500 Milyar Dolarlık Uzakdoğu Online Perakende Pazarı

Uzakdoğu hızlı şekilde zenginleşirken, Türk firmalarına birden çok alanda fırsatlar sunuyor. Uzakdoğu pazarlarındaki trendleri ve fırsatları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu hafta Uzakdoğu perakende pazarında yıldızı parlayan, yaklaşık 500 milyar dolar hacme ulaşan online perakende pazarını ve e-ticaret platformlarını tanıtacağız.

İki milyar nüfusuyla Uzakdoğu Türk firmaları için hemen hemen her sektörde ciddi fırsatlar barındırıyor. Uzakdoğu’daki 490 milyar dolarlık online perakende pazarı, küçük perakendecilerin büyük perakendecilerin pazar paylarından pay alma fırsatı sunuyor. Uzakdoğu’da küresel firmalar ve birçok süper market zinciri tüketici trendlerini yakalayamadı için cirolarında büyük düşüşler yaşadılar. Tüketicilerin yaşam şartları ve ihtiyaçları değişirken, küresel firmalar yirmi senedir anlattıkları gibi İpana’nın dişlere 7 faydasını, Head n Sholders’ın saçları daha parlak yaptığı reklamlara devam etmekteler. Tüketicilerin gelir seviyeleri artarken marketler de değişmedi, tüketiciler kendilerini daha özel ve elit hissedecekleri marketler arıyorlardı, şimdi aramıyorlar çünkü internet var. Çinli bir tüketici, süper marketlerde yer alan sıradan bir şampuan yerine, internetten Kore şampuanı alabiliyor, sıradan bir diş macunu yerine, kendini daha özel hissettiren Japon diş macununu anında sipariş verebiliyor. Uzakdoğu’da küçük firmalar, etkin e-ticaret stratejileriyle kendilerine pazarda yer bularak, büyük firmalarla rekabet edebiliyorlar.

Türk firmalarının çoğunun Uzakdoğu’daki tüketicileri anlamak üzere çalışmaları maalesef yok. Kulaktan dolma bilgilerle, satış bakış açısıyla Uzakdoğu’daki fuarlara gelip gidiyorlar. Türk firmalarının Uzakdoğu’da başarılı olmaları için, Türk iş adamlarının vizyonlarını Pattaya’daki bayi toplantılarının ötesine taşımaları gerekiyor. Uzakdoğu’daki fırsatlarından yararlanmak için; tüketicilerin ihtiyaçlarını tespit edip ayrı ayrı stratejiler oluşturması gerekiyor. Yeni Çinli tüketici sınıfı ne istiyor, Endonezya pazarında ne gibi fırsatlar var bilen firma sayısı çok değil. Bu arada  Çin’in Yeni Tüketici Sınıfıyla Tanışın yazımda Çinli tüketiciler hakkında genel bir bilgiye sahip olabilirsiniz.

Uzakdoğu e-ticart platformaları yıllar içinde büyük gelişim gösterdi, özellikle de B2C platformlar. Japon Rakuten, G.Koreli 11street gibi platformlar yurtdışında da büyümeye başladı. Lider e-ticaret platformları hem kendi ülkelerinde hem de Asya’daki diğer ülkelerde genişlerken, birçok geleneksel perakendeci, bu e-ticaret platformlarında kendi mağazalarını kurdu. Bu yazımızda Çin, Japonya, G.Kore, Endonezya, Tayvan, Singapur, Endonezya, Malezya, Filipinler, Tayland ve Tayvan’da öne çıkan B2C platformları ve online perakende pazarından söz edeceğiz.

uzakdogu_perakende_pazari_3

Çin Online Perakende Pazarı ve E-Ticaret Platformları

Çin, Uzakdoğu’daki en kalabalık ülke, hem perakende satışlarında hem de online perakende satışlarında lider durumunda. Çin’in 490 milyar dolarlık Uzakdoğu online perakende pazarındaki payı yüzde 70’tir. Çin perakende pazarı 2 trilyon doların üzerinde, online perakende satışları da 347,4 milyar dolar. Çin’in online perakende pazarında bu kadar büyük olması, nüfusunun fazla olmasının yanı sıra, e-ticaret alt yapısının ve lojistiğinin müthiş olması sayesinde. Kargolar çok uygun şartlarda kapınıza kadar gelmekte. Çinliler çok kolay ulaşabilecekleri ihtiyaçlarını dahi internetten tedarik etmekte. Online ve Offline sistemleri birbirine bağlayan O2O iş modelleri sayesinde, ekmeği dahi internetten alıyoruz. Alibaba’nın 020 iş modeliyle kurduğu süper market zincirini konu aldığım yazımı da okuyabilirsiniz.

Çin online perakende pazarının en büyük oyuncusu Alibaba grubuna bağlı Tmall . T-Mall’u JD ve Dangdang takip etmekte. Çin’de artık para ve kart kullanılmayan bir dönemde yaşıyoruz, e-ticaret bir yana normal alışverişte dahi online ödeme yöntemleri, Alipay ile Tenpay kullanılıyor.

Japonya Online Perakende Pazarı ve E-Ticaret Platformları

Çin’den sonra Uzakdoğu’da en büyük ikinci online perakende pazarı Japonya. Japonya 77 milyon online alıcısıyla, nüfusuna oranla Asya-Pasifikteki en fazla e-ticaret müşterisi yüzdesine sahip. Japonya perakende pazarı 947,2 milyar dolar, online perakende pazarı ise 67,7 milyar dolar. Japon online perakende pazarının 2018 yılında 100 milyar doları geçmesi beklenmektedir. E-ticarette %66 oranında banka kartı ya da kredi kartı kullanılmakta.

Japonya’nın en büyük B2C platformları  Rakuten  ve  Amazon Japonya . Rakuten Dünya’nın birçok bölgesinde faaliyet gösteren global bir şirket. Japon şirketler sadece kendi ülkelerinde değil, yayıldıkları tüm ülkelerde e-ticaret yatırımları yapıyorlar. Japonya’nın lider perakendecisi AEON, Ocak 2017’de Vietnam’da e-ticaret mağazasını açtı, şirket Japonya dışında Malezya’da da e-ticaret yatırımı var.

Japon teknoloji şirketi Liquid , Endonezya’nın en büyük gruplarından 500 bin kişiyi istihdam eden Salim Grup ile anlaşarak biometrik ödeme sistemini başlattı. Tüketiciler parmak izlerini tanımlayıp, sisteme para yatırdıktan sonra, parmak izini taratarak üç saniye içinde ödemelerini yapabilecekler. Liquid, Endonezya’daki perakende noktalarına hızlıca biometrik tarama cihazları koymaya başladı.

uzakdogu_perakende_pazarı_4

G.Kore Online Perakende Pazarı ve E-Ticaret Platformları

43 milyar dolarlık online perakende pazarıyla Güney Kore, Uzakdoğu’daki en büyük üçüncü pazar. Kore’nin yüzde 90’ı akıllı telefon kullanıyor. Mobil satışlar iki yıl içerisinde yüzde 64 artmış vaziyette, tüketicilerin yüzde 65’i online alışveriş yapıyor. Samsung’un ödeme sistemi Samsung Pay ile pazara girmesiyle ilerleyen dönemde G.Kore’de de mobil ödemenin hızla yayılacağı ön görülmekte.

G.Kore’nin önde gelen B2C platformları, G Market , 11 Street ve Coupang . 11 Street, geçtiğimiz sene sonunda Tayland’da faaliyete başladı, şirket 2020 yılında Tayland’ın lider e-ticaret platformu olmayı hedefliyor. G.Koreli firmalarda, Japon firmalar gibi global olma yolunda adım atıyorlar. G.Kore’nin en büyük perakendecilerinden Lotte’nin, Vietnam’da e-ticaret yatırımı bulunuyor.

Endonezya Online Perakende Pazarı ve E-Ticaret Platformları

Endonezya 2020 yılında Çin’den sonra Uzakdoğu’daki en büyük online perakende pazarı olacak. Endonezya online perakende pazarı şuan 20 milyar dolar civarında olsa da, pazarın 2020 yılında 100 milyar dolar, 2025 yılında da 200 milyar dolar olması tahmin ediliyor. Endonezya’da e-ticaret alt yapısının yetersizliği, dağıtımdaki zorluklar, fakirlik gibi nedenlerden ötürü online perakende potansiyelinin çok gerisinde. Alibaba’nın Güney Doğu Asya’da Lazada’yı almasıyla, Güney Doğu Asya’da online perakendenin hızla yayılacağını ön görebilirsiniz. Endonezya’nın en büyük B2C platformları, Bhinneka , Lazada , Elevenia .

Tayvan Online Perakende Pazarı ve E-Ticaret Platformları

Nüfusu Asya’daki birçok ülkeden az olsa da, Tayvan Uzakdoğu’daki en büyük online perakende pazarlarından biri konumunda. 8.9 milyar dolarlık online perakende pazarıyla Uzakdoğu’daki beşinci büyük pazar. Tayvan’ın en büyük B2C platformları, PcHome , Momo ve Yahoo .

uzakdogu_perakende_pazari_2

Diğer Ülkeler

Tayland , yaklaşık 70 milyon nüfusuyla Tayvan’dan daha kalabalık olsa da, Endonezya ile benzer karakteristiği paylaştığından ötürü şuan için online perakende pazarı 1,5 milyar dolar. Tayland’da Lazada, 11street gibi yabancıların pazarda faaliyet göstermesiyle hızlı büyüyecek pazarlardan. Tayland’ın en büyük B2C platformları, Big C , WeMall , Lazada .

Singapur , yaklaşık 6 milyon nüfusuyla küçük ve gelişmiş bir ülke olan Singapur’un online perakende pazarı 1.1 milyar dolar. Singapur’un en büyük B2C platformları Asya’da 5 ülkede faaliyet gösteren Qoo10 ve Lazada .

Filipinler , 100 milyon nüfusuyla büyük potansiyel taşımasına rağmen, Güney Doğu Asya’daki fakir ülkelerden birisi olduğundan ötürü online perakende pazarı henüz gelişmemiştir. Ülkedeki dolandırıcılık, ödeme sistemleri içinde bir tehdit oluşturmakta, bu da e-ticarettin büyümesinin önündeki engellerden biridir. Filipinlerin online perakende pazarı 500 milyon dolar civarındadır, ilerleyen yıllarda hızla büyüyeceği beklenmektedir. Filipinlerin en büyük B2C platformları Ebay ve Lazada .

Malezya , Uzakdoğu’nun bu şirin ülkesi de e-ticarette geri kalmış ülkelerden. Malezya’nın online perakende pazarı da 500 milyon dolardır. Malezya’nın en büyük B2C platformları, Lelong ve Lazada ‘dır.

Yaklaşık 500 milyar dolarlık Uzakdoğu online perakende pazarını ve pazar yerlerini size tanıtmaya çalıştık. Hem Türkiye’nin hem de Türk firmalarının kaçırdığı potansiyele dikkat çekmeye çalıştık. Bu yazı da kullandığımız bilgiler, müşterilerimiz için hazırladığımız “Uzakdoğu Perakende Pazarındaki Trendler Raporu” unda, online perakende pazarı alt başlığındaki bölümden alınmıştır. Etkin bir Uzakdoğu stratejisine kavuşmak ve Uzakdoğu’daki ayrıcalıklı firmalar arasına girmek istiyorsanız FELIXUM’a gelin görüşelim.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın