Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The Washington Post

Muhalefetteki Gazeteden İki Gazeteci Türkiye’de Göz Altına Alindi

Zeynep Bilginsoy Tarafından, 19 Mayis 2017

Türkiye’nin resmi haber ajansına göre; muhalefet gazeteden iki üst düzey gazeteci cuma günü tutuklama emir çıkarılarak göz altına alindi. Bu durum Ülkedeki laik olmayan diğer kesimin bile eleştirisine neden oldu.

Anadolu haber ajansına göre Sözcü gazetesinin sahibi ve diğer üç kişi ABD merkezli din adamı Fettullah Gülen örgütünü üye olmaksızın destekleme sucundan yargılanıyorlar

Sözcü, Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün laik mirasının sadik bir destekçisi ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve hükümetinin keskin bir eleştirmenidir.



Sözcü sitesinin editör Mediha Olgun ve muhabir Gökmen Ulu göz altına alindi, gazetenin sahibi Burak Akbay ise yurtdışında. Özel Doğan Haber Ajansına göre gazetenin finans başkanı Yonca Kaleli için de bir tutuklama emir çıkarıldı.

Anadolu haber ajansına göre; Ulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerini darbe girişiminden saatler önce yazdığı bir makalede belirttiğine ilişkin bu dört kişiye savcılık tarafından “Türk hükûmetine karsı silahlı isyan” ve “ Cumhurbaşkanına suikast düzenleme” suçlarından soruşturma acildi.

Ana muhalefet CHP lideri Kemal Kilicdaroglu Sözcü’ye karsı yürütülen bu operasyonun “kabul edilemez” olduğunu söyleyerek yargının harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/warrants-issued-for-4-people-at-critical-newspaper-in-turkey/2017/05/19/0692e334-3c7f-11e7-a59b-26e0451a96fd_story.html?utm_term=.bb7291424079



USA Today

Erdoğan ABD’nin Kürtleri Silah Alma Planını Akladı

John BACON Tarafından, 10 Mayıs 2017

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’yi desteklemesi ve ISID i ile yürütülen savaşta Suriye Kürtlerini silahlandırma kararından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Onumuzdaki hafta Washington’da bu konuyu Başkan Trump ile ele alacaklarını belirten Erdoğan Sali günü yaptığı açıklamada ABD’nin iddialı askeri planını ve cabalarını reddetti. Erdogan “Bir terör grubunu başka bir terör grubu ile yenemezsiniz” diye belirterek “Türkiye’nin müttefiklerinin terör örgütleriyle değil bizim yanımızda yer alacaklarına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Çarşamba günü erken saatlerde ABD Savunma Sekreteri Jim Mattis, ABD’nin Türkiye ile olan gerginlikleri çözebileceğinden emin olduklarını belirterek güvenliklerini sağlamak için Türkiye ile çok yakından çalışacaklarının sözünü verdi.

https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/05/10/turkey-miffed-us-decision-arm-kurds-mattis-downplays-rift/101503304/



The New York Times

Erdoğan Türkiye Üzerindeki Temizlik Operasyonunu Genişleteceğini Söyledi

Petrick KINGSLEY Tarafından, 21 Mayıs 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada, geçen yıl başarısız darbeden sonra geçici bir tedbir olarak ortaya çıkan olağanüstü durumun ülkenin “refah ve barış” ı edinene kadar devam edeceğini söyledi.

Olağanüstü hal durumu, Sayın Erdoğan ve kabinesinin parlamentodaki gözetim ya da anayasa mahkemesinin incelemesi olmaksızın geniş çaplı kararlar vermesine olanak tanıdı. Şu ana kadar kararnamelerde Sayın Erdoğan başarısız bir darbeyi planlamakla suclanan40binden fazla kişinin hapse atılmasına, 140.000’den fazla insanın askıya alınmasına, 1.500 sivil grubunun kapanmasına, en az 120 gazeteci tutuklanması ve 150’den fazla haber medyasının kapanmasına olanak tanıdı.

Nisan ayı sonlarında, olağanüstü hal kapsamında çıkarılan bir kararname, Wikipedia’ya erişimi engellemek için kullanıldı.

Bu önlemlerin uluslararası düzeyde eleştirilmesine rağmen Erdoğan resmi haber ajansına Pazar günü yaptığı açıklamada olağanüstü halin kaldırılmayacağını söyledi.   “Ne zamana kadar? Durum refah ve barışa varıncaya kadar. ” açıklamasında bulundu.

Yakın tarihte yapılan referandumdaki zafer Erdoğan’a o yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması şartı ile kararnameyi 2019 yılından itibaren yönetme yetkisi verdi. Ancak Pazar günkü açıklaması aradaki donemde de bu gücü kullanmaya devam edeceği anlamına geliyor.

https://www.nytimes.com/2017/05/21/world/europe/turkey-erdogan-state-of-emergency.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTurkey&_r=0



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın