Dünya Basınından Türkiye / İngiltere

26 Ocak 2017


BBC: “Yunanistan’ın sekiz askerin iadesini reddetmesi üzerine Türkiye’de öfke”


Yunan mahkemesinin Türkiye’deki darbe girişimine karışmakla suçlanan sekiz askerin iade talebini reddetmesinin ardından Türkiye kızgınlıkla tepki gösterdi.


Türkiye Yunanistan’ı “terörle mücadelede” başarısız olmakla suçladı ve kararın “siyasi olduğunu” öne sürdü.


Sekiz asker Temmuz ayındaki darbe girişiminden sonra helikopterle Yunanistan’a kaçmıştı. Askerler darbe girişimi ile bir ilgilerinin olmadığını iddia ediyor.


28 Ocak 2017


BBC: “Theresa May Türkiye’de: Birleşik Krallık 100 milyon sterlinlik savunma anlaşması yaptı”


Birleşik Krallık, Türk Hava Kuvvetleri için savaş uçağı geliştirilmesine yardım etmeye yönelik 100 milyon sterlinlik bir savunma anlaşması yaptı.


Anlaşma, Başbakan Theresa May’in Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile Ankara’da buluşmasının ardından açıklandı.


May, anlaşmanın “Britanya’nın büyük ve küresel bir ticaret ulusu olduğunun bir kez daha altını çizdiğini” belirtti.


30 Ocak 2017


The Guardian: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvurularda yüzde 23 artışın nedeni Türkiye, Macaristan ve Romanya”


Macaristan ve Romanya’daki hapishanelerdeki kötü koşullar ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki darbe girişimine tepkisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruların bu sene yüzde 23 oranında artmasına sebep oldu.


Mahkeme, Türkiye’de Erdoğan’ı devirme girişiminden sonra 2016’nın sonlarına doğru “çok büyük sayıda başvuru” yapıldığını ve son beş yıldaki en büyük artışın görüldüğünü belirtti.


Türkiye Temmuz ayında OHAL ilan etmiş ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi uyarınca sözleşmeyi askıya almıştı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın