Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The New York Times

Yeni Yılda İstanbul’u Kana Bulayan Şüpheli Yakalandı

Rod NORDLAND, 16 Temmuz 2017

Yarı resmi Anadolu Ajansı ve Türk haberlerine göre İstanbul’daki gece kulübünde, içerisinde polis memuru ve 25 turist dahil 39 kişinin ölümüne neden olan kanlı saldırının zanlısı yakalandı. Haber ajansı; polis memurlarının İstanbul Esenyurt’taki bir eve düzenlenen baskında Özbek vatandaşı olan Abdulgadir Masharipov ve IŞİD ile bağlantısı olduğu belirtilen 1 Kırgız erkek ve diğer uyruğu beli olmayan 3 kadın yakaladı.

Türk medyası şüphelinin gözaltına alınırken gözünde morluklar ve yüzünden kanlar olan fotoğrafını yayınladı. Saldırgan İstanbul Boğazındaki Reina’da ölümcül saldırıyı düzenlerken yaralandığını belirtti. Saldırganın kalabalık ve popüler olan bu mekâna elinde tüfekle girerek hızlı bir şekilde etrafı taradığı ve yaklaşık olarak 69 kişiyi yaraladığı belirtildi.

https://www.nytimes.com/2017/01/16/world/europe/turkey-suspect-captured.html



The New York Times

Türkiye’nin Medyaya Acımasız Saldırısı

Editör Tarafından, 14 Ocak 2017

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Donald Trump’ı yaptığı basın toplantısında CNN muhabiriyle konuşmayı reddetmesinden dolayı övmesi çok ta şaşırtıcı olmamalı. Erdoğan yıllarca otoritesini korumak için büyük bir çaba harcayarak bağımsız sesleri tek tek eziyor.

Türk polisi bu ayın başlarında Hürriyet Gazetesi ve CNN Türk’e ait bir Holding olan Doğan Holding eski genel müdürü ve Üst Düzey Hukuk Müşavirini tutukladı. Söz konusu tutuklama da Barbaros Muratoğlu söz konusu tutuklamada “teröre yardım ” dan suçlanıyor, yani 1999 yılından beri Pensilvanya’da sürgünde yaşayan Müslüman din adamı Fethullah Gülen’in örgütlenmesi ile suçlanıyor. Doğan Holding ise bu bağlantıyı tamamen reddetti.

Erdoğan basın ile mücadelesine hız kazandırdı. Darbeye teşebbüsten bu yana yaklaşık 120 gazeteci hapse girdi ve Dünya Gazetecileri Koruma Birliğine göre dünyanın en büyük gazeteciler hapishanesi olarak Çin’i geçmiş durumda.

https://www.nytimes.com/2017/01/14/opinion/sunday/turkeys-relentless-attack-on-the-press.html



The Washington Post

Suriye Anlaşması İran’ı Türkiye ve Rusya İle İttifaka Sokuyor

Liz SLY ve Suzan HAIDAMOUS Tarafından, 24 Ocak 2017

Çatışmada önemli rol oynayan üç müttefik, Rusya Türkiye ve İran, Suriye’de ateşkesin güçlenmesine yönelik planın ana hatlarını kabul etti. Anlaşma Kazakistan’ın başkenti Astana’da iki gün süren görüşmelerde tamamlandı.

Bu sayede İran Türkiye ve Rusya ile ittifakını artırmış oldu ve aynı zamanda İslam Devleti ve El Kaide ye karşı ortaklaşa bir savaş içerisine soktu. Ayrıca bu anlaşma lider güç konumundaki Rusya için savaşın bitmesi için uzun soluklu ve sürdürülebilir bir çözüm sağlaması yönündeki çabaları açısından test niteliği taşımaktadır.

Ortaya çıkan barış sürecinde herhangi bir şekilde taraf olmayan ABD, Washington’daki Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yayınladığı bil bildiride şiddet olaylarını sürdürülebilir bir şekilde gerileten ve Suriye’de yaşanan acıları azaltacak herhangi bir “eylemi” memnuniyetle karşıladığını belirtti.

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/syria-deal-draws-iran-into-alliance-with-russia-and-turkey/2017/01/24/5336057c-e199-11e6-a419-eefe8eff0835_story.html?utm_term=.8cb97739aa03



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın