12 Haziran; Eldeki Kuş, Daldakinden İyidir

Genel seçim sonuçlarına göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yüzde 49.9 oranında oy alarak 3.seçimden de zaferle çıktı. Halk AKP’ye, hizmet için bir dört yıl daha görev verdi.

cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçimden kimilerine göre başarılı, kimilerine göre ise başarısız çıktı. 2007’ye göre yüzde 5’lik bir oy artışı sağladı. Bu artışta bence Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun gayreti, televizyon reklamları ve Sencer Ayata ekibinin hazırladığı projeler etkili oldu.

Seçmen ne düşündü ?

Ancak yine de projeler, halkla yeterince kucaklaşamadı. Çünkü çok yeniydiler. Bunların etkisinin gelecek seçimde olacağını düşünüyorum.

Diğer yandan Türkiye’de değişmeyen bir gerçek de var ki, o da sol oylar. Yıllardır sol oylar yüzde 30-35 bandında seyreder. Bu seçimde de solun aldığı oyları toplarsanız aynı sonucu elde edersiniz. Eksik çıkarsa şaşırmayın, çünkü bir kısım CHP seçmeni oyunu barajı geçsin diye MHP’ye, bir kısım da Cumhuriyet Güç Birliği adaylarına verdi. Bunları alt alta toplarsanız CHP’nin oy yüzdesinin 28-29 bandında olduğunu görürsünüz.

Geriye dönecek olursak; CHP’nin seçimlerden kısa bir süre önce hazırlayıp kamuoyuna sunduğu aile sigortası, askerlik, gençlik, tarım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ekonomik kalkınma ve stratejik hedefler, demokrasi gibi projeler içerik olarak iyi ve uygulanabilir politikaları içeriyor.

Bunlardan özellikle aile sigortası projesinin yoksul kesim tarafından tutulduğunu; söz konusu projeye dahil olacak ailelerde, paranın evin kadınının hesabına yatırılacak olmasının da kadınlar tarafından benimsendiğini anket kuruluşları söylüyorlardı. Yine askerlik projesinin gençler, kırsal mazotun 1,5 TL’ye düşürülecek olmasının da çiftçiler tarafından benimsendiği dillendiriliyordu.

Diğer yandan Kılıçdaroğlu’nun mitinglerinde halk alanları hınca hınç dolduruyordu. Projeler tuttu ve halk meydanlarda ise, doğal olarak iyi bir oy oranını yakalayacağınızı düşünüyorsunuz.

Ancak halk demek ki öyle düşünmüyormuş. Yazımın başında da belirttiğim gibi, projeler geç açıklandı. Geç açıklanması da normal. Çünkü Sencer Hoca’nın ekibi daha yeni ve kısa sürede birçok proje hazırladılar.

Eldekini kaybetmekten korkmuş olabilirler

Sonuçta halkımız yazımın başlığındaki gibi düşündü. CHP’nin projelerini yeterince anlamadığından «eldeki kuş, daldakinden iyidir” mantığıyla oyunu AKP’ye verdi. Zaten hükümet değişik zamanlarda, değişik vesilelerle kendilerine yardım ediyor, SGK hizmetlerinden yararlanıyorlar ve yeşil kartları var. Seçimler sırasında aile sigortasının kaynağının çok sorgulanması nedeniyle, belki de ellerindekileri kaybetmekten korktular.

CHP’nin önünde gelecek genel seçimlere kadar 4, yerel seçimlere kadar da 3 yıl var. Bugünden itibaren yarın seçim varmış gibi, projelerini halka anlatmalılar.

Çünkü iktidarın yolu halkı ikna etmekten geçer.

Bunları da sevebilirsiniz