Dünya Basınından Türkiye / Almanya

Frankfurter Allgemeine Zeitung Ocak 2016 İstanbul Sultanahmet’te gerçekleşen canlı bomba saldırısı sonucu ölen 10 kişinin 9’u Almandı. Sultanahmet, İstanbul’da turistler tarafından çokça ziyaret edilen yerlerin başında yer alan bir yerdir. Gerçekleşen saldırı açıkça turistleri hedef almıştır. Gerçekleşen bu saldırı sonucunda ölen Almanlar, hem Türk turizmine duyulan güveni hem de diğer ülkelere gerçekleştirilecek olan turizm ziyaretlerini sekteye uğratıyor. Türkiye’de her gün neredeyse ülkenin çeşitli şehirlerinde saldırılar ve patlamalar gerçekleşiyor. Sultanahmet’te gerçekleşen saldırının arkasından IŞİD çıkıyor. Ülkede PKK, DHKP-C gibi örgütler genellikle Türkiye’deki güvenlik güçlerini ve kamu kurumlarını hedef alıyor. Öte yandan, her gün amansızca gerçekleşen saldırılar, ülkede bir bütünlük değil, yıkım yaratıyor. İdeolojik, düşünsel, mezhepsel farklılıklar insanlar arasında daha da yıkıma, bölünmeye neden oluyor.
Westdeutsche Allgemeine Zeitung Ocak 2016 Türkiye’de her yerde bomba patlıyor. Ankara ve Suruç ardından bu seferde İstanbul’da hem de turistler tarafından çokça ziyaret edilen Sultanahmet hedefte idi. IŞİD diğer ülkelerde yaptığı aynı taktiği Türkiye’de de uyguluyor ve turizm sektöründe popüler olan yerlerde saldırılar gerçekleştiriyor. Turizm, Türkiye gelirini artıran önemli bir sektör. Gerçekleşen canlı bomba saldırısı sonucu ölen turistler ile ülkeye turizm sektöründe büyük bir darbe vurulmak isteniyor. Böylece ekonomi kötüye gidecek sonrasında ise hükümetin gücü zayıflatılmış olacak. Avrupa’daki pek çok ülke, vatandaşlarını Türkiye’ye gitme konusunda uyarıyor ve güvenilir ülke listelerinden Türkiye ismini çıkarıyor.
Die Welt Ocak 2016 Türkiye ve Almaya arasında gerçekleşen görüşme gündeminin diğer ana konuları arasında “ülkelerin mülteci konusunda birbirine bağımlılığı” yer almaktadır. Angela Merkel ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu Berlin’de bir araya gelerek bu konuyu değerlendirdi. Davutoğlu açıkça daha yüksek bir mali destek beklediğini belirtti. Türkiye’nin mültecileri tutması ve Avrupa’daki mültecileri de geri alması bekleniyor. Bunun için milyar avroluk yardımlardan, AB üyeliğinden, vize serbestisinin getirileceğinden konuşuluyor. Mülteci krizi ile ilgili üstü kapalı bir anlaşmaya varılmıştı zaten. Şimdi ise bu anlaşma üzerinden sürdürülen pazarlıklar netleştirilmeyi bekliyor.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın