Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

21 Aralık 2017

Press TV-İran

Türkiye’de 1997 darbesinden sorumlu 60 eski generale müebbet hapis talebi

20 yıl önce eski Türkiye Başbakanı Necmettin Erbakan hükümetinin devrilmesindeki rolleri nedeniyle suçlanan en az altmış kişi, müebbet hapis talebiyle karşı karşıya.

Türkiye’nin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı, Perşembe günü, müebbet hapis cezası talebiyle karşı karşıya kalanlar arasında, 1994 ve 1998 yılları arasında Genel Kurmay Başkanlığı yapan 85 yaşındaki İsmail Hakkı Karadayı ve aynı dönemde Genel Kurmay 2. Başkanlığı yapan General Çevik Bir’in de bulunduğunu belirtti.

Davanın 1300 sayfalık iddianamesinde, çoğu emekli generallerden oluşan toplamda 103 kişinin adı geçiyor. Bu kişiler, güç kullanarak hükümeti devirmek ya da darbeye iştirak etmekle suçlanıyorlar.

1997’deki olaylar, Erbakan’ı iktidardan uzaklaştırmak için generaller perde arkasından baskı uyguladıklarından “post-modern darbe” olarak adlandırılıyor.

NTV’nin haberine göre, davanın savcısı, ordunun gerçekten bir darbe girişiminde bulunduğunu ve bu nedenle [sürecin] “post-modern” olarak nitelenemeyeceğini belirtti.

Savcı 60 davalının müebbet hapisle cezalandırılmasını talep ederken, diğer 39 davalının da beraatını talep etti.

2013’te davanın başlamasından sonra, diğer dört davalı hayatlarını kaybetmişti. Karmaşık dava birkaç yıldır devam ediyor.

Dava, hükümetin devrildiği dönemde Erbakan’ın başkanı olduğu Refah Partisi’nin bir üyesi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için önem taşıyor.

Türkiye, geçen yıl, Türk ordusundaki bir hizip, Erdoğan hükümetinin artık iktidar olmadığını açıkladığında da bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak, iki gün içerisinde darbeciler bastırılmıştı.

Darbeden beri OHAL’in devam ettiği Türkiye’de, başarısız darbede rolü olduğundan şüphelenilen muhalif gruplar ve medya, baskı altında tutuluyor.

Mahkeme, Perşembe günü darbe girişiminde rolleri olduğu iddiasıyla 15 askeri, müebbet hapis ile cezalandırdı.

Darbe girişiminden sonra Türkiye, 150.00 hakim, öğretmen ve memurun görevini askıya aldı ya da onları ihraç etti. Ayrıca 55.000 kişi de tutuklandı.

27 Aralık 2017

SANA-Suriye

Suriye, Suriye’de dökülen kandan Erdoğan’ı sorumlu tutuyor

Suriye Dışişleri Bakanlığından bir kaynak, Çarşamba günü, saldırganlığının ve Türk birliklerinin Suriye topraklarına girişinin, Türkiye’nin tekfiki terörizme verdiği desteği ortaya koyduğunu söyleyerek Türkiye rejiminin başkanı Erdoğan’ı Suriye’de kan dökmekten sorumlu tuttu.

Bakanlık, “Erdoğan, siyasal söylemiyle, Suriye’deki terörist gruplara sınırsız destek vererek, Suriye halkına karşı işlenen ve tüm dünyada net bir biçimde görülen suçlardan aklanmak için, bir kez daha kamuoyunun gözünü boyuyor.” diye ekledi.

Bakanlık, Türkiye’yi büyük bir hapishaneye çeviren; medyanın, entelektüellerin ve Suriye’ye yönelik yıkıcı politikalarına karşı duran herkesin ağzını kapatan Erdoğan’ın, acemi politikalarından kaynaklanan gerilim ve karmaşayı gösteren vaazlarının güvenilirliğini yitirdiğini belirtti.

Bakanlık, Erdoğan’ın paranoyalarının ve geçmiş illüzyonlarının, eski imparatorluğunun ortadan kalktığını, dünyanın özgür insanlarının ulusal kararlarını kendilerinin verdiğini, egemenliklerini savunduklarını ve kendi meselelerine Erdoğan’ın müdahale etmesine izin vermeyeceklerini unutmasına neden olduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Rasha Raslan/Mazen



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın