Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The Wall Street Journal

Türkiye’nin Önlenen Gelişimi

2 Kasım 2016

Türkiye’de başka bir gün ve başka bir kitlesel tutuklama. Pazartesi sabahı yapılan baskında ülkenin önde gelen laik gazetesi Cumhuriyet’in editörü Murat Sabuncu’nun da aralarında bulunduğu en az 13 gazeteci gözaltına alındı. Hükümet temmuz ayında başarısız darbe girişimi sonrası en az 120 haber yayın organını kapattı.

Hükümet kapatılma nedeni olarak en az 300 kişinin ölümüne sebep olan darbe girişimiyle alakalı olduğu konusunda ısrarcı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu savı; iktidarda geçirdiği 14 yılda basın ve sosyal medya üzerindeki kullandığı gücünü de artırmış oldu. Cumhuriyet’in eski genel yayın yönetmeni Can Dündar, geçen yıl tutuklanmıştı ve Türk istihbaratı tarafından Suriye’deki İslamcı radikallere yardım yapıldığı iddia edilen bir haberi yayınladığı için yaklaşık altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kefaleten kurtulan Dündar, şu an Almanya’da yaşıyor.

Tutuklanan diğer birçok Türk gazeteci de benzer kaderi paylaşıyor. Geri kalan 2500 ü işini kaybetti. Şu an Erdoğan’a yeterince sadık olunmadığından şüphelenilen 100 bin öğretmen, hâkim, üniversite profesörü ve asker kararname ile hüküm giydi. Dünyanın son yüzyılda görülen en büyük tasfiyede binlerce kişi hapishaneye gönderildi.

Obama yönetimi, yaşanan baskılar karşısında çoğu zaman sessiz kaldı ve darbenin sözde beyni olduğu iddia edilen Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili Ankara’dan gelen taleple oyalandı. Türkiye bir NATO üyesi ve hem ABD hem de Avrupa Birliği Suriye’de IŞİD’le savaşmak ve sığınmacıların Avrupa’ya akışının önüne geçmek için Türkiye’ye ihtiyaçları olduğunu düşünüyor.

Belki de öyledir ancak bu, Batı’nın Erdoğan’ın saldırganlığını kınama zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. Gülen, Türkiye’de adil bir yargılama beklentisi olmadan iade edilmemelidir Ve eğer Erdoğan kanunsuzluğun arttığı yolda yürümeye devam ederse Türkiye NATO üyesi olarak kalmamalıdır.

http://www.wsj.com/articles/arrested-turkish-development-1478127463


The Washington Post

Türk Lider Avrupa’yı Göçmenler Sınır kapısını Açmakla Tehdit Etti

Lorne Cook and Cinar Kiper Tarafından, 25 Kasım 2016

Türkiye, Ankara’nın başarısız darbe girişimine verdiği sert karşılığın büyümesiyle birlikte, üyelik müzakerelerinin durdurması halinde, göçmen sınır kapısını açma tehdidinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarıları, AB meclis üyelerinin darbe sonrası tutuklamalar, işten atma ve on binlerce insanın hapsedilmesi üzerine görüşmelerde dondurma çağrısında bulunduktan bir gün sonra geldi.

Ülkesinin ihanete uğradığını iddia eden Erdoğan, Uluslararası dayanışma eksikliği ile Türkiye’nin gururunun nasıl yaralandığının işareti olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nun perşembe günü yaptığı oylama, Ankara’nın olası siyasi düşmanlara karşı yürüttüğü geniş darbelere tepki olarak geldi.

İdam cezasının gündeme gelmesi Avrupa Birliği için daha endişe verici. Türkiye İdam cezasına olumlu bakması ve tekrardan gündeme taşıması durumunda ülkenin birliğe katılma durumu tamamen raydan çıkabilir.

Ancak perşembe günkü oylama Avrupa’nın endişelerini sembolize etmek dışında AB üyeliği üzerinde pratik bir etkisi yok. Müzakerelerde herhangi bir ceza milletvekili oylaması ile değil, 28 AB ülkesinin oylaması ile yapılır. Bunun ötesinde AB’nin mülteci krizini yönetmek için Ankara’ya ihtiyaçları olduğundan ateşe benzin dökmek için daha fazla teşvike ihtiyacı var. On yıldan uzun bir süredir salyangoz hızıyla süren üyelik müzakerelerinin yakında tamamlanması pek mümkün değildir.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/turkish-pm-threatens-to-reopen-borders-to-migrants/2016/11/25/90400f46-b2ee-11e6-bc2d-19b3d759cfe7_story.html



The New York Times

Trump Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Sözleri Cesaretlendirdi

Nord Dorndland Tarafından, 19 Kasım 2016

Gelen Trump yönetimi için atanan ulusal güvenlik danışmanı Lt. Gen. Michael T. Flynn, bir zamanlar Müslümanlardan korkmanın “mantıklı” olduğunu Twitter’a yazdı. Ancak bu muhafazakâr bir Müslüman olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen Türk hükümeti ile herhangi felakete yol açması muhtemel görünmüyor.

Ankara, General Flynn’in Sayın Erdoğan’ın hükümetine tam destek verdiğine ve özellikle İslam bilim adamı Fethullah Gülen’in Pennsylvania Pocono Dağları’ndaki kutsal alanından iade edilmesini istediğinin altını çizdi.

General Flynn, Seçim Günü’nde The Hill’de ve Erdoğan’ın başarısız Temmuz darbesi ardından Gülen’e karşı yürüttüğü aşırı tutumunu benimseyen ve ABD’nin bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin endişelerine karşı daha anlayışlı olması çağrısında bulunduğu bir makale yayınladı.

http://www.nytimes.com/2016/11/20/world/europe/turkey-flynn-erdogan-gulen.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTurkey&action=click&contentCollection=world&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=9&pgtype=collection

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın