AKINCI İsmi, İade Edilmelidir..

4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda Harekat Komutanı olarak görev yapan Hava Pilot Kurmay Albay Erol Akıncı, 11 Haziran 1968 tarihinde bir T-33 tipi iki kişilik uçakla 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkar. Ancak Nallıhan Akçay’da uçağı düşer. Kazada Hava Pilot Yüzbaşı Muhsin Özdemir ile birlikte Albay Akıncı da şehit olur. Onun anısını yaşatmak üzere üsse 1995’te ‘Akıncı’ adı verilir. Erol Akıncı, 9 Eylül 1922’de İzmir hükümet konağı’na ilk kez bayrak çeken Teğmen Ali Rıza Akıncı’nın büyük oğludur.


Ne yazık ki 15 Temmuz Darbesi’nde kahpe ve muhteris FETÖ militarist darbecilerinin ana üssü olan bu askeri üs, darbe yüzlerce şehit verildikten sonra bastırılınca Hükümet tarafından ismi “Mürted” olarak değiştirilmiştir.

Bu darbe olayında Akıncı isminin hiçbir suçu olamaz.

Akıncı ismi yeniden bu üssü verilmelidir.

Buna imkan yok ise, Akıncı ismi bu kez bir başka üsse veya Hava Kuvvelerinin bir başka komplesine “Erol Akıncı” olarak verilmeli ve tescil edilmelidir.

Şimdi konuyu irdeleyelim..


BİR İLETİ


Önce 20 Eylül 2017 tarihinde hiç tanımadığım bir beyefendiden aldığım iletiyi sunuyorum. “Sayın Yaşar Aksoy; önce size kendimi tanıtayım; Adım Atilla Çelebi.. 1961 kuruluşundan itibaren ilk kurucu 141 Filo ve 1963 yılında ilave edilen 144 F-104 Filosunda görevli olduğum, Murted Hava Üssünden 1965 Şubat ayında Hava Pilot Binbaşı rütbesinden istifa ile ayrildim. THY da Kaptan Pilot, Genel Müdür, Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptım. 1997 Yılı sonunda 65 Yaşını doldurarak ayrıldım.

Sizi arama sebebim; Izmir kuruluşunda Türk Bayrağını göndere ilk çeken Rahmetli Ali Rıza Akıncı ve büyük oğlu Rahmetli Vural Akıncı ile ilgili beni çok mutehassis eden yazılarınızı okudum.

Izmirin iftihar ettigi Vural Akıncı nın 1931 doğumlu kardeşi Murted üssüne Adı verilen Rahmetli Pilot Kurmay Albay Erol Akıncı adının 4.cu Hava Ussunden silinmesi ne çok canım yandı. Canım kadar sevdiğim, yıllarca beraber F-86 ve F-104 uçakların da yanyana uçuş yaptığım, yurt dışında katıldığımiz Hava Pentatlon Spor müsabakalarında yan, yana yaristigimiz, kardeş kadar yakınligimizla her zaman iftihar ettiğim, pırıl, pırıl örnek Pilot, Subay, mert insan Erol Akıncı nın Istiklal Harbi Kahramanı babasından aldığı bu şerefli adına yapılan yanlışın duzeltilebilmesi için ne yapabiliriz? Kendisi ile en son Rahmetli olmasından çok kısa süre önce 1968 yılında davet edildiğim 144 Filo kuruluş günü Murted Hava Üssün de buluştuk, eski gunlerimizi andik, her zamanki gibi çocuklar kadar şakalastik hasret giderdik, vedalaştık, iyi uçuşlar diledik ayrıldık. Kader bu Erol un şehit olduğu saatlerde ben de havadaydim. (THY Ank-Ist seferi).

Sizinle musait olursaniz yüz yüze görüşmeyi arzu ediyorum. Anlatacaklarimin sizinde yakından ilgilendirecegini, ve Izmirin evladı Erol’a sahip cikacaginiz ümidiyle iyi günler diliyorum. Şimdi bir haberi okuyalım..


AKINCI İSMİNİN KALDIRILMASI AKINCI AİLESİNİ ÜZDÜ

Latif Sansür – Doğan Haber Ajansı – 7 Eylül 2016

DARBE girişiminin ana üssü olan Ankara’nın Kazan İlçesi sınırlarındaki ‘Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adının ‘Mürted’ olarak değiştirilmesi, üsse ismi verilen şehit Hv. Plt. Kur. Albay Erol Akıncı’nın ailesini üzdü.
Üsse ismi verilen Erol Akıncı’nın oğlu Mehmet Akıncı, DHA muhabirine telefonla açıklama yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminin ana üssü olan ‘Akıncı’ üssünün isminin değiştirilmesinin babasının değerini düşürmediğini belirten Mehmet Akıncı, ancak kendilerini üzdüğünü söyledi. Alınan kararı tasvip etmediklerini söyleyen Mehmet Akıncı, şöyle konuştu:
“Biz ismi orada duydukça babamla gurur duyuyorduk. Bu değişiklik onun adının değerini düşüren bir şey değil. O yöre halkının ‘Biz dinsiz değiliz, bu ismin değiştirilmesini istiyoruz’ talebi üzerine 1995 yılında ‘Mürted’ isminin değiştirilmesine karar veriliyor. Hava Kuvvetleri araştırma yapıyor. Üssün tarihini inceliyor. Dünyada büyük başarılara imza atan, 1968 yılında 4. Ana Jet üs komutanlığında görevli iken, T-33 uçağı ile görev uçuşu sırasında, uçağının Nallıhan Akçaköy civarında düşmesi sonucu Plt. Yz. Muhsin Özdemir ile birlikte şehit olan babam Hv. Plt. Kur. Albay Erol Akıncı’nın ismi üsse veriliyor. İsminin bu olay sonrası üsten kaldırılması toplumsal hafıza açısından acı bir olay. Uluslararası birçok başarıya imza atmış, hala kırılamayan rekorların sahibi, kendi alanında devleşmiş bir ismi silmek, gelecek kuşaklara haksızlıktır. Genç kuşakların onu tanıması, hatırlaması için isminin yaşatılması gerekiyor.”
Amcasını her zaman gururla andıklarını söyleyen Nihan Akıncı Yora da değişikliği değerlendirdi. Nihan Akıncı Yora, “Akıncı üssü ismini, değerli bir subaydan almıştır. Kendisi ülkesini yurtiçinde ve yurtdışında başarılarla temsil etmiş, çıktığı bir görev uçuşunda şehit olmuştur. Benim çok sevdiğim amcamdır. Biz ailesi olarak onu her zaman gururla anmaya ve gelecek nesillerimize anılarını, ülkesine yaptığı hizmetleri, başarılarını aktarmaya devam edeceğiz. Akıncı üssünden isminin kaldırılması şehidimize yapılan saygısızlıktır. Ailecek çok üzgünüz” diye konuştu.
Sosyal Medya’da yaptığı paylaşımla değişikliğe tepki gösteren Mansur Yavuz ise dayısının ismini gururla yaşatacaklarını belirtti. Yavuz paylaşımında şu görüşlere yer verdi:
“Kendini bilmez bir grup darbeci bozuntusu yüzünden, ismini Atatürkçü, milletini, devletini bu kadar seven bir insandan alan üssün adının değişmesine çok üzüldüm. Dayımın adını kalbimde gururla taşıyorum.”

Şimdi de Akıncı üssü konusundaki bir ilmi incelemeyi okuyalım.

AKINCI ÜSSÜ KAPATILMALI MI?

Tolga Özbek – 13/08/16

Kamuoyunda tartışma konularından biri de Akıncı Üssü’nün (Her yerde ‘Akıncılar’ diye geçiyor, üssün adı Akıncı) kapatılması. Siyasi veya diğer tartışmaların dışında olaya gelin ‘havacılık’ açısından bakalım.


NEDEN ANKARA’DA BİR ÜS VAR

Uzun yıllar Ankara’da Güvercinlik (Kara Havacılık Okulu merkezi), Etimesgut (Türk Hava Kurumu ve Hava Kuvvetleri nakliye-VIP filolarının merkezi), Esenboğa (sivil havalimanı) yer alıyordu. Başkent Ankara’nın korunması ve diğer NATO görevleri için inşa edilen üs Mürted’te 1960’da açıldı.


ÜSSÜN NATO GÖREVİ VAR MI

Burada önce F-86 uçakları görev yaptı. Mürted, 1963’te dönemin en önemli uçaklarından biri F-104’lere kavuştu. Daha sonra kullanılan F-102 uçakları ile birlikte bu üs 10 yıl boyunca AWF olarak adlandırılan All Wheather Fighter yani gece-gündüz, her türlü hava durumunda görev yapabilen avcı uçağına sahip tek üs oldu. Daha sonra Türk Hava Kuvvetleri’ndeki AWF üs sayısı envantere giren yeni nesil uçaklarla birlikte arttı.

Hava savunmanın yanı sıra görevlerden biri de NATO için nükleer darbeydi. Yani Sovyetler Birliği saldırdığında hazır bekleyen F-104’ler ile nükleer silahlar atılacaktı.


SOĞUK SAVAŞTAN SONRA ÜS NE OLDU

Soğuk Savaşın sona erip SSCB’nin dağılmasıyla Mürted’in de görevi değişti. Nükleer görevler sona erdi. Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk F-16 üssü oldu. Üste 3 F-16 filosu bulunuyor.


MÜRTED’TEN AKINCI’YA NEDEN ADI DEĞİŞTİ?

Ankara Savaşı’nın yapıldığı ovada ‘Mürted’ adı verilmişti. 1402’deki savaşta, Timur’un karşısına Yıldırım Bayezid’in ordusu çıkar. Ancak bazı askerler Osmanlı’dan Timur’un ordusuna geçer. Bu nedenle o bölgeye Mürted adı verilir. 1995’te üssün bulunduğu bölgenin adı ‘Akıncı’ olarak değiştirilir. Hava Kuvvetleri de üssün adını Şehit Hava Pilot Kurmay Albay Erol Akıncı’ya (*1) atfen ‘Akıncı’ olarak değiştirir. Şehit Hava Pilot Kurmay Albay Erol Akıncı’nın fotoğrafı ve biyografisi üssün girişinde bulunuyor.  


FİLOLARIN GÖREVLERİ NELER?

Üste, 141, 142 ve 143’üncü (Öncel) filolar var. Bu filolardan Öncel hariç diğer iki filo bir çok yurtdışı göreve, tatbikata katılmanın yanı sıra Güneydoğu’da sınırötesi harekatta veya hava savunma görevlerinde uçuyor. Onun dışında  141. Filo, Türk Hava Kuvvetleri’ndeki tüm F-16 öğretmen pilotlarının standardize eğitimlerinin verildiği, kontrollerinin yapıldığı filo. Ayrıca bünyesinde SoloTürk gösteri ekibi de var.

142. Filo’nun yeni görevi ise RF-4E’lerin emekli olmasıyla gövde altında taşıdıkları podlarla yüksek irtifa keşif. Öncel yani 143. Filo ise F-16 pilotlarını eğitiyor. Son OHAL kararlarında bu filoda görevli F-16 eğitimi alan 60 pilot teğmen Hava Kuvvetleri’nden atılmıştı.


TÜRK HAVACILIK SANAYİİNİN MERKEZİ

Üssün askeri görevlerinin yanı sıra Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne (TAI) de ev sahipliği yapıyor. 4 bin 500 kişinin görev yaptığı, özgün eğitim uçağı Hürkuş’tan ATAK helikopterine, ANKA insansız hava aracından bir çok modernizasyon projesine kadar bölgenin en önemli havacılık tesisi, bu üssün hemen yanında. TAI, Türkiye’nin en büyük 53’üncü şirketi. Savunma ihracatında lider.


HÜRKUŞ BİR AYDIR UÇAMIYOR

Böyle bir şampiyon şirketin bulunduğu üssün pistlerine uçak kalkmasın diye belediye tarafından mıcır döküldüğünden TAI şu an yerli eğitim uçağı Hürkuş’u neredeyse bir aydır uçuramıyor. Testler nasıl yapılacak? Üssü kurban ederken TAI’yi de mi kurban edeceğiz? Milyar dolarlık yatırımlar da mı çöpe atılacak?


BURASI NEDEN BİR HAVACILIK TEST MERKEZİ OLMUYOR?

Üs taşınsın, filolara ‘ceza verilsin’. Ama 3 bin metrelik iki pist, tesisler, TAI ne olacak? Burası bir havacılık test ve eğitim merkezi olabilir. Türk tasarımı uçaklar, insansız hava araçları, yerli helikopterlerin tasarlandığı yer olan Akıncı’da testler özel hava sahası ile hizmet verir.


YERLİ YOLCU UÇAĞININ FABRİKASI NEREYE KURULACAK

Gündemdeki bir başka proje Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada şirketinin imal edeceği 328 uçakları. Dornier tarafından geliştirilen bu uçaklar Sierra Nevada tarafından modernize ediliyor. İmalat hattı Türkiye’de olacak. Bu fabrika için doğru yer Akıncı.


AKINCI ÜSSÜNÜN ÇEVRESİNDE BİR HAVACILIK SANAYİ VAR

Üssün etrafındaki bölgeler, büyüyecek Türk havacılık sanayine parça imal edecek tesislerle dolacak. Burası önemli bir lojistik merkez haline gelecek. Bu yatırım için otoyol ile üs arasında özelbir bölge ayrıldı. 


SİVİL HAVACILIK İÇİN KULLANILABİLİR

Ankara’nın hızla artan bir sivil uçak trafiği var. Akıncı bu açıdan uçuş okullarına, özel jetlere hizmet verebilir. Bir meydanı kaybetmek, hareket yeteneğini, önemli bir platformu kaybetmektir.


BİR MEYDAN KAYBEDİLİR Mİ?

Bir üs, içindeki bombaya dayanıklı shelter yani koruganlar, hangarlar, simulasyon merkezleri derken yapabilmek milyar dolarlara mal oluyor. Bu maliyet içinde TAI gibi bir merkez yok. Yarın öbür gün savaş yaşandığında başkenti kim koruyacak? Pistler, tesisler heba mı edilecek? Veya askeri kavramla ‘Cezalandırılacak mı?’…

(*)  4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda Harekat Komutanı olarak görev yapan Hava Pilot Kurmay Albay Erol Akıncı, 11 Haziran 1968 tarihinde bir T-33 tipi iki kişilik uçakla 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkar. Ancak Nallıhan Akçay’da uçağı düşer. Kazada Hava Pilot Yüzbaşı Muhsin Özdemir ile birlikte Albay Akıncı da şehit olur. Onun anısını yaşatmak üzere üsse 1995’te ‘Akıncı’ adı verilir. Kaynak: www.kokpit.aero

Bunları da sevebilirsiniz