Dünya Basınından Türkiye / Rusya

TASS Haber Ajansı

30 Aralık 2016

Putin, Rusya Ve Türkiye’nin İkili İlişkilerini İlerletmeye Devam Edeceğini Umuyor

Putin, Rusya ve Türkiye’nin zorlu bir dönemin ardından ilişkilerin normalleşme sürecini başlatmayı başardığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’a Yeni Yıl tebriklerini ilettiği mesajda Rusya ile Türkiye’nin zorlu bir dönemin ardından politik, ekonomik, insani, bilimsel, teknik ve diğer tüm alanlarda işbirliğini iyileştirmesiyle kademeli olarak normalleşme sürecini başlatabildiğini Kremlin basın servisine aktardı.



TASS Haber Ajansı

31 Aralık 2016

Türkiye, ABD’nin Suriye Görüşmelerine Olası Katılımını Memnuniyetle Karşılıyor – Dışişleri Bakanlığı

Ancak Ankara, yaklaşmakta olan iştiraklerde Suriye Kürtleri’nin katılımına şiddetle karşı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin Kazakistan’ın başkenti Astana’da ocak ayının sonlarında yapılacak olan müzakerelerde ABD delegasyonunun katılımına karşı olmadığını aktardı.

Çavuşoğlu, Al Arabiya TV kanalına yaptığı açıklamada “ABD’nin(olası) Astana’daki toplantıya katılımını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Çavuşoğlu’na göre, Demokratik Birlik Partisi ve Suriye Kürtleri’nin kendi savunma güçleri (Türkiye’de terör örgütü olarak tanınan) gibi örgütler Astana’da temsil edilmemeli.

Çavuşoğlu, Demokratik Birlik Partisi birlikleri ve Suriye Kürtleri’nin savunma güçlerinin silah bırakıp Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemeleri durumunda Kürtlerin Suriye konusundaki kamsamlı anlaşmaya dahil olabileceğini kaydetti.



TASS Haber Ajansı

14 Ocak 2017

Türkiye Ve Rusya, ABD’yi Astana’daki Suriye Görüşmelerine Davet Etmeyi Planlıyor

Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilere verdiği demeçte “ABD, Astana’daki görüşmelere katılacak” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak olan Suriye barış görüşmelerine ABD’nin katılması konusunda anlaştı.

“Bu aşamada hangi tarafın Astana’da ve hangi düzeyde temsil edilebileceği değerlendirildiğinde, Amerika’nın bu süreçte rol oynadığını inkar etmiyoruz” dedi.



TASS Haber Ajansı

19 Ocak 2017

Ankara, Astana’daki Suriye Müzakerelerinin Başarılı Olmasını Bekliyor – Türkiye Başbakan Yardımcısı

Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, perşembe günü Davos formunun oturum arasında TASS’a yaptığı açıklamada, 23 Ocak’ta Astana’da düzenlenecek olan hükümet ve muhalefet arasındaki Suriye müzakerelerinden olumlu sonuç beklediğini söyledi.

Şimşek, “Bizler, ilk kez Rusya, İran ve Türkiye gibi kilit oyuncuların bu insanlık trajedisine son vermek için birçok ortak bir zeminin varlığından dolayı iyimseriz. Ve bu oyuncular büyük bir fark yaratabilir, yapabilirler” dedi.

Başbakan Yardımcısı, “Temelde, ABD önemli bir oyuncu. Trump yönetiminde çok güçlü yapıcı bir rol oynayabilir ve ABD’nin masada olması gerektiğini düşünüyorum” diye ekledi.



TASS Haber Ajansı

20 Ocak 2017

Devlet Duması Rusya-Türkiye Arasındaki Türk Akımı Anlaşmasını Onayladı

Anlaşma, 10 Ekim 2016’da İstanbulda imzalandı.

Rusya Devlet Duması, Rusya ile Türkiye arasındaki Türk Akımı boru hattının iki hattının inşası konusunda anlaşmanın onaylanmasını onayladı.

Sözleşme, 30 yıl için imzalanmış olup, bu sürenin sona ermesinin ardından beş yılda bir uzatılabilir.

Anlaşma, 10 Ekim 2016’da imzalandı ve geçen yıl 15 Aralık’ta Rus Hükümeti toplantısında onaylandı.

Rusya’nın gaz devi Gazprom’un CEO’su Alexei Miller, “Anlaşma, Karadeniz altındaki boru hattının iki parçasının yapımını temin etmektedir” dedi ve bu parçaların Aralık 2019’da inşa edileceğini belirtti.



TASS Haber Ajansı

23 Ocak 2017

Rusya Ve Türkiye, Halep’te El-Bab Yakınlarındaki İslam Devleti Hedeflerini Vurdu.

Suriye tarafıyla anlaşmaya varılan operasyonda iki adet Su-24M uçağı da dahil olmak üzere üç Rus saldırı uçağı vardı.

Rusya Savunma Bakanlığı, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin 21 Ocak’ta Suriye’nin Halep ilinde el-Bab yakınlarında İslam Devleti’ne karşı ortak bir operasyon düzenlediklerini aktardı.

Rusya ve Türkiye, ilk ortak hava operasyonunu 18 Ocak 2017’de gerçekleştirdiler. Halep’teki el-Bab yerleşim yerinde toplam 36 hedef vuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye tarafı ile anlaşma sağlanan operasyonda dokuz Rus saldırı uçağı ve sekiz Türk savaş uçağı bulunduğunu bildirdi.



Sputnik

24 Ocak 2017

Rusya, Türkiye Ve İran’dan Ortak Astana Bildirisi

Rusya, Türkiye ve İran Suriye’deki ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi. Tarafların bu mekanizmayı ateşkese tamamen uyulmasının sağlanması, provokasyonların engellenmesi ve ateşkesin nasıl işleyeceğini belirlenmesi amacıyla kuracağı belirtildi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörlüğünde düzenlenen Suriye barış görüşmeleri sonucunda üç ülkenin kabul ettiği ortak bildiri açıklandı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov tarafından okunan bildiri metnine göre, Rusya, Türkiye ve İran Suriye’deki ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi.

Suriye’deki krizin askeri bir çözümünün olmadığının altını çizen üç garantör ülke, uluslararası topluma, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 numaralı kararındaki adımların uygulanması için Suriye’deki siyasi süreci desteklemeleri çağrısını yaptı.

Rusya, Türkiye ve İran’ın, silahlı muhalif grupların Cenevre görüşmelerine katılma istediğini desteklediği belirtilen açıklamada, üç garantör ülkenin Suriye’deki silahlı muhaliflerin terörist gruplardan ayrılmasının gerekli olduğu kaydedildi.

Bunlara ek olarak üç ülke, Suriye’nin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne ‘bağlı olduklarını’ yineledi.

Üç garantör ülkenin Suriye’de terörizmle ortak mücadele etmeye hazır olduğu da ifade edilen bildiri metninde, Astana ise ‘Suriyeli tarafların diyalog kurması için etkili bir platform’ olarak nitelendirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise anlaşmanın tam metnini paylaştı:

  • İran İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin heyetleri, Dışişleri Bakanlarının Moskova’da 20 Aralık 2016 tarihinde yaptıkları Ortak Açıklamaya ve 2336 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak,

  • Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti ile silahlı muhalif gruplar arasında görüşmelerin 23-24 Ocak 2017 tarihlerinde Astana’da başlamasını desteklediklerini,

  • BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi’nin yukarıda bahsekonu görüşmelere katılımını ve kolaylaştırılıcığını memnuniyetle karşıladıklarını,

  • BM Güvenlik Konseyi’nce teyit edildiği şekilde, çok etnili, çok dinli, mezhepsel olmayan, demokratik bir devlet olarak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne taahhütlerini yinelediklerini,

  • Suriye ihtilafına askeri bir çözüm olmayacağına ve ihtilafın sadece 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının tamamının uygulanması temelindeki bir siyasi süreçle çözülebileceğine dair inançlarını belirttiklerini,

  • Somut adımlar atmak ve taraflar üzerindeki nüfuzlarını kullanmak suretiyle 29 Aralık 2016’da imzalanan düzenlemeleri müteakip tesis edilen ve 2336 (2016) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararıyla desteklenen ateşkes rejimini güçlendirmeye, ihlallerin asgariye indirilmesine katkıda bulunmaya, şiddeti azaltmaya, güven artırmaya, 2165 (2014) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak insani erişiminin hızlı ve sorunsuz şekilde önünün açılmasını ve Suriye’de sivillerin korunması ve serbest dolaşımını sağlamaya çalışacaklarını.

  • Ateşkesin izlenmesi ve ateşkese tam riayetin temin edilmesi, tahriklerin önlenmesi ve ateşkesin tüm modalitelerinin belirlenmesi amacıyla üçlü bir mekanizma tesis etmeyi kararlaştırdıklarını,

  • IŞİD/DEAŞ ve El Nusra’yla ortak mücadele etmek ve askeri muhalif grupları bunlardan ayırmak konusunda kararlılıklarını yinelediklerini,

  • Müzakere sürecinin 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak yeniden başlatılması için çabaların artırılmasına acil ihtiyaç bulunduğuna olan inançlarını bildirdiklerini,

  • Astana’da yapılan Suriye konusundaki Uluslararası Toplantının, hükümet ile muhalefet arasında, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca doğrudan diyalog için etkili bir platform teşkil ettiğini vurguladıklarını,

  • Hükümet ile muhalefet arasında BM’nin gözetiminde 8 Şubat 2017 tarihi itibariyle Cenevre’de başlatılması öngörülen müteakip turuna silahlı muhalif grupların katılma arzusunu desteklediklerini,

  • Uluslararası toplumun tüm mensuplarına, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında mutabık kalınan tüm adımların derhal atılmasını teminen siyasi süreci destekleme çağrısında bulunduklarını,

  • 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yolundaki küresel çabalara katkıda bulunmak amacıyla, Suriyelilerin öncülüğünde, Suriyelilerin sahipliğinde ve BM’nin kolaylaştırıcılığındaki siyasi sürecin belirli hususlarına ilişkin olarak Astana platformunda aktif iş birliği yapmayı kararlaştırdıklarını, 

  • Suriye konusundaki Uluslararası Toplantıya Astana’da ev sahipliği yaptıkları için Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e ve genel olarak Kazak tarafına şükranlarını ifade ettiklerini bildirirler.



Sputnik

25 Ocak 2017

Astana Zirvesinde Asıl Başarı Rusya Ve Türkiye’nin

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Suriye görüşmelerine katılan Rus- Türk ve Kazak heyetler, kulislerde yaptıkları açıklamalarda asıl başarının Rusya ve Türkiye’ye ait olduğunu söyledi. Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko da “Suriyeli taraflar Moskova ve Ankara’nın sayesinde ilk kez masaya oturdu” dedi.

Astana görüşmelerinin yapıldığı Rixos Oteli’nde konuşan Vasilenko gazetecilere yaptığı açıklamada “Düne kadar çatışan Suriyeli taraflar Moskova ve Ankara’nın sayesinde ilk kez masaya oturdu. Astana görüşmelerinin organize edilmesi için çok çaba harcadık. Görüşmeler yapılmadan önce kimlerin katılıp katılmayacağı hususunda çok zorluklar oldu. Kolay değildi. Taraflar, Suriye’deki silahlı mühalifler ve resmi yetkilileri altı yıldır ilk kez bir araya geldiler. Kazakistan olarak böyle bir organizasyon yapmakla büyük bir deneyim kazandık. Rusya, Türkiye ve İran’ın burada ciddi desteği oldu” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Türkiye olmasaydı bu görüşme olmazdı’

Sputnik’in ‘Rusya ve Türkiye’nin rolünün ne olduğu’ yönündeki sorusunu yanıtlayan Vasilenko “Kuşkusuz ki Rusya ve Türkiye’nin çok önemli desteği oldu. Her iki ülkenin başarısı. Bir şey ilave etmek istiyorum: Eğer Rus-Türk barışı olmasaydı bu görüşmenin gerçekleşmesi de imkansızdı. Barış diğer barışı beraberinde getirir” dedi.



Rusya ile daha iyi bir iş birliği içerisindeyiz’

Görüşmelere katılan ve ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili de “Görüşmelerde Rusya ile daha iyi iş birliği içindeyiz. En azından bunu söyleyebilirim” dedi.

Rus yetkililer de Rusya ve Türkiye’nin ciddi katkılarıyla çatışan tarafların görüşmelere katıldığının önemine dikkat çekti. Bir yetkili, “Türkiye’nin silahlı muhalifleri bu görüşmelere katılmasına ikna etmesi önemli bir katkı” dedi. Bazı Arap gazeteciler de Türkiye’nin önemli rol oynadığını dile getiriyor.

Türk heyet açıklama yapmayı reddetti

Bu arada Türk heyet Ankara’nın resmi talimatı çerçevesinde basına herhangi bir açıklama yapmadıklarını kaydetti. Bunun gerekçesi olarak da görüşmenin halihazırda zor geçtiği, basına açıklama yapmalarının bu durumda gereksiz olduğu gösterildi.

Öte yandan Görüşmelerden 2 gün önce Rus ve Türk askeri uçaklarının Suriye’de DAEŞ terör örgütüne yönelik gerçekleştirdiği ortak hava operasyonu da anlamlı. Rus-Türk iş birliği sadece Astana’da değil, terörle mücadelede de devam ediyor.

Görüşmeler sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşme yaptı. Bakanlar Suriye toplantısı hakkında görüş alışverişinde bulundu. Daha sonra Çavuşoğlu Astana görüşmelerinin başarılı geçtiğini açıkladı. Rus milletvekilleri ve siyasi uzmanlar da Çavuşoğlu ile aynı görüşü paylaşarak görüşmelerin önemini vurguladı.

Astana’daki izlenimler neler?

Genel olarak Astana’daki izlenimler şöyle: Bu Rusya ve Türkiye’nin ortak başarısı. Rus-Türk barışı olmasaydı Astana görüşmeleri de olmayacaktı. Rusya ve Türkiye Aralık ayında Halep ilgili sorununun çözülmesinde önemli rol oynaması, teröre karşı Rus-Türk ortak hava operasyonu ve Astana görüşmeleri de Moskova-Ankara işbirliğinin ortak meyveleri olarak nitelendirilebilir.



Sputnik

25 Ocak 2017

Lavrov: Türkiye Ve İran’la Suriye Konusunda İşbirliğini Genişletiyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve İran’la Suriye konusunda iş birliğini genişlettiklerini söyledi.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da düzenlenen genel oturumda konuşan Lavrov, “Suriye krizinin kritik problemlerinin çözümünde Türkiye, İran ve diğer bölge devletleriyle olan işbirliğimizi genişletiyoruz” dedi.

Lavrov şöyle devam etti: “Öncelikle savunma bakanlıkları üzerinden olmak üzere koordineli çabalar sayesinde Halep radikallerden kurtarılabildi, sonra da 29 Aralık’ta anlaşma temelinde ateşkes rejimi sağlanabildi.”



The Moscow Times

25 Ocak 2017

Türkiye 7 Rusya Vatandaşını İstanbul’da Terör Eylemi Planlamaktan Suçluyor

İstanbul’da bir Türk mahkemesinde terör saldırısı planlamaktan suçlanan içlerinde yedi Rus uyruklu vatandaş olan grup, İslam Devleti (IS) adına radyo kontrollü uçaklar kullanan çok sayıda saldırı planlamakla suçlanıyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Haziran 2016’da saldırılarına uygun hedefler arandığı iddia edilen kişiler tutuklandı.

Kolluk kuvvetleri, grubun, 17 ila 50 kg patlayıcı taşıyabilen iki model uçağın bulunduğunu keşfetti ve bomba imalat malzemesinin Suriye sınırındaki bir Türk vilayetinden taşınacağı tahmin edildi. Şüphelilerin birisi de intihar yelekleri inşa etmek için gerekli bileşenlere sahip olmakla suçlanıyor.



Sputnik

26 Ocak 2017

Rusya Ve Türkiye El Bab’da IŞİD’e Karşı Ortak Operasyon Düzenledi

Rusya Savunma Bakanlığının perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye Suriye’nin El-Bab bölgesinde Daesh hedefleriyle ilgili istihbarat verilerini paylaştıktan sonra ortak bir hava operasyonu düzenlediklerini söyledi.

Rus Su-24M bombardıman uçakları ile Su-35S jetlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı F-16 ve F-4’lerle ortak operasyon gerçekleştirdiği kaydedildi. Ortak hava saldırılarının sonucunda üç Daesh komuta merkezi ve bir dizi terörist kalesi yok edildi.

Ortak operasyonun sonucunda 3 IŞİD komuta merkezinin imha edildiğini kaydeden bakanlık, aynı zamanda militanların da hedef alındığını ve öldürüldüğünü aktardı.

18 Ocak’tan bu yana, Rus ve Türk savaş uçakları 60 terörist hedefi yıktı. Rus Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri ortaklaşa 18 Ocak 21 Ocak ve 26 Ocak’ta İşid hedeflerine hava saldırısı düzenlediler.

“Halep bölgesindeki Al-Bab yerleşim bölgesinde meydana gelen hava saldırıları sonucunda IŞİD terörist grubunun 58 hedefi yok edildi, silah kaynakları, yakıt malzemeleri ve donanımlı militanlar grubu yok edildi.”

Türkiye şu anda Suriye’de Fırat Kalkanı olarak adlandırılan bir operasyon yürütüyor. 24 Ağustos’ta Özgür Suriye Ordusu isyancıları ve ABD önderliğindeki koalisyon uçakları tarafından desteklenen Türk kuvvetleri, Suriye sınırındaki Jarabulus kasabasını ve çevresini IŞİD terörist grubundan çıkartmak için Fırat Kalkanı olarak adlandırılan bir askeri operasyona başladı. Jarabulus geri alındığında, Ankara’nın ortak güçleri, koalisyon ve Suriyeli asiler Halep eyaletinde El-Bab üzerinde kontrolü ele geçirmek için operasyona devam etti.

El-Bab, İşid’in Türk sınırındaki son kalan kalelerinden biridir. Suriye Kürtlerinin kendi topraklarını birleştirip bir araya getirmelerini önlemek için kenti ele geçirmek Türkiye için stratejik öneme sahiptir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın