dahil, ikili ilişkilerde alınan kararları hayata geçirmeye yönelik çalışmaların sürmesinden memnuniyetlerini dile getiren Erdoğan ve Putin, önümüzdeki süreçte de her konuda yakın temas halinde olma konusunda mutabık kaldı.



Sputnik – 27 Aralık 2017

Rusya: Türkiye, 4 adet S-400 bataryasını 2.5 milyar dolara satın aldı

Rus savunma sanayi şirketi Rosteh’in başkanı Sergey Çemezov, Türkiye’nin Rusya’dan 4 adet S-400 füze savunma sistemi bataryasını 2.5 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

Kommersant gazetesine konuşan Çemezov, S-400 sevkiyatını öngören anlaşmanın maliyeti ile ilgili soruyu yanıtlayarak,Türkiye’nin 4 adet S-400 bataryasını aldığını doğruladı ve  bunlar için 2.5 milyar dolar ödediğini belirtti.

Çemezov ayrıca, S-400 bataryaları satın alması için Türkiye’ye verilecek kredi konusundaki görüşmelerin de tamamladığını söyledi.

“Geriye sadece belgelerin son hallerini onaylamak kaldı. Kontratın yüzde 45’inin avans şeklinde, yüzde 55’ini ise Rusya’nın vereceği kredi ile ödeyeceklerini söyleyebilirim” diyen Çemezov, Türkiye’ye ilk S-400 sevkiyatının Mart 2020’de yapılmasını planladıklarını da ekledi.

Sevk edilmeleri halinde, Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak.









Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın