Siirt’teki Maden Faciasına Kâr Hırsı Ve Yetkililerin Umursamazlığı Neden Olmuş!

21/11/2016 Diken.com.tr

CHP’nin Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde, Siirt’te en az altı işçinin yaşamını yitirdiği madende heyelanın yaşandığı gün dinamit patlatıldığı, 80 cm’lik yarıkların oluştuğu, işçilerin yetkililere bildirmesine rağmen yeterince önlem alınmadığı belirlendi.

Göçük altında kalan işçilerin aileleri, maden önündeki bekleyişlerini sürdürüyor. (Fotoğraf: Reuters)

Siirt’in Şirvan ilçesinde Ciner Holding’e ait bakır madeninde perşembe gecesi göçük meydana gelmişti. Şu ana kadar altı işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Faciaya ilişkin altı kişi gözaltına alınırken, işletme müdürü Mehmet Oğuz da tutuklandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’den oluşan CHP heyeti, olaya dair araştırma önergesini Meclis’e sundu.

Yetkililer çatlak olduğunu biliyormuş!

Önergede, göçüğün meydana gelmesinin ardından arama-kurtarma çalışmalarının yetersizliğine dair ailelerin eleştirilerine de yer verildi.

Göçükten bir hafta ve bir gün önce aşırı yağış olduğu belirtilen önergede, facianın göz göre göre geldiği görüşünü güçlendirecek nitelikte bilgilere yer verildi: “Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 cm büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin işyeri yetkililerine bildirildiğini, ancak bir önlem alınmadığını ve bu kazanın meydana geldiğini belirtmişlerdir.”

Kâr Hırsı, İş Güvenliğine Ağır Bastı

Toprak altında kalan 10 işçiye ulaşma çalışmaları devam ediyor. (Fotoğraf: DHA)

Önergede, heyelanın yaşandığı gün alanda patlayıcı kullanıldığı anlatılarak, “Uzmanlara göre, iş yerindeki üretimin aşırı kâr elde etmek için tehlike arz edecek şekilde yapıldığı, toprağın aşırı yağış sonrası suya doyarak yumuşamasının ve iş yerinde patlayıcı kullanılması ile heyelanın tetiklendiği ve bu şekilde heyelanın meydana geldiği ifade edilmektedir” dendi.

Önergede, bir komisyon kurularak göçüğün tüm yönleriyle incelenip sorumluların ortaya çıkarılması da istendi.

Türkiye, İş Cinayetlerinde Avrupa’da Birinci

Önergede yer alan bilgilere göre son 14 yılda 18 bin 67 işçi, iş cinayetinde hayatını kaybetti, 73 bin 500 kişi de ‘iş göremez’ hale geldi. 2016’nın ilk 10 ayında ise 1596 işçi yaşamını yitirdi.

Buna göre Türkiye, iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye’deki iş cinayetlerinin en fazla görüldüğü sektör, inşaattan sonra madencilik.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın