Dünya Basınından Türkiye / Çin

Uzakdoğu Perakende Sektöründe Yeni İş Modelleri

Posted: 28 Nov 2017 12:27 AM PST

Lotte-El-Cube

Tüketicilerin gittikçe artan farklı ihtiyaçlarını karşılamak için Asyalı perakendeciler işlerini yenilemek, yenilikçi stratejiler oluşturmak için yollar arıyor. Uzakdoğu perakende sektöründeki bazı yeni iş modelleri. 

Küçük ölçekli mağaza zincirleri Convenience Store’lar, pop-up mağazaları son yıllarda daha güçlü büyüme yaşadı. Küçük mağazalar rakiplerine oranla tüketicilere daha kolay şekilde erişme avantajına sahipler, ayrıca cazip ürün seçimleri ve ek rahatlık ile daha hızlı hizmetler sunabiliyorlar ve daha düşük işletme maliyetleri bulunuyor. Bu nedenle bazı büyük perakendeciler küçük ölçekli mağazalar açarak ya da mağazalarını küçülterek daha küçük formatlara geçiyorlar. Asyalı yeni tüketiciler, özellikle gençler daha fazla kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler talep ediyorlar. Bazı perakendeciler ve önde gelen e-ticaret oyuncuları, belirli demografik özelliklerin zevk ve ihtiyaçlarına hitap etmek için sipariş üzerine ve doğrudan tüketiciler gibi yeni iş modelleri benimsemişlerdir.

Isetan Mitsukoshi

Japonya’nın büyük mağaza işletmecisi Isetan Mitsukoshi, yeni alışveriş deneyimini yaratmak ve farklı demografik ihtiyaçlara hızlı cevap vermeyi hedefleyen, Japonya’daki hava alanları ve tren istasyonlarına bitişik 120 den fazla küçük ve orta ölçekli mağaza açtı.

Lotte El Cube

G.Kore’nin meşhur büyük mağaza işletmecisi Lotte’de küçük mağaza konseptini benimsedi ve üç yeni küçük Lotte El Cube mağazası açtı. Lotte El Cube, herkes için birşeyler sunmak yerine modaya duyarlı genç tüketicilere odaklanır.

Homes to Life

Singapur’da bulunan ev eşyası perakendecisi Homes to Life Amiral mağazasını açmadan önce Singapur’un iki işlek caddesinde birer yıllığına pop-up mağazalarını açtı. Firma Mohammed Sultan caddesindeki Amiral mağazasının lansmanı öncesinde marka imajı ve farkındalığını artırmayı amaçlıyordu.

Pomelo

Tayland’ın lider e-ticaret sitesi Lazada’nın kurucu ekibinde yer alan kişiler tarafından kurulan bir moda sitesi. Üreticiden – Tüketiciye, Direk Tüketiciye (M2C, D2C) yaklaşımını benimsemiştir. Başka markaların ürünlerini satmak yerine Pomelo kendi moda markasını oluşturmaya odaklanmıştır. Kendi moda ürünlerini üretmek için kendi tedarik zincirini dikey olarak entegre etmiştir.

Furla

İtalyan çanta şirketi Furla Singapur’da sipariş üzerine çanta üreteceği Made for you servisini başlattı. Müşteriler kendi çantasını tasarlayabilirler. Her özelleştirilmiş çanta için seçilen malzeme ve piyasa talebine bağlı olarak 8-12 hafta arasında teslim edilecek.

Uzakdoğu Perakende Sektöründe Kullanılan Yeni Teknolojiler

Posted: 28 Nov 2017 12:06 AM PST

perakende_kullanilan_teknolojiler

Uzakdoğu’da e-ticaret önemli konumdaysa da tüketiciler fiziksel mağazalarda daha fazla zaman geçiriyorlar. Uzakdoğulu perakendeciler de teknoloji meraklı müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için birçok teknolojik yeniliği bünyesinde barındırıyor. İşte sizlere Uzakdoğu perakende pazarında kullanılan yeni teknolojiler. 

E-ticaret, S-Ticaret (Sosyal ticaret) Asya’da önemli olsada hala daha tüketiciler alışveriş için daha fazla fiziki mağazalarda zaman geçiriyorlar. Birçok geleneksel perakendeci, teknoloji meraklılarının ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için birçok teknolojik yeniliği bünyesinde barındırmaya çalışıyor. Konum tabanlı hizmetler, interaktif aynalar, nesnelerin interneti (IoT), sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), müşterilerin rahatlığını artırarak perakende ortamını daha çekici hale getirerek müşteri memnuniyetini daha da ileri taşımakta.

Amorepacific, loT Sistemi Kuracak

Güney Koreli en büyük kozmetik firması Amorepacific, güzellikte yenilikler yaratmak için, Kore’nin büyük teknoloji firması SK Telecom ile nesnelerin interneti (IoT) çalışması için anlaştı. İşbirliği kapsamında SK Telecom, güzellik şirketinin cilt tipleri, ürün tercihleri ve tüketici satın alma alışkanlıklarıyla ilgili çok miktarda veri toplayabilmesi için Amorepacific’in küresel mağazaları ve fabrikaları ile bağlantılı olacak özel bir teknolojik bağlantı sistemi sağlayacak.

Innisfree, Çin’de Mobil POS’u Başlattı

Amorepacific’in alt markası olan Innisfree, Bank of China ve Şanghay merkezli mobil POS çözümleri sağlayan yerel bir firmayla birlikte işbirliği yaptı. Innisfree elemanları her biri, ödeme için sıraya girme ihtiyacını ortadan kaldıran ve hareket halindeyken müşterilerin çeşitli taleplerine derhal yanıt verebilen mobil bir POS ile donatıldı.

Lotte Departman Store 3D Ayak Tarayıcıyı Tanıttı

Güney Koreli büyük mağaza zinciri Lotte Departman Store, Temmuz 2016’da 3D ayak tarayıcıyı başlattı. 3D tarayıcı müşterinin ayak boyutunu ölçebilir, müşterinin ayak koşullarını analiz edebilir, bu veriler ışığında müşterilerine uygun ayakkabıları önerirken, müşteri isterse ona özel kesim ayakkabı siparişini de verebilecek. Eylül-Aralık 2016 arasında 1800’den fazla müşteri denemiş, 800 den fazla ayakkabı siparişi verilmiş. Ayakları ölçülen müşterilerin verileri kayıt ediliyor, müşteriler daha sonra online ya da mağazalara geldiklerinde o veriler üzerinden yeni ayakkabı siparişlerini verebiliyorlar.

Bandai Namco, Tokyo Plazaya Sanal Gerçeklik (VR) Kazandırdı

Japonya’nın mobil ve ev oyun yayıncısı Bandai Namco, Nisan-Ekim 2016 arası Tokyo plazaya VR deneyim merkezi kurdu. 550 m2 lik VR merkezinde müşteriler VR oyunları ile karşılaşabilirler. Şirket aynı zamanda VR deneyim merkezini, oyunları daha da geliştirmek için VR araştırma laboratuarı olarakta kullanmıştır.

singapur_mamego

Qoo10, Singapur’da GPS Özellikli Mobil Oyun MameGO!’yu başlattı

Kısmen E-Bay’e ait olan Güneydoğu Asyalı e-ticaret platformu Qoo10, Singapur’da GPS özellikli mobil oyun MameGo!’yu başlattı. Pokemon Go’ya benzer olarak oyun Mamemons’u yakalamak için Qoo10’un müşterilerine günlük olarak üç tane Mameball gönderir, bu sayede tüketiciler indirimler ve alışveriş kuponları kazanır. Singapur’daki fiziksel perakendeciler MameGo!’nun GPS özelliğini kullanarak alışveriş yapan kullanıcıları mağazalarına çekip çevrimiçi ve çevrimdışı perakende arasındaki boşluğu doldururken tüketicilere uçtan uca alışveriş deneyimi sunar.

Panasonic, Lawson’lara Robotik Ödeme Sistemini Kurdu

Japonya’da 7/24 faaliyet gösteren bakkal zinciri Lawson, Japon teknoloji devi Panasonic ile birlikte Osaka’daki bir bakkalında robot ödeme sistemini denemeye aldı. Ödeme süresini hızlandırmak için bakkaldaki her bir öğe RFID (radyo frekansı ile tanımlama) etiket ile donatılmış. Müşteriler alacakları ürünleri RFID algılayıcı donanımlı bir sepete basitçe bırakabilir ve sepeti faturasını hesaplamak için otomatik kasiyer masasına yerleştirir. Yeni sistem başarılı olursa Lawson insan gücü maliyetini düşürmek ve mağazalardaki tıkanıklığı azaltmak için sistemi ülke geneline yaymayı düşünüyor.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın