Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The Washington Post

Türkiye Irak Kürt Referandumuna Karşı Yine Uyarıda Bulundu

Associated Press Tarafından, 23 Ağustos 2017

Türkiye’nin dışişleri bakanı, ülkesinin Iraklı Kürtlerin bağımsızlık için yapılması planlanan referandumu iptal etmesi yönündeki talebini yineledi.


Mevlüt Çavuşoğlu Bağdat’taki gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki özerk bölge, Kürt bölgesinin başkenti olan Erbil için “çok açık ve net beklentimiz referandumun iptalidir” diye belirtti.


Kürt bölgesinin başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de Irak’tan ayrılıp ayrılmayacağına dair oylama yapıldığını açıkladı.


Çavuşoğlu, “Türkiye referendum kararının yanlış olduğunu söyledi” diyerek Çarşamba günü Erbil’i ziyaret edince Irak’a Kürt liderlerine “bir kez daha” söyleyeceğini belirtti.


Büyük bir Kürt nüfusuna sahip olan ve Kürt isyancıları ile savaşan Türkiye – bağımsız bir Kürt devletine şiddetle karşı çıkıyor.


https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkey-again-warns-against-holding-iraqi-kurdish-referendum/2017/08/23/f209c416-87e5-11e7-96a7-d178cf3524eb_story.html?utm_term=.6922ba861cd3



The New York Times

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Üstdüzey Komutanların Yerlerini Değiştirdi

Carlotta Call Tarafından, 2 Ağustos 2017


Cumhurbaşkanı Recepi Tayyip Erdoğan Çarşamba günü, Nisan ayında yapılan referandumda Cumhurbaşkanlığına yeni yetkiler kazandırdığı için ordu, donanma ve hava kuvvetleri için yeni komutanları onayladı.


Atamalar, bir zamanlar egemen olan Türk ordusu üzerinde sivil kontrolü kontrol altına almak için daha uzun vadeli bir çabanın parçası olarak, geçen yıl başarısız bir darbeye katıldığından şüphelenilen subay ve sivillerin devam eden hükümet tasviyesi ortasında geldi.


Mevcut genelkurmay başkanı Hulusi Akar görevine devam ediyor ancak emekli olduğunda yeni atanan silahlı kuvvet komutanlarından birinin yerini alması muhtemel.


Temmuz 2016’daki başarısız darbe sırasında haydut subaylar tarafından rehin alınan General Akar’ın 2019’da emekli olması planlanıyor. Mevcut parlamento siyasi sistem sona erdirilecek olan bu tarihte 2019 cumhurbaşkanı seçimlerinde galip gelenlerin hükümetin tam kontrolünü ele geçirmesine izin verecek.


Türk haber ajanslarının bildirdiğine göre, atamaları Sayın Erdoğan onayladı ve günün ilerleyen saatlerinde komutanlarla bir araya geldi.


Hükümet yanlısı bir gazetenin baş editörü olan Murat Kelkitlioğlu heyecan üzerine bir mesajla askeri şuranın yeni şeklini överek, “Sivil YAŞ böyle oluyor! 4 gün yerine 4 saatte bitiyor! Bütün bir haftayı meşgul etmiyor. Gerekirse komuta kademesi değişebiliyor” açıklamasında bulundu.


https://www.nytimes.com/2017/08/02/world/europe/turkey-erdogan-military-chiefs-replace.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTurkey&action=click&contentCollection=world&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=7&pgtype=collection



The Houston Chronicle

Macron Türkiye Lideri Tarafından Cezaevine Atılan Fransız Muhabirin Serbest Bırakılmasını İstedi

27 Ağustos 2017


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türk Liderinden Temmuz ayından bu yana terörizm şüphesi ile hapiste bulunan bir Fransız gazeteciyi serbest bırakmalarını istedi.


Fransa cumhurbaşkanlığı makamı Pazar günü yaptığı açıklamada, Macron’un Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonda konuştuğunu ve Loup Bureau’nun “hemen serbest bırakılması ve Fransa’ya dönmesi” ni istediğini söyledi.


26 Temmuz’dan beri gözaltında bulunan Bureau, Irak sınırında yaşayan Kürtler hakkında bir rapor hazırladığı için terör örgütüne yardım ve yataklık etmekle suçlanıyor.


Macron’un resmi ofisinden yapılan açıklamaya göre Macron ve Erdoğan   27 yaşındaki serbest gazeteci için “mümkün olan en kısa sürede olumlu bir sonuç” için temas kurmayı kabul etti.


Türkiye Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayınlanan dünya basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 155’inci sırada yer aldı.


http://www.chron.com/news/world/article/Macron-asks-Turkey-s-leader-to-free-jailed-French-12007822.php


Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın