Dünya Basınından Türkiye / Almanya

21/07/2017

5 maddede Türkiye – Almanya gerginliği

Türkiye-Almanya ilişkileri zorlu bir dönemden geçiyor. İncirlik krizi ile artan gerginlik, Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanmasıyla bir kez daha tırmandı. Beş maddede son dönemdeki krizler:

Tutuklamalar

Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması, Ankara ile Berlin arasında gerilim yaratan konuların başında geliyor.

“Terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek” suçlamasıyla 27 Şubat’ta tutuklanan Yücel’in özgürlüğüne kavuşması için Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de aralarında olduğu çok sayıda politikacı Ankara’ya çağrıda bulundu.

Ancak Türkiye, Yücel’in iadesine karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Deniz Yücel’i “ajan ve terörist” olmakla suçluyor.

İncirlik Hava Üssü

İncirlik krizi uzun süre iki ülke arasında gerginlik yaşanmasına yol açtı. Tüm siyasi girişimlere karşın Alman vekillerin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret etmelerine Türk Hükümeti tarafından izin verilmemesi üzerine konu Federal Meclis gündemine taşındı.

Federal Meclis’te 21 Haziran’da yapılan oylamada, Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde görev yapan Alman askerlerinin Ürdün’ün Azrak kentindeki Muvaffak Salti Hava Üssü’ne taşınmasına karar verildi.

IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona destek veren Alman askerlerinin bir NATO ülkesinden NATO üyesi olmayan Ürdün’e taşınması, Alman federal ordusunun tarihinde bir ilk oldu.

Türk subaylarına sığınma hakkı

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Almanya’ya iltica talebinde bulunan, aralarında üst rütbeli Türk askerleri ile diplomatların da bulunduğu kamu görevlilerine iltica hakkı tanınması, Berlin ile Ankara arasında gerginlik yaratan konular arasında bulunuyor.

Türkiye, Almanya’da sığınan subayların darbe girişiminde sorumlu tuttuğu Gülen yapılanması ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle iade edilmesini istiyor ancak Almanya bu talebi reddediyor.

Casusluk krizi

Türkiye-Almanya arasındaki krizlerden biri de Türkiye’nin Almanya’da yaşayan Türkleri izlediğinin ortaya çıkması ile yaşandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı, Alman İstihbarat Örgütü’ne Gülen yapılanmasıyla ilişkisi olduğu öne sürülen kişilerin listesini sundu. Alman basını listede MİT tarafından fişlenen kişilerin ikamet bilgilerin, telefon numaralarının ve gizlice çekilmiş fotoğraflarının olduğunu ortaya çıkardı.

Casusluk krizi, Almanya’da görevli DİTİB’e bağlı imamların Almanya’daki Gülen yapılanması hakkında Ankara’ya bilgi notları gönderdiğinin ortaya çıkmasıyla bir kez daha gündeme geldi.

Alman İçişleri Bakanlığı DİTİB imamları hakkında inceleme başlatırken, Diyanet İşleri Başkanlığı imamların görevine son vererek, imamları Türkiye’ye çağırdı.

Referandum etkinliklerinin iptali

Türkiye’de 16 Nisan’da düzenlenen Anayasa değişikliği referandumu öncesinde Türk bakan ve siyasetçilerin Almanya’da Türklere hitaben yapmak istediği konuşmalara izin verilmemesi ve etkinliklerin çeşitli gerekçelerle iptal edilmesi iki ülke arasında gerginlik yarattı.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın referandum sürecinde Oberhausen kentinde “Millet Sevdalıları Evet Diyor” mitingine katıldı. Ancak daha sonra Türk bakanların katılacağı etkinliklere izin verilmedi.


© Deutsche Welle Türkçe

DW/dpa, JD/ÖA/HS


27/07/2017 Yıldırım: Sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz

Almanya ve Türkiye arasında yaşanan gerginliği takiben Başbakan Yıldırım Türkiye’de yatırımları olan Alman şirketlerin yöneticileriyle bir araya geldi. Görüşmeye 19 Alman şirketinden yöneticilerin katıldığı bildirildi.

Türkiye ve Almanya arasındaki siyasi gerginliğin ekonomi alanına taşınması üzerine Başbakan Binali Yıldırım’ın Türkiye’de önemli miktarda yatırımları olan ve aralarında Siemens, Bosch ve Mercedes’in de bulunduğu 19 Alman şirketinin yöneticileriyle bugün bir araya geldiği bildirildi.

Yıldırım’ın davetinde temsil edilen şirket ve kurumlar arasında, Bosch, Siemens, Mercedes, Metro Grup, Thyssen Krupp, Frankfurt Messe, Statkraft, Krone, BASF, PWC, Media Markt ve EBRD’nin bulunduğu bildirildi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre Başbakan Yıldırım’ın “Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz” ifadelerini kullandığı bildirildi.

Liste gerilimi

Geçen hafta Alman Die Zeit gazetesinde yer alan bir haberde Türkiye’nin içinde 68 kişi ve şirket adının bulunduğu bir listeyi Alman Federal Emniyet Teşkilatı’na (BKA) verdiği bildirilmişti. Ancak daha sonra listede 681 şirketin isminin bulunduğu ileri sürülmüştü. Türkiye’nin teröre destek verdikleri iddiasıyla suçladığı kişi ve şirketler arasında Almanya’nın önde gelen büyük şirketlerinden Daimler ve BASF da bulunduğu bildirilmişti.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alman şirketlere yönelik soruşturma olmadığını söylemiş, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise liste konusunda “iletişim hatası” açıklamasını yapmıştı.

Alman İçişleri Bakanlığı da terörü desteklediğini iddia edilen Alman şirketlerle ilgili listenin Türkiye tarafından geri çekildiğini açıklamıştı.

© Deutsche Welle Türkçe



26/07/2017 Anketler: Almanlar tatil için Türkiye’yi tercih etmiyor

Türkiye ve Almanya ilişkilerindeki gerginlik devam ederken, Almanların Türkiye hakkında ne düşündüklerine dair yapılan anketlerde Almanların Türkiye’de tatil yapmaktan kaçındığı sonucu çıktı.

En son yapılan anketler Türkiye ile Almanya arasındaki artan gerginliğin Almanların Türkiye hakkındaki fikirlerine ve seyahat tercihlerine yansımaları ile ilgili tabloyu ortaya koydu.

Almanya’nın önemli haber portallarından Der Spiegel’in yaptığı bir ankete göre, 5092 katılımcının yüzde 92’si Türkiye’deki mevcut siyasi koşullar altında bu ülkeye tatile gitmeyi düşünmüyor.

Kamuoyu araştırması enstitüsü YouGov’un anketinde de benzer sonuçlar çıktı. Mevcut durumda Türkiye’ye ankete katılanların sadece yüzde 5’i seyahat etmek isterken, yüzde 89’u Türkiye’ye tatile gitmeyeceğini söyledi.

Ankette 10 Almandan 8’i Türkiye’nin demokrasi olduğuna inanmadığını söylerken, ikili ilişkilerdeki mevcut gerginlik nedeniyle Berlin’in tutumunun Ankara’ya karşı sertleşmesini isteyenler de aynı şekilde çoğunluktaydı.

Türkiye’nin AB üyeliği için ise ankete katılan Almanların yüzde 84’ü karşı olduğunu söyledi. Ankete katılanların yüzde 82’si ise Türk siyasetçilere Almanya’da etkinlik yasağı getirilmesini istedi.

Aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu insan hakları aktivistlerinin Türkiye’de tutuklanmasının ardından iki ülke ilişkileri tekrar krize girdi. Almanya Türkiye ilişkilerindeki gerginlik 16 Nisan referandumu döneminde Almanya’nın Türk siyasetçilerin kampanya etkinliklerini engellemesi, bunun üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Nazi uygulamaları” benzetmesi ve sonrasında Türkiye’nin Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ve daha sonra Konya’daki NATO üssündeki Alman askerlerini ziyaretine izin vermemesi ile tırmanarak devam ediyor.


© Deutsche Welle Türkçe

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın