Milli Savunma Bakanlığı’nda Kritik Göreve Gelen İsim “Yok Artık” Dedirtti

İktidar, 15 Temmuz’dan sonra kamu kuruluşlarında FETÖ ve PKK bağlantılı olduğu iddia edilen personelle ilgili tasfiye operasyonları başlattı.

Büyük çaplı tasfiyenin yapıldığı bakanlıklardan birisi de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Bakan Faruk Çelik aybaşında Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Bakanlıkta FETÖ’ye bağlı 733 kişinin ihraç edildiğini, 453 kişinin ise açığa alındığını söyledi. Atılan, açığa alınan, sözleşmesi feshedilenler arasında müsteşar yardımcıları, genel müdürler, daire başkanları da vardı.

Bir kurumda “kadrolaşma” dendiği anda ilk akla gelen Personel Genel Müdürü olur.

Peki, Tarım Bakanlığı’nda olduğu öne sürülen “FETÖ” ve “bölgesel” kadrolaşma sürecinde Personel Genel Müdürü kimdi, hakkında ne gibi iddialar vardı, daha önemlisi şimdi nerede diye sormak gerekiyor. Zira Tarım Bakanlığı’ndan öyle bir bakanlığa “transfer” oldu ki, AKP’liler dahi şaşırdı.

İki Kez AKP’den Aday Oldu… Kürtçe Broşür Bastırdı

Adı Nizamettin Ekinci. Halen AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Mehdi Eker’in Tarım Bakanlığı döneminde 2008’de Personel Genel Müdürlüğüne atanan Ekinci, aybaşına kadar bu görevini sürdürdü.

Biliyorsunuz, bakan değişikliğinde ilk değiştirilen de Personel Genel Müdürü olur. Kendi kadrolarıyla çalışabilmek için… Mevcut Bakan Faruk Çelik 1 Kasım seçimlerinden sonra Davutoğlu, ardından Binali Yıldırım kabinelerinde Tarım Bakanlığına getirildiği ve birçok bürokratı değiştirdiği halde Personel Genel Müdürüne dokunmadı.

Bu durum tarımla ilgili internet sitelerinde epey tartışma konusu oldu. Bu vesileyle de Ekinci’nin özellikle “kadrolaşma” anlamında camiada tepki çeken isimlerin başında geldiği anlaşıldı.

Mehdi Eker döneminden beri “Süper bürokrat” olarak anılan Ekinci Eker gibi Diyarbakırlı… 2007 ve 2011 seçimlerinde AKP’den Diyarbakır milletvekili aday adayı oldu… Personel Genel Müdürlüğü sırasında ÇAYKUR ve Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Üyeliği ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası Disiplin Kurulu Üyeliği de yaptı…

Hakkındaki tartışma ve iddialar genellikle Bakanlık ve tarım camiası içinde kalan Ekinci’nin adı ilk kez geçen Nisan’da Milli Gazete tarafından “Tarım Bakanlığı’nda doktor skandalı” başlıklı bir haberle sorgulandı. Olay şuydu:

Bakanlıktaki bir bürokrat Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasıyla, “doktor” unvanıyla önce Genel Müdür Yardımcısı sonra Genel Müdür yapılmış, atamasına ilişkin üçlü kararname de yine “doktor” unvanıyla Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Ama “doktor” değildi. Milli Gazete, “Personel Genel Müdürü bilerek mi yazdı, yoksa basit bir hata mı?” diye sorunca “doktor” unvanı verilen bürokrat, “… Hata mı dersiniz, ihmalkârlık mı dersiniz bilemiyorum. Ama kesinlikle benimle bir alakası yok. Burada bir hata veya ihmalkârlık varsa, bunun sorumlusu da Personel Genel Müdürlüğü’dür” diye bir açıklama yapmıştı.

Bu olay üzerine de ulusaltarim.com adlı internet sitesinde “Süper Bürokrat” başlıklı şöyle bir yazı yayınlandı ve Personel Genel Müdürü Ekinci hakkında şu iddialara yer verildi:

Bürokratın ‘doktor’ unvanlı bir bildirimi olmadığına göre, hata Tarım Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne ve dolayısı ile onun Genel Müdürüne yani Nizamettin Ekinci’ye ait. Ekinci’yi epeydir tanırım. Aslında ilk adını duymam da bir trajediye dayanıyor. Olay şu: Astsubayın eşi Bakanlık taşra teşkilatında çalışıyor. Tayini çıkıyor askerin Mardin’e. Ancak eşinin tayinini Mardin’e aldıramıyor. Personel Genel Müdürlüğü ‘orada sana uygun kadromuz yok’ diyor astsubay eşine. Gel zaman git zaman derdini kimselere anlatamayan astsubay Nizamettin Ekinci’den randevu istiyor. Bin dereden su getirilerek verilen randevuya gidiyor. Ekinci, astsubayın sorununa çözüm bulmak bir yana, ona kapıyı gösteriyor. Hikâyeyi uzatmayayım. Astsubay konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkemede tayini yaptı. Tayinlerde askerlere kolaylık tanındığı herkesin bildiği bir gerçek. Sonuçta güvenlik konusu. Devletin böyle bir ayrıcalığı var. Ancak ne hikmetse bu ayrıcalığı Ekinci o askere uygulamıyor… Evet… Nizamettin Ekinci… Aslında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının süper bürokratı o. Bir ara milletvekilliği seçimi için Genel Müdürlükten istifa etti. AK Parti Diyarbakır Milletvekilliği için aday adayı oldu. Neden milletvekili adayı olduğunu açıklarken de ‘Başbakanlık, Sağlık ve Tarım Bakanlığında geçen 20 yılı aşkın sürede edindiğim bürokratik bilgi birikimimi ve deneyimimi bu kadim toprakların hizmetine sunmak için’ sözleriyle başladığı manifestosunu kaleme aldı. Artık Diyarbakır AK Parti Milletvekilliği aday adayı idi. Aday olmak için yeşil sarı ve kırmızı renkte ve aynı zamanda da üç dilde yani Türkçe, Kürtçe, Zaza’ca seçim broşürü hazırladı… Seçimde, Ekinci’nin köyünde 62 oy HDP’ye çıkarken, AK Partiye sadece 2 oy çıktı. Bir süre sonra ayrıldığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü makamına geri döndü.”

O Artık Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürü

Sadede gelirsek; Tarım camiasının 8 yıldır tartışılan bu ismi görevden alınmadı, bu ay başında “kendi isteğiyle” Personel Genel Müdürlüğü’nden ayrıldı.

Bayramdan hemen sonra da 15 Temmuz darbesi vesilesiyle hızla “sivilleştirilen” Milli Savunma Bakanlığı’nın Personel Genel Müdürü oldu. Ama atama değil, şimdilik görevlendirme şeklinde.

Arkasında Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun olduğu söylense de AKP kulislerinde Mehdi Eker isminin konuşulduğunu ve “Başka bakanlık olsa neyse, ama Milli Savunma…” şeklinde tepki gösterildiğini aktaralım.

Bu ismin özellikleri ve hakkındaki iddialar bir yana;

Asker siyasetten elini çeksin” deniyor. Tamam, ama siyasetin de askeriyeden elini çekmesi gerekmiyor mu?

İki kez AKP’den milletvekili aday adayı olmuş birisinin Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne getirilmesi kelimenin tam anlamıyla siyasetin, askeriyenin göbeğine oturması olmuyor mu?

Bunları da sevebilirsiniz