Türkiye’den Bilim Haberleri

TUBİTAK BİLGEM’den Sarılık Ölçen Cihaz

29 Haziran 2016

TUBİTAK BİLGEM

TUBİTAK BİLGEM Uluslararası Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yer alan Biyoelektronik Cihaz ve Sistem Geliştirme Grubu tarafından pilot proje kapsamında yeni doğan bebeklere yönelik, kan almaya gerek olmadan sarılık seviyesini belirleyen bir cihaz geliştirildi.

Alışılan yöntemlerin aksine cihaz, ihtiyacı olan veriyi kan analizinden değil, deri üzerine ışık yansıtarak yaptığı ölçümlerle sağlıyor. Mevcut metotlara göre acısız, düşük maliyetli ve hızlı bir ölçüm imkânı sunuyor.

SOBE’nin (Sarılık Ölçüm Belirleme Cihazı) Türkiye ekonomisine de katkı sağlaması beklenilen ürünün ne zaman seri üretime geçeceği, ne zaman piyasaya çıkacağı ve fiyatının ne olacağı gibi detaylar ise henüz paylaşılmadı.

http://bilgem.tubitak.gov.tr/tr/haber/tubitak-bilgem-tibbi-cihaz-alaninda-ilk-urununu-gelistirdi

http://www.biyoelektronik.bilgem.tubitak.gov.tr/products.html



Görme Engelliler “CepGöz” ile Görecek

NTV Teknoloji

7 Temmuz 2016

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün yürüttüğü CepGöz projesi, görme engelli vatandaşların akıllı telefonlar aracılığıyla sosyal hayatlarını kolaylaştırabilecekleri bir uygulamaya sahip olacaklar. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje gerçek zamanlı ses-görüntü aktarımı sistemine sahip olacak.

Görme engellilerin toplum içinde kendilerini kötü hissetmemesi ve kandırılmaması amacıyla gönüllüler tarafından oluşturulmuş bir ağ aracılığıyla görme engelli vatandaşlar, internet üzerinden anında yardım alabilecekler. Projenin ilk etabında, mağazalarda satın almak istedikleri ürünün fiyatlarının okunması yer alıyor.

Kar amacı gütmeyen CepGöz projesi bir sonraki aşamada sesli kitap ve gazete de içeriyor olacak. Ayrıca CepGöz sayesinde görme engelli vatandaşlar şehirlerde daha rahat dolaşarak, can güvenliklerini de koruyabilecekler.

http://www.ntv.com.tr/teknoloji/gorme-engelliler-cepgoz-ile-gorecek,yXl8ds_0UUSEyjHWY_fTcg



CERN’de ilk Tıp Öğrencisi, Hem de Türk

TRT Haber

9 Ağustos 2016

Sinir hücreleri arasındaki iletişim, sinyal iletimi ve beynin çalışma mekanizması hakkında çalışmalar yapan tıp öğrencisi Ahmet Serdar Mutluer Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) kabul edildi.



Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi olan Mutluer, CERN’de kendisine tahsis edilen ve İleri Fikirler Oluşturma Departmanında bulunan bir odada çalışmalarını yürütecek.

Mutluer, sinir hücrelerinin sinyal oluşturma ve entegrasyon mekanizmasının matematiksel ve bilgisayar modellemelerini yapmış, önümüzdeki günlerde de sinir hücrelerindeki sinyal iletimi mekanizmasını en iyi modelleyen Hodgkin ve Huxley matematik denklemini bilgisayar için uyarlayacak.


Zika Virüsüne Karşı Koruma

Anadolu Ajansı

18 Ağustos 2016



Sivrisineklerden bulaşan, hastalığın bulaştığı kişi tarafından fark edilmediği, hafif bir gribal enfeksiyon zannedilen, gebelerde mikrosefaliyle yani kafatası normalden 30 cm büyük bebekler doğmasına neden olan Zika virüsüne Türk bilim insanlarından çözüm geldi.

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrencileri Zika Virüsü taşıyıcısı olan sivrisinekleri uzaklaştıracak bir cihaz tasarladılar. Üç farklı boyutta tasarlanan cihaz gündelik yaşamda çok kolay kullanılabiliyor. Yakaya, çantaya… Takılan cihaz ultrasonik bir ses yayarak taşıyıcı sineklerin cihazı takan kişiye 3 metrekarelik koruma alanı oluşturuyor.

http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/zika-virusune-karsi-3-metrekarelik-koruma-kalkani/630752



AstroFest 2016

2015 yılında Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından ilki düzenlenen ve bu sene de 12-14 Ağustos tarihlerinde ikincisi gerçekleştirilen AstroFest, toplumun bilimin halkla buluşmasını, halkın bilimin eğlenceli yönünü keşfetmesini hedefliyor. Festival kapsamında gece gökyüzü gözlemi yapmak, Güneş sistemini daha yakından tanımak, gök cisimlerini büyük teleskoplarla gözlemlemek, astronomi ile ilgili merak edilenlerin profesörlerle tartışılması ve yediden yetmişe herkesin katılabileceği atölyeler yapılıyor.

Bu sene NASA, CERN, JAXA, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ gibi saygın bilim kurumlarından konuklar ağırlayan AstroFest, tüm Türkiye’den Uludağ’a gelen bilim severleri uzayla buluşturdu.

Festivalle ilgili daha detaylı bilgi edinmek için festivalin kendi internet sitesi ziyaret edilebilir. http://uludagastrofest.org/

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın